Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Excesul de "sare, zahar si grasimi" nu are efecte chiar atat de nocive
În pauzele programelor de televiziune în cadrul publicităţii se difuzează spotul publicitar: ,,Pentru sănătatea dumneavoastră, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi”. Măsura este lăudabilă, dar anunţul este eronat.
Se menţionează sare la singular şi toată lumea înţelege o anumită sare, sarea de bucătărie, clorura de sodiu.
Se menţionează zahăr şi se înţelege zahărul extras din trestie sau din sfeclă, zaharoza, un dizaharid.
Grăsimile sunt menţionate la plural, ţinând seama, probabil, de faptul că pot fi lichide sau solide, de diferite origini sau de diferite compoziţii chimice.
Zahărul este numai unul din zaharurile sau hidraţii de carbon folosiţi ca aliment de către om.
Hidraţii de carbon denumiţi astfel după raportul dintre hidrogen şi oxigen, din molecula lor, egal cu cel din apă, sunt compuşi naturali sintetizaţi de către plantele verzi din dioxid de carbon şi apă prin absorbţie de energie luminoasă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Adesea sunt numiţi carbohidraţi, după denumirea în limba engleză (carbohydrates). Se foloseşte adesea şi denumirea de glucide, după unul din reprezentanţii importanţi, glucoza, ca şi denumirea de zaharuri sau zaharide după denumirea dizaharidului zaharoza, şi el un reprezentant important.
Hidraţii de carbon se impart după masa lor moleculară în monohidraţi, glucoza, fructoza, galactoza, dihidraţi ca manoza, lactoza, celobioza, care prin hidroliză duc la două molecule de monohidraţi dintre care cel puţin una este glucoza şi polihidraţi ca amidonul, glicogenul şi celuloza.
Nutriţioniştii împart hidraţii de carbon în simpli (glucoză, fructoză, zaharoză etc.) şi complecşi (amidonul, glicogenul). Carbohidraţii simpli se găsesc în alimente ca mierea, dulciuri rafinate şi sucuri, ei ridicând rapid nivelul glicemiei. Carbohidraţii complecşi întâlniţi mai ales în cereale şi cartofi necesităun timp mai lung pentru a fi hidrolizaţi la glucoză şi folosiţi de către celule, iar unii ca celuloza nu hidrolizează, alcătuind fibrele alimentare.
Ingestia unor cantităţi mari de carbohidraţi simpli poate duce la eliberarea unei cantităţi crescute de insulină, care are ca efect creşterea în greutate, obezitatea. Hidraţii de carbon se găsesc mai ales în alimentele de origine vegetală, şi mai puţin în alimentele de origine animală cum este lactoza din lapte.
Prof. Mircea Iovu
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”
Mai mult in Cotidianul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News