Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Frezia. Originea freziei, cultivarea freziilor, cum ingrijesti frezia.
Frezia este originara din Africa meridionala. Timp de secole a fost o floare ale carei frumusete, culoare si parfum au fost neglijate. A aparut in Europa pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, denumirea ei fiind un omagiu adus de catre un botanist medicului german H.Th.Freese.
Tocmai pentru faptul ca frezia nu are o memorie istorica, mai exact, nu exista marturii clare privind descoperirea sa, a fost considerata floarea ce simbolizeaza misterul. Iar taina ei se refera la faptul ca nu isi elibereaza mirosul atat de imbatator, de inconfundabil si de atragator, decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura si umiditate, cat si ca emotia cu care este ingrijita.
Frezia face poarte din familia Iridaceae, fiind o planta erbacee perena. Acestui gen apartin circa 15 specii botanice. in Italia, spre exemplu, frezia galbena creste spontan, iar in Olanda, Suedia si Danemarca se cultiva multe varietati de frezia ale caror culori sunt pale si mirosul delicat.
Frezia este o planta bulboasa, care se cultiva atat in exterior (cand clima o permite) cat si in intrior. in zonele cu clima rece se planteaza bulbii-tuberi in gradini sau in ghivece primavara pentru a se obtine inflorescente in timpul verii. Toamna se extrag bulbii din pamant si se pastreaza intr-un loc racoros si adapostit pana la primavara viitoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In zonele cu ierni mai blande cultura incepe cu introducerea bulbilor-tuberi in pamant la sfarsitul sezonului. Inflorescenta se produce in sezonul urmator, pe parcursul primaverii. Bulbii-tuberi se pot lasa ingropati pe perioada intregului an.
Fiecare bulb produce un mic ciuf de frunze in forma de panglica, drepte, destul de rigide si carnoase, colorate in verde inchis. Din mijlocul funzelor, vara, se dezvolta o tulpina subtire si dreapta, usor ramificata, ce prezinta faimoasele sale flori.
Florile sale parfumate sunt reunite pe o singura parte a spicului, acesta mladiindu-se spre orizontala. Aceasta planta se cultiva de multi ani, multe dintre specii, cu flori foarte mari si cu o tinuta compacta, constituind o preocupare aparte a gradinarilor, specializati in cultivarea freziilor pe care le vor vinde ca fire taiate.
Hibrizii derivati din specia Freesia refracta, cu florile de culoare crem, si Freesia armstrongii, cu inflorescenta roz, reprezinta acum o gama foarte larga de culori, de la alb la galben, de la roz la albastru, de la rosu la portocaliu. Florile de frezia sunt utilizate pentru a infrumuseta gradinile sau ca fire taiate, comercializata iarna si primavara, mai rar cultivate in ghivece. Este floarea celor nascuti in zodia Sagetatorului. Se utilizeaza in industria parfumurilor si in medicina.
Frezia trebuie expusa in zone foarte luminoase, chiar si sub incidenta directa a razelor de soare. Iarna supravietuieste la o temperatura minima de 5ºC, dar ii merge mult mai bine daca este pastrata la 10-15ºC. Primavara temperatura trebuie sa creasca pana la 18-20ºC. Pentru cultivarea in ghivece, temperatura nu va scadea sub 9ºC. in peioadele cele mai calde, se poate ajunge pana la 24ºC.
Terenul trebuie sa fie profund, moale si bine drenat. Dotat cu ingrasamant natural si cu fertilizanti complecsi in doze de 40-50 grame pe metru patrat de pamant. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca se planteaza in vase, substratul devine important: se va utiliza un mixt in parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.08 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News