Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fordaq, Carpatisa, APMR, AAP si Nostra Silva solicita un nou SUMAL

fordaq-carpatisa-apmr-aap-si-nostra-silva-solicita-un-nou-sumal

Desi de-abia a fost operationalizat, mai multe organizatii din industria lemnului silicita un SUMAL 2.0 "functional, eficient si corect".


Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania - APMR Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Asociatia Administratorilor de Paduri - AAP, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania - Nostra Silva, Federatia Sindicatelor Silva, Federatia Sindicatelor din Ocoalele Silvice Private Carpatisa, alte organizatii si operatori economici din domeniul forestier, industria de prelucrare primara a lemnului, industria mobilei, proprietari si administratori de paduri au lansat o petitie adresata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, domnului Florin Citu, Prim-Ministrul Romaniei, Doamnei Anca Dragu, Presedintele Senatului si Domnului Ludovic Orban, Presedintele Camerei Deputatilor.
 
Prin aceasta petitie, semnatarii solicita revizuirea in regim de urgenta a HG 497/2020 si a aplicatiilor SUMAL 2.0 pornind de la practicile europene, cu respectarea Regulamentului European 995/2010, cu concentrarea urmaririi trasabilitatii masei lemnoase la prima punere pe piata, astfel incat sa fie construit un sistem functional si eficient de combatere a taierilor ilegale si care sa nu impovareze cu costuri administrative inutile operatorii economici.
 
Pe fond, autorii petitiei arata ca padurea se pazeste de furtul de lemne prin controale la iesirea din padure. SUMAL 2.0 risipeste resursele de control, directionandu-le ineficient catre alerte satelitare false si catre masurarea redundanta, de minim 6 ori a lemnului pe lantul de punere in valoare, prelucrare si comercializare. Prin aceasta orientare gresita a controlului este amputata capacitatea de actiune a autoritatilor exact in zona care conteaza cu adevarat, la prima introducere pe piata, pe zone de risc, singura care actioneaza ca mecanism de preventie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, se arata ca suprareglementarea masurilor pentru combaterea taierilor ilegale are efecte contrare celor urmarite, conducand la birocratie, coruptie si concentrarea pe conformarea formala si nu pe obiective privind buna administrare a padurilor.
 
"Trebuie subliniata si disproportia uriasa intre costurile actiunilor de paza a padurilor, respectiv a controlului si rezultatele acestor controale. Conform unui comunicat al Politiei Romane, toate actiunile de control din anul 2020, la nivel  national, au condus la „indisponibilizarea” a 80.000 m3 de material lemnos. Cat reprezinta 80.000 m3 raportat la cei 18 milioane m3 exploatati legal anual? Reprezinta 0,5%", explica semnatarii petitiei.
 
Catalin Tobescu, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, a subliniat ca: „Pentru industria lemnului, taierile ilegale reprezinta pierderi economice induse de suprareglementare, de costul mare al administratiei silvice din Romania comparativ cu tarile europene, de concurenta neloiala pentru operatorii economici care se straduiesc sa respecte legislatia, din partea celor care nu o respecta. Reprezinta costuri de certificare si de audit al provenientei legale, pierderi de contracte pe pietele externe din cauza deficitului de imagine. Ne dorim, la modul cel mai sincer, masuri eficiente de combatere a taierilor ilegale, care sa elimine lemnul fara provenienta legala din piata, conducand la un mediu economic competitiv, corect. Industria lemnului este o industrie performanta, care furnizeaza economiei bioproduse bazate pe o resursa regenerabila, lemnul, contribuind in acelasi timp la combaterea schimbarilor climatice."
 
Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, a declarat: „Cerem ca SUMAL 2.0 sa functioneze la prima punere pe piata, asa cum prevede si Directiva Europeana. Sistemul actual incarca activitatea operatorilor economici cu costuri suplimentare foarte mari. Mai mult decat atat, experienta primelor 9 zile de functionare ne-a aratat ca sistemul, asa cum este acum, blocheaza aprovizionarea cu lemn si mareste costurile de fabricatie ale mobilierului. Altfel, SUMAL 2.0 trebuia sa intre in vigoare demult, ca sa nu mai fim acuzati noi, producatorii de mobila, ca este posibil sa folosim lemn din taieri ilegale. Lemnul si materialele lemnoase (tocatura, rumegus) se pot fura din padure sau pe durata transportului, pana la primul depozit unde se masoara corect, dupa aceea devenind o marfa care se comercializeaza si se prelucreaza mai departe, in diferite produse, inclusiv mobila."

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016