Factorii biologici de cultura a ciupercilor Agaricus bisporus
Publicat la data de 15 Apr. 2014 in:
Stiri Toti factorii biologici sunt importanti, de-a lungul ciclului de cultura in egala masura si nu pot sa se substituie intre ei.
Factorii biologici sau ecologici de crestere a miceliului şi ciupercilor sunt :
- temperatura;
- apa şi umiditatea;- cantitatea de aer ;
- valoarea pH-ului;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura
Temperatura este importanta atat pentru cresterea miceliului in substrat, in turba, cat si pe perioada recoltarilor. In funcţie de temperatura fluxul tehnologic poate fi intarziat sau prelungit, uneori chiar si compromis. Ciupercile Agaricus bisporus sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura, chiar si la diferenta de 3 grade C intre zi si noapte face ca plantele sa sufere. Acest lucru sperie pe multi cultivatori, cand aud de asa o sensibilitate.
Dar specialistii pun accent pe acest amanunt si recomanda ciupercarii cu o buna izolare termica si cu microclimat controlat. Bine, o sa va intrebati, dar în sistem calsic nu se poate respecta acest deziderat si se obtin productii. Este foarte adevărat, dar productiile sunt mai reduse. Ori, in cazul unei ciupercarii intensive conditiile trebuie sa fie numai cele optime pentru ca si rezultatele sa fie pe masura. Intr-o ciupercarie intensiva se investeste ai fondurile trebuiesc returnate.
- Pentru cresterea miceliului
In general toate susele si toti hibrizii de Agaricus bisporus necesita cam aceleasi praguri de temperatura pentru cresterea miceliului. Prin importul de miceliu in tara noastra din, Ungaria, Olanda, Italia, Polonia si alte tari, aceste valori pot fi putin diferite de la un hibrid la altul. Cultivatorul trebuie sa ceara de la importatorul de miceliu date despre conditiile de incubare si de crestere a miceliului si a ciupercilor. Din cele intalnite si cunoscute aceste valori se situează la :
22- 26 grade C – valoari medii;
10-12 grade C - valori minime;
26-28 grade C – valori maxime pentru cresterea miceliului. Valoarea letală pentru miceliu este de 30-32 grade C dar poate ajunge pana la chiar 40 grade C. Temperatura de 0 grade C incetineste foarte mult cresterea dar nu o opreste in totalitate.
In functie de aceste praguri de temperatura incubarea sau cresterea miceliului in substrat poate dura un optim de 13-16 zile sau se poate prelungi pana la 20-25 zile.
Pentru a masura temperatura in interiorul compostului se folosesc termometrele sondă digitale.
- Pentru cresterea ciupercilor
Dupa cresterea miceliului in substrat, apoi in turba, apar ciupercile. Recoltarea se face in general la temperaturi scazute de 16-18 grade C, tot in functie de cerintele hibridului cultivat. La o temperatura optima recoltarea dureaza 40-50 zile, uneori chiar mai putin. In sistem clasic, daca temperatura este scazuta recoltarea se poate prelungi si pana la 3-4 luni.
Temperatura din ciupercarie are influenţă si asupra calităţii bazidiofructelor –ciupercilor. Ciupercile formate la temperaturi mai scazute, cuprinse intre 12-14 grade C, sunt mai mari si mai compacte decat cele formate la temperaturi de 16-18 grade C.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>