Publicat in: Stiri
Factorii biologici de cultura a ciupercilor Agaricus bisporus
Toti factorii biologici sunt importanti, de-a lungul ciclului de cultura in egala masura si nu pot sa se substituie intre ei.
 
  Factorii biologici sau ecologici de crestere a miceliului şi ciupercilor sunt :                                                      
- temperatura;                                                                                                                            
- apa şi umiditatea;- cantitatea de aer ;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
- valoarea pH-ului;
 
Temperatura
 
Temperatura este importanta atat pentru cresterea miceliului in substrat, in turba, cat si pe perioada recoltarilor. In funcţie de temperatura fluxul tehnologic poate fi intarziat sau prelungit, uneori chiar si compromis. Ciupercile Agaricus bisporus sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura, chiar si la diferenta de 3 grade C intre zi si noapte face ca plantele sa sufere. Acest lucru sperie pe multi cultivatori, cand aud de asa o sensibilitate.

Dar specialistii pun accent pe acest amanunt si recomanda ciupercarii cu o buna izolare termica si cu microclimat controlat. Bine, o sa va intrebati, dar în sistem calsic nu se poate respecta acest deziderat si se obtin productii. Este foarte adevărat, dar productiile sunt mai reduse. Ori, in cazul unei ciupercarii intensive conditiile trebuie sa fie numai cele optime pentru ca si rezultatele sa fie pe masura. Intr-o ciupercarie intensiva se investeste ai fondurile trebuiesc returnate.
 
 - Pentru cresterea miceliului
 
 In general toate susele si toti hibrizii de Agaricus bisporus necesita cam aceleasi praguri de temperatura pentru cresterea miceliului. Prin importul de miceliu in tara noastra din, Ungaria, Olanda, Italia, Polonia si alte tari, aceste valori pot fi putin diferite de la un hibrid la altul. Cultivatorul trebuie sa ceara de la importatorul de miceliu date despre conditiile de incubare si de crestere a miceliului si a ciupercilor. Din cele intalnite si cunoscute aceste valori se situează la :
 
 22- 26 grade C – valoari medii;
 10-12 grade C -   valori minime;
 26-28 grade C – valori maxime  pentru cresterea miceliului. Valoarea letală pentru miceliu este de 30-32 grade C dar poate ajunge pana la chiar 40 grade C.  Temperatura de 0 grade C incetineste foarte mult cresterea dar nu o opreste in totalitate.            
                                                                                        
In functie de aceste praguri de temperatura incubarea sau cresterea miceliului in substrat poate dura un optim de 13-16 zile sau se poate prelungi pana la  20-25 zile.
 
Pentru a masura temperatura in interiorul compostului se folosesc termometrele sondă digitale.
 
- Pentru cresterea ciupercilor

Dupa cresterea miceliului in substrat, apoi in turba, apar ciupercile. Recoltarea se face in general la temperaturi scazute de 16-18 grade C, tot in functie de cerintele hibridului cultivat. La o temperatura optima recoltarea dureaza 40-50 zile, uneori chiar mai putin. In sistem clasic, daca temperatura este scazuta recoltarea  se poate prelungi si pana la 3-4 luni.

Temperatura din ciupercarie are influenţă si asupra calităţii bazidiofructelor –ciupercilor. Ciupercile formate la temperaturi mai scazute, cuprinse intre 12-14 grade C, sunt mai mari si mai compacte  decat cele formate la temperaturi de 16-18 grade C. 
 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Doar un singur kilogram din oricare aceste fructe se vinde cu peste 70 lei!... citeste mai mult
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate imbunatati considerabil eficienta reproducerii.... citeste mai mult
Daca dispui de cateva sute de metri patrati de teren undeva in mediul rural, inseamna ca indeplinesti principala conditie pentru a desfasura o afacere foarte profitabila. Fara nicio exagerare. Si asta deoarece terenul respectiv poate gazdui o activitate foarte profitabila, care iti este perfect acce... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016