Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gazul din Rusia va ajunge in Romania, in pofida "blocadei ucrainiene"
Rusia a anuntat joi ca a sistat complet gazul livrat vecinei sale Ucraina, din cauza unei dispute contractuale, dar a dat asigurari statelor europene, ingrijorate de posibile perturbari ale propriilor aprovizionari, ca fluxul de gaz destinat lor este mentinut la nivelul normal, informeaza NewsIn.
Statele din Uniunea Europeana, care primesc prin conductele din Ucraina circa o cincime din gazul importat, vor sa evite o repetare a situatiei similare din ianuarie 2006, cand Moscova a sistat livrarile de gaz pentru Ucraina, ceea ce a determinat temporar perturbari si in aprovizionarea Europei.
Moscova si Kievul sustin ca isi vor onora obligatiile care le revin in ceea ce priveste asigurarea gazului pentru clientii europeni. Analistii spun, pe de alta parte, ca Europa are rezerve suficiente pentru a se descurca fara gazul din Rusia timp de cateva zile, dar nu si o perioada care ar dura cateva saptamani.
"Am sistat total livrarile pentru Ucraina azi (joi - n.r.) la ora 10.00 (9.00, ora Romaniei)", a declarat un oficial al Gazprom intr-o conferinta de presa. "Continuam la deplina capacitate livrarile pentru Europa", a adaugat el. "De obicei, furnizam 390 de milioane de metri cubi pe zi, din care 300 de milioane este gazul in tranzit catre Europa. Livrarile de azi se ridica la circa 300 de milioane de metri cubi. Continam sa aprovizionam Europa la capacitate deplina", a spus purtatorul de cuvant.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Compania energetica de stat a Ucrainei, Naftogaz, a anuntat joi ca se confrunta deja cu o scadere a presiunii in sistemul sau de conducte, dupa ce Rusia a sistat livarile de gaz, si a spus ca va incepe automat sa pompeze gaz din rezerve. "Confirmam reducerea" volumelor de gaz, a declarat un purtator de cuvant al Naftogaz. Compania ucraineana spune ca stocurile sale de gaz se ridica la 17 miliarde de metri cubi, adica aproape 20% din consumul anual al Ucrainei.
Postul rus de televiziune Vesti-24 a facut o transmisie in direct de la statia de pompare din regiunea Kursk, de la granita cu Ucraina, iar reporterul a afirmat ca volumul de gaz transportat catre Ucraina este de patru ori mai mic decat nivelul normal. Sistemul de conducte ce traverseaza Ucraina transporta circa o cincime din gazul importat de UE, care reprezinta o sursa majora de venituri in valuta pentru Gazprom, cea mai mare companie rusa, care detine monopolul exporturilor de gaz ale tarii. O noua intrupere a alimentarii cu gaz ar putea dauna reputatiei de furnizor de incredere pe care incearca sa si-o construiasca Rusia, dar in acelasi timp ar putea afecta si mai mult economia ucraineana, care oricum resimte din plin efectele crizei mondiale.
Rusia sustine ca sistarea livrarilor de gaz pentru Ucraina nu se aplica si pentru volumele destinate Europei, dar ar putea fi resimtit un efect, daca se produce o scadere a presiunii in conductele de tranzit sau daca Kievul blocheaza fluxul de gaz destinat Europei ca tactica de a negocia conditii mai favorabile pentru sine.Companiile E.ON si BASF din Germania si ENI din Italia sunt cei mai mari clienti europeni ai Gazprom.
Tarile din estul si centrul Europei nu vor resimti probabil niciun fel de perturbare, in primul rand pentru ca sunt mai apropiate de Ucraina. In ceea ce priveste Romania, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat marti pentru NewsIn ca tara noastra nu va fi afectata in cazul in care Gazprom ar intrerupe livrarea gazelor naturale catre Ucraina de la 1 ianuarie 2009, pentru ca are o cantitate suficienta de gaze inmagazinate. "Consumul de gaze in Romania, in perioada sarbatorilor, este oricum mai redus. Si avem gaze inmagazinate", a explicat directorul general al transportatorului national de gaze, Ioan Rusu.
Premierul rus Vladimir Putin l-a sunat miercuri pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a-i explica posibilele consecinte ale unei sistari a gazului destinat Ucrainei. Barroso a primit de un telefon si de la premierul ucrainean Iulia Timosenko. Aceasta a tinut sa il asigure pe seful executivului european ca nu vor fi intreruperi in aprovizionarea cu gaz a Europei.
Intr-un comunicat comun, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko au cerut Rusiei sa continue negocierile fara a intrerupe in acest timp aprovizionarea cu gaz a Ucrainei. Gazprom a anuntat insa ca la miezul noptii a expirat contractul in baza caruia furniza gaze Ucrainei. Gazprom si Ucraina nu au reusit sa se inteleaga in privinta termenilor unui nou contract referitor la pretul la care Rusia va livra gaze Ucrainei in 2009. Premierul rus Vladimir Putin a declarat miercuri seara ca Ucrainei i-a fost propus un pret "rezonabil", de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, insa Kievul a refuzat oferta.
Compania Gazprom a acuzat miercuri Ucraina de santaj si a spus ca a primit o scrisoare de la societatea ucraineana Naftogaz prin care Kievul ameninta ca va confisca gazul rus destinat Europei, daca nu se renegociaza si contractul referitor la tranzitul gazelor. In aceste conditii, premierul rus Vladimir Putin a avertizat Ucraina ca intreruperea fluxului gazului rus catre Uniunea Europeana va avea "grave consecinte".
Rusia si Ucraina au semnat in aprilie 2007 un contract referitor la tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazului destinat Uniunii Europene, contract ce prevede o taxa de 1,7 dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi transportati pe distanta de 100 de kilometri, a reamintit Putin. "Acest contract este valid pana la 31 decembrie 2010 si nu poate suferi nicio modificare", a subliniat premierul.
Desi sunt adversari politici, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko au semnat miercuri seara un comunicat comun, citat de agentia Interfax, in care spun ca un pret rezonabil pentru gazele ruse ar fi de 201 dolari pentru 1.000 de metri cubi. "Potrivit calculelor noastre care se bazeaza pe un memorandum (ucraineano-rus, semnat in octombrie 2008 - n.r.), pretul gazului rus pentru Ucraina la inceputul anului 2009 trebuie sa atinga 201 dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de 179,5 dolari cat este in prezent", au declarat liderii ucraineni in comunicatul comun citat de Interfax. In paralel, au subliniat ei, tariful pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazului rus destinat Europei trebuie marit la cel putin doi dolari pentru fiecare 1.000 de metrei cubi transportati pe distanta de 100 de kilometri, fata de 1,7 dolari cat este in prezent.
Compania rusa Gazprom, monopol de stat, a mai spus ca nu va fi semnat niciun contract referitor la pretul de livrare in 2009 a gazelor ruse pentru Ucraina, daca Kievul nu plateste in totalitate o datorie de peste doua miliarde de dolari reprezentand plata pentru gazele livrate in noiembrie si decembrie, plus penalitati pentru intarzierea efectuarii platilor. Compania rusa sustine ca Ucraina ii datoreaza 805,8 milioane pentru livrarile de gaz din noiembrie, 862,3 milioane pentru gazul din decembrie, la care se adauga penalitati pentru intarzierea platilor ce se ridica la 450 de milioane de dolari.
Kievul a anuntat marti seara ca a virat in conturile societatii mixte ruso-ucrainene RosUkrEnergo 1,5 miliarde de dolari, suma confirmata miercuri de Gazprom, care a spus insa ca asteapta ca banii sa intre acum in conturile proprii. Compania energetica ucraineana Naftogaz a declarat ca nu va mai vira niciun ban in plus Gazpromului, in opinia sa cei 1,5 miliarde de dolari rambursati in ajun fiind suficienti in asteptarea unui "arbitraj" legat de penalitati.
Kievul a dat asigurari de mai multe ori ca nu se va atinge de gazul destinat consumatorilor europeni. In timpul precedentei crize a gazului dintre Moscova si Kiev, din 2006, cand Rusia a sistat livrarile de gaz pentru Ucraina, au fost afectate mai multe tari europene, din cauza scaderii presiunii gazului. Moscova a acuzat atunci Kievul ca sustrage din conducte gazul destinat clientilor europeni.
Este foarte probabil in aceste conditii ca ministrii de externe din UE, care se vor reuni saptamana viitoare in Cehia, noua detinatoare a presedintiei UE, sa dezbata cat de sigure sunt aprovizionarile energetice din Rusia.
Disputa din 2006 dintre Ucraina si Rusia a facut ca Europa sa-si puna problema reducerii dependentei de gazul rus - politica in cadrul careia se inscrie proiectul Nabucco, la care participa si Romania -, dar previziunile Gazprom spun ca UE va deveni si mai dependenta de gazul rus, care va ajunge sa reprezinte pana in 2015 o treime din necesitatile sale, fata de circa o patrime in prezent.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News