Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
EVZ: Miza în războiul oului toxic: 3 milioane de euro
Uniunea Crescătorilor de Păsări cere despăgubiri de 12 milioane de lei ( aprox. 3 milioane de euro) de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Conflictul dintre profesorul Mencinicopschi şi Uniunea Crescătorilor de Păsări datează de anul trecut când acesta a lansat în media mai multe afirmaţii potrivit cărora majoritatea ouălor comercializate sunt nocive. Mencinicopshi a spus că inscripţiile de pe ouăle din magazine oferă informaţii cu privire la cât de benefice sunt acestea pentru organism şi recomandă populaţiei să evite să consume ouă ştampilate cu cifra 3.
Argumentul său a fost că acestea provin de la găini crescute în condiţii improprii, în baterii suprapuse.
Cerinţele pentru etichetarea ouălor proaspete au fost introduse în Uniunea Europeană în 2004. În acest sens, fiecare ou trebuie să aibă o ştampilă de la producător – astfel, consumatorii au libertatea de a alege. Primul număr de pe ştampila oului arată cum sunt ţinute gainile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Declaraţiile lui Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor cu aproape un sfert, crede preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. El a explicat pentru evz.ro că în momentul declanşării epidemiei de gripă aviară sau a celei de gripă porcină, industriile de profil au avut de pierdut.
“Oamenii au înţeles că gripa porcină vine de la porci şi nu au mai consumat carne şi produse din carne de porc”, a exemplificat Dragoş Frumosu.
În aceste condiţii, primii care vor avea de suferit de pe urma scăderii vânzărilor vor fi micii producători, care au dezvoltat afaceri de familie. De asemenea, producătorii certaţi cu legea ar putea inscripţiona ouăle necorespunzător, cu litera 2, deşi marfa lor nu se încadrează în această categorie, din punctual de vedere al calităţii. Aceasta, pentru a fi siguri că marfa lor va fi cumpărată din magazine. Autorităţile nu au cum să verifice dacă toate fermele respectă cerinţele pentru etichetarea ouălor, mai spune Dragoş Frumosu.
Declaraţiile trebuie probate
În plus, impunerea unor standarde de calitate a condus şi la diferenţierea preţurilor, în sensul că ouăle ecologice sunt mai scumpe decât cele inscripţionate cu cifra 3. Din cauza puterii scăzute de cumpărare, românii nu îşi pot permite să cumpere produse scumpe. Speriaţi de declaraţiile directorului Institutului de Cercetări Alimentare, oamenii vor fi tentaţi să cheltuie mai mulţi bani, cumpărând produse ecologice sau biologicem chiar dacă şi ouăle inscripţionate cu cifra 3 respectă normele interne şi europene.
“Poţi să spui că tot ce este biologic sau ecologic este mai sănătos decât ceea ce se obţine în sistemul industrializat, însă nu poţi să spui că ouăle din categoria 3 sunt toxice. Îl respect pe domnul Mencinicopschi, însă aceste declaraţii trebuie demonstrate ştiinţific, cu analize”, a declarat pentru evz.ro Dragoş Frumosu.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră că declaraţiile făcute de Gheorghe Mencinicopschi pot conduce la scăderea vânzărilor.
“Industria pierde bani mulţi din cauza unor afirmaţii care, în orice ţară normală, trebuie probate”, a concluzionat Minea.
Citeste mai mult in in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News