Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Reprezentantii organizatiei spun ca vinul nu poate fi comercializat din aceasta cauza si cere Ministerului Agriculturii si Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole sa se implice pentru deblocarea situatiei.
Vinurile din 26 de crame au intrat in analiza unei comisii a Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole si toate au fost apreciate ca nefacand parte din categoria vinurilor cu indicatie geografica si denumire de origine controlata.
„Modul in care au fost analizate vinurile din Vrancea arata faptul ca nu se doreste intrarea pe piata a unei cantitati de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se afla in antrepozitele producatorilor. Situatia este foarte grava pentru ca toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantatii de vita de vie nobile, infiintate prin programul de reconversie, fiind nevoite sa respecte tehnologia impusa de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG si DOC. Este cel putin curios faptul ca, dupa ce toti producatorii s-au conformat cerintelor, niciunul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV”, spun reprezentantii Federatiei Viticultorii.
Conform viticultorilor din Vrancea, pana in acest an nu au fost probleme cu clasarea vinurilor, deoarece acestea au fost analizate de degustatori care cunosc regiunea. Acum, insa, judetul Vrancea nu a fost reprezentat de niciun degustator autorizat. Mai mult, Federatia Viticultorii a contestat rezultatele concursului si nu i s-a permis sa aiba niciun reprezentat la a doua examinare a vinurilor, care a avut acelasi rezultat ''curios".
Analizarea vinurilor s-a efectuat dupa o procedura neconforma, spun reprezentantii viticultorilor vranceni, deoarece producatorilor de vin nu li s-a spus care sunt problemele constatate. De asemenea, nu au fost luate contra-probe pentru vinurile clasate, pentru a nu exista nicio posibilitate de a demonstra semnele de intrebare ale acestei clasari.
„Federatia Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii in care sa fie reprezentata, dar aceasta solicitare a noastra a fost refuzata. Noi contestam modul in care s-a facut clasarea vinurilor, deoarece a fost facuta de persoane care nu au lucrat niciodata intr-o crama, care nu au experienta in vinurile din Vrancea. Dupa ce prima comisie a considerat ca vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federatiei Viticultorii si s-a constatat ca sunt corespunzatoare din punct de vedere organoleptic si fizico-chimic”, a afirmat presedintele Federatiei Viticultorii, Toader Manole.
Federatia Viticultorii face un apel catre Ministerul Agriculturii si ONIV sa gaseasca o rezolvare la aceasta situatie care pune in pericol producatorii de vin din cel mai mare bazin viticol al tarii. Situatia este grava pentru acestia deoarece un litru de vin IG si DOC are un pret de plecare la crama de aproximativ 2,5 lei, in timp ce vinul de masa are un pret de 0,9 lei.
„Modul in care au fost analizate vinurile din Vrancea arata faptul ca nu se doreste intrarea pe piata a unei cantitati de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se afla in antrepozitele producatorilor. Situatia este foarte grava pentru ca toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantatii de vita de vie nobile, infiintate prin programul de reconversie, fiind nevoite sa respecte tehnologia impusa de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG si DOC. Este cel putin curios faptul ca, dupa ce toti producatorii s-au conformat cerintelor, niciunul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV”, spun reprezentantii Federatiei Viticultorii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Conform viticultorilor din Vrancea, pana in acest an nu au fost probleme cu clasarea vinurilor, deoarece acestea au fost analizate de degustatori care cunosc regiunea. Acum, insa, judetul Vrancea nu a fost reprezentat de niciun degustator autorizat. Mai mult, Federatia Viticultorii a contestat rezultatele concursului si nu i s-a permis sa aiba niciun reprezentat la a doua examinare a vinurilor, care a avut acelasi rezultat ''curios".
Analizarea vinurilor s-a efectuat dupa o procedura neconforma, spun reprezentantii viticultorilor vranceni, deoarece producatorilor de vin nu li s-a spus care sunt problemele constatate. De asemenea, nu au fost luate contra-probe pentru vinurile clasate, pentru a nu exista nicio posibilitate de a demonstra semnele de intrebare ale acestei clasari.
„Federatia Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii in care sa fie reprezentata, dar aceasta solicitare a noastra a fost refuzata. Noi contestam modul in care s-a facut clasarea vinurilor, deoarece a fost facuta de persoane care nu au lucrat niciodata intr-o crama, care nu au experienta in vinurile din Vrancea. Dupa ce prima comisie a considerat ca vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federatiei Viticultorii si s-a constatat ca sunt corespunzatoare din punct de vedere organoleptic si fizico-chimic”, a afirmat presedintele Federatiei Viticultorii, Toader Manole.
Federatia Viticultorii face un apel catre Ministerul Agriculturii si ONIV sa gaseasca o rezolvare la aceasta situatie care pune in pericol producatorii de vin din cel mai mare bazin viticol al tarii. Situatia este grava pentru acestia deoarece un litru de vin IG si DOC are un pret de plecare la crama de aproximativ 2,5 lei, in timp ce vinul de masa are un pret de 0,9 lei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News