Important pentru producatorii agricoli: atestatul de producator si carnetul de comercializare
Publicat la data de 17 Dec. 2013 in:
Stiri Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, proiectul de lege pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Proiectul vizeaza doua domenii de reglementare a comertului cu produse agricole in piete, respectiv calitatea de producator agricol a persoanei fizice, cat si dreptul acesteia de comercializare a produselor proprii.
Prin aceasta lege sunt introduse doua noi documente:
1. atestatul de producator - document eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica.
2. carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol- document utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ambele documente se emit de Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma /gospodaria proprie.
Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, constituite conform legii si organizate la nivel zonal/judetean/regional/national, care se inregistreaza in acest scop la primarii.
Avizul se emite dupa verificarea atat pe baza datelor din Registrul Agricol, cat si in teren la fermele/gospodariile agricole detinute de solicitant, cu privire la existenta suprafetelor de teren, respectiv a efectivelor de animale, pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator.
Potrivit Guvernului, se elimina, astfel, tentativa unor solicitanti de a substitui calitatea de producator agricol.
Conform aceleiasi surse, carnetul de comercializare indeplineste dublu rol: acela de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata, precum si de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare.
De asemenea, carnetul de comercializare asigura fluxul informational necesar privind structura sortimentala/cantitativa a produselor valorificate, locul de producere si destinatia acestora.
Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent, in special in comertul cu produse agricole materie prima, un canal semnificativ de evaziune fiscala
Procentul de alocare pentru producatorii agricoli, a spatiilor de vanzare in pietele agroalimentare, este de minim 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>