Exportul de ovine al României se va diminua cu 30% în acest an comparativ cu 2008, din cauza puterii scăzute de cumpărare şi a preţurilor mari practicate de fermierii români, a declarat preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine, Mihai Dumitriu. Anul trecut, România a exportat aproximativ 2,5 milioane capete de ovine.
Potrivit reprezentantului Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), încă din primele opt luni ale acestui an se observă o diminuare a nivelului exportului cu 30%. "La fel ca şi alte sectoare, şi exportul de ovine este afectat de criza economică şi, implicit, de puterea redusă de cumpărare. În plus, ne confruntăm şi cu atitudinea anormală a producătorilor români care vând animalele mai scump decât în majoritatea ţărilor din Europa. În aceste condiţii, inconştienţa lor ne face să pierdem pieţele pe care le-am câştigat şi le-am menţinut cu greu până acum", a explicat Dumitriu, citat de NewsIn.
Preţul de carne de oaie în viu, cu 15% mai scump la noi ca în restul Europei
Potrivit acestuia, crescătorii de ovine au scumpit preţurile la carnea de oaie în viu cu până la 20% după perioada Paştelui, ceea ce a condus la o reducere importantă a exporturilor. Astfel, în prezent, crescătorii români de ovine comercializează kilogramul de carne de oaie în viu cu circa 8,5 lei, faţă de 7 lei, înainte de luna aprilie.
"Sub influenţa sindicatelor, fără să ştie cum merg pieţele şi cum fluctuează preţurile, şi mai ales fără să ceară părerea organizaţiilor cu experienţă, asociaţiile de crescători au scumpit carnea de oaie în viu cu până la 20%, imediat după Sărbătorile de Paşte, astfel că acum suntem undeva la un nivel al preţurilor cu circa 15% mai mare decât în restul ţărilor din Europa. Această scumpire nu trebuia realizată, în condiţiile în care perioada de după Paşte este oricum una scăzută din punct de vedere al vânzărilor de carne de ovine. Cu această atitudine nu fac decât să ne scoată de pe pieţele internaţionale", a spus preşedintele PACERO.
Crescătorii românii spun că nu ei sunt de vină pentru preţurile mari
Pe de altă parte, crescătorii de ovine nu recunosc că ar fi mărit preţurile în acest an şi spun că posibila scădere a exporturilor are la bază majorările efectuate de intermediari peste preţurile practicate de producători.
"Nu am scumpit după Paşte preţul cărnii de miel, singura modificare realizată faţă de anii anteriori a fost aceea că nu am mai redus preţurile, aşa cum obişnuiam să o facem după terminarea perioadei sărbătorilor.
În anii trecuţi scădeam preţurile cu circa 50%, însă în acest an nu a fost nevoie pentru că Anglia nu a realizat exporturi din cauza bolii limbii albastre a ovinelor, şi nu au mai fost probleme la vânzare. Dacă exporturile au scăzut, nu este vina crescătorilor, ci a intermediarilor care vor să câştige mai mult decât noi, producătorii, şi măresc preţurile", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei, citat de NewsIn. Potrivit preşedintelui Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine, Mihai Dumitriu, un alt motiv care a concurat la scăderea exporturilor de ovine din acest an este lipsa crotaliilor pentru ovine. "Ca în fiecare an, avem probleme cu lipsa crotaliilor, ceea ce ne reduce din nou exportul. De exemplu, dacă vrei să cumperi 1.000 de capete de la un producător, doar 100 au cele două crotalii, 200 au doar câte unul, iar restul de 700 nu au deloc, iar în asemenea condiţii, nu putem exporta", a adăugat Mihai Dumitriu.
Potrivit reprezentantului Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), încă din primele opt luni ale acestui an se observă o diminuare a nivelului exportului cu 30%. "La fel ca şi alte sectoare, şi exportul de ovine este afectat de criza economică şi, implicit, de puterea redusă de cumpărare. În plus, ne confruntăm şi cu atitudinea anormală a producătorilor români care vând animalele mai scump decât în majoritatea ţărilor din Europa. În aceste condiţii, inconştienţa lor ne face să pierdem pieţele pe care le-am câştigat şi le-am menţinut cu greu până acum", a explicat Dumitriu, citat de NewsIn.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Preţul de carne de oaie în viu, cu 15% mai scump la noi ca în restul Europei
Potrivit acestuia, crescătorii de ovine au scumpit preţurile la carnea de oaie în viu cu până la 20% după perioada Paştelui, ceea ce a condus la o reducere importantă a exporturilor. Astfel, în prezent, crescătorii români de ovine comercializează kilogramul de carne de oaie în viu cu circa 8,5 lei, faţă de 7 lei, înainte de luna aprilie.
"Sub influenţa sindicatelor, fără să ştie cum merg pieţele şi cum fluctuează preţurile, şi mai ales fără să ceară părerea organizaţiilor cu experienţă, asociaţiile de crescători au scumpit carnea de oaie în viu cu până la 20%, imediat după Sărbătorile de Paşte, astfel că acum suntem undeva la un nivel al preţurilor cu circa 15% mai mare decât în restul ţărilor din Europa. Această scumpire nu trebuia realizată, în condiţiile în care perioada de după Paşte este oricum una scăzută din punct de vedere al vânzărilor de carne de ovine. Cu această atitudine nu fac decât să ne scoată de pe pieţele internaţionale", a spus preşedintele PACERO.
Crescătorii românii spun că nu ei sunt de vină pentru preţurile mari
Pe de altă parte, crescătorii de ovine nu recunosc că ar fi mărit preţurile în acest an şi spun că posibila scădere a exporturilor are la bază majorările efectuate de intermediari peste preţurile practicate de producători.
"Nu am scumpit după Paşte preţul cărnii de miel, singura modificare realizată faţă de anii anteriori a fost aceea că nu am mai redus preţurile, aşa cum obişnuiam să o facem după terminarea perioadei sărbătorilor.
În anii trecuţi scădeam preţurile cu circa 50%, însă în acest an nu a fost nevoie pentru că Anglia nu a realizat exporturi din cauza bolii limbii albastre a ovinelor, şi nu au mai fost probleme la vânzare. Dacă exporturile au scăzut, nu este vina crescătorilor, ci a intermediarilor care vor să câştige mai mult decât noi, producătorii, şi măresc preţurile", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei, citat de NewsIn. Potrivit preşedintelui Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine, Mihai Dumitriu, un alt motiv care a concurat la scăderea exporturilor de ovine din acest an este lipsa crotaliilor pentru ovine. "Ca în fiecare an, avem probleme cu lipsa crotaliilor, ceea ce ne reduce din nou exportul. De exemplu, dacă vrei să cumperi 1.000 de capete de la un producător, doar 100 au cele două crotalii, 200 au doar câte unul, iar restul de 700 nu au deloc, iar în asemenea condiţii, nu putem exporta", a adăugat Mihai Dumitriu.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News