Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Importanta, biologia si ecologia graului


Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivată în peste 45 de ţări, hrănind 35 - 40 % din populaţia globului. Utilizarea principală este la fabricarea pâinii şi a variatelor produse care se fabrică din făină.
În numeroase ţări grâul se utilizează şi în hrana animalelor, prezentând faţă de porumb următoarele avantaje:

  • este mai bogat în substanţe proteice cu valoare nutritivă superioară celei din porumb datorită echilibrului dintre aminoacizi şi absenţei zeinei;

  • conţinut mai ridicat în vitamine;

  • producţiile de grâul sunt comparabile cu cele din porumb;

  • costul grâului este mai scăzut comparativ cu al porumbului, fiind o cultură complet mecanizabilă;
  • Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
    Ghid practic Realizarea de sapun natural


    Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

    Oferta Speciala
    valabila 48h

  • în condiţii de irigare, după grâu se poate obţine a doua cultură;

  • datorită rezistenţei la factorii de mediu mai puţin favorabili, arealul de cultură al grâului este mai mare decât al porumbului;

  • recoltându-se devreme este o bună premergătoare pentru celelalte culturi, permiţând efectuarea la timp a lucrărilor solului şi aplicării îngrăşămintelor organice şi a amendamentelor acolo unde sunt necesare, acumulării apei şi a nitraţilor;

  • sistemul radicular fasciculat asigură o bună protecţie contra eroziunii solului.


Tărâţele de grâu sunt un furaj deosebit de valoros pentru tineret şi vacile cu lapte, datorită bogăţiei lor în proteină brută (14 - 15 %) şi hidraţi de carbon (40 - 45 %).

Paiele de grâu se utilizează în furajarea animalelor, la fabricarea celulozei şi ca aşternut pentru animale, obţinându-se gunoiul de grajd.

Miriştea rămasă după recoltat îmbogăţeşte solul în materie organică.

Compoziţia chimică
Părţile componente ale bobului de grâu sub aspect morfologic sunt: embrionul 2,8 %, endospermul 82,4 %, stratul cu aleuronă 8,3 % şi tegumentul 6,1 % (BROWER, 1970).

Substanţe extractive neazotate deţin între 61 - 75,8 % din care peste 90 % reprezintă amidonul, 2 - 3,5 % zahăr şi 2,3 % dextrină.

Amidonul se găseşte numai în endosperm, unde ocupă 87,5 %.

Substanţele proteice sunt cele mai importante sub aspect nutritiv, de cantitatea şi calitatea lor depinzând calitatea făinii.

Amplitudinea conţinutului acestor substanţe este între 8 - 24 %, în funcţie de specie, soi şi condiţiile de vegetaţie.

Cel mai ridicat conţinut îl are Triticum durum, iar cel mai scăzut Triticum turgidum. Grâul comun Triticum aestivum vulgare deţine o poziţie intermediară.

Conf. Dr. Paul Pirsan
Prodecan al Facultatii de Agricultura Timisoara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Vasile Draghicioiu 2008-11-05 12:09:28

Sa nu exageram.
Graul are locul sau in structura de culturi utile omului dar nu poate substitui alte culturi deasemeni utile omului.
Aceasta cultura s-a extins foarte mult datorita si plasticitatii sale ca planta ce valorifica economic atat soluri diferite cat si climate diferite.
Acolo unde se cultiva a devenit hrana de baza si este concurat de orez acolo unde conditiile pedo-climatice sunt neprielnice graului.
Mai mult, graul este lux unde nu se poate cultiva si este inlocuit cu orez, sorg, porumb, manioc, patat etc.
Pentru satisfacerea cererii de grau tot mai ridicate sunt limite de extindere a arealului cultivabil, dar se merge pe cresterea randamentului prin apelarea la tehnologii tot mai sofisticate dar si pe ameliorarea soiurilor existente.
Se merge pe toate directiile dar perspectiva majora o ofera tehnica genetica care produce asa zisele OMG-uri.
V Draghicioiu

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

grup de indivizi homozigoti sau heterozigoti cu aceeasi constructie genetica si cu structura morfolo ...

Frunza a embrionului plantelor cu seminte care serveste la hranirea plantei imediat dupa încoltire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016