Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Importanta, biologia si ecologia graului
Grâul este una din cele mai importante plante alimentare, cultivată în peste 45 de ţări, hrănind 35 - 40 % din populaţia globului. Utilizarea principală este la fabricarea pâinii şi a variatelor produse care se fabrică din făină.
În numeroase ţări grâul se utilizează şi în hrana animalelor, prezentând faţă de porumb următoarele avantaje:
- este mai bogat în substanţe proteice cu valoare nutritivă superioară celei din porumb datorită echilibrului dintre aminoacizi şi absenţei zeinei;
- conţinut mai ridicat în vitamine;
- producţiile de grâul sunt comparabile cu cele din porumb;
- costul grâului este mai scăzut comparativ cu al porumbului, fiind o cultură complet mecanizabilă;
- în condiţii de irigare, după grâu se poate obţine a doua cultură;
- datorită rezistenţei la factorii de mediu mai puţin favorabili, arealul de cultură al grâului este mai mare decât al porumbului;
- recoltându-se devreme este o bună premergătoare pentru celelalte culturi, permiţând efectuarea la timp a lucrărilor solului şi aplicării îngrăşămintelor organice şi a amendamentelor acolo unde sunt necesare, acumulării apei şi a nitraţilor;
- sistemul radicular fasciculat asigură o bună protecţie contra eroziunii solului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Tărâţele de grâu sunt un furaj deosebit de valoros pentru tineret şi vacile cu lapte, datorită bogăţiei lor în proteină brută (14 - 15 %) şi hidraţi de carbon (40 - 45 %).
Paiele de grâu se utilizează în furajarea animalelor, la fabricarea celulozei şi ca aşternut pentru animale, obţinându-se gunoiul de grajd.
Miriştea rămasă după recoltat îmbogăţeşte solul în materie organică.
Compoziţia chimică
Părţile componente ale bobului de grâu sub aspect morfologic sunt: embrionul 2,8 %, endospermul 82,4 %, stratul cu aleuronă 8,3 % şi tegumentul 6,1 % (BROWER, 1970).
Substanţe extractive neazotate deţin între 61 - 75,8 % din care peste 90 % reprezintă amidonul, 2 - 3,5 % zahăr şi 2,3 % dextrină.
Amidonul se găseşte numai în endosperm, unde ocupă 87,5 %.
Substanţele proteice sunt cele mai importante sub aspect nutritiv, de cantitatea şi calitatea lor depinzând calitatea făinii.
Amplitudinea conţinutului acestor substanţe este între 8 - 24 %, în funcţie de specie, soi şi condiţiile de vegetaţie.
Cel mai ridicat conţinut îl are Triticum durum, iar cel mai scăzut Triticum turgidum. Grâul comun Triticum aestivum vulgare deţine o poziţie intermediară.
Conf. Dr. Paul Pirsan
Prodecan al Facultatii de Agricultura Timisoara
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.56 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura