Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In memoriam: profesorul Remus Iuoras, USAMV Cluj


Clujul a fost mereu un oras primitor pentru oamenii deosebiti care au batut la portile sale. Astfel de oameni contribuie, la rindul lor, la cresterea renumelui venerabilei cetati... Apoi, unul cite unul, pleaca Dincolo, unde, cine stie, poate ca ii asteapta alte importante misiuni... Ultimul care ne paraseste este profesorul universitar doctor Remus Iuoras, de la Facultatea de Horticultura a USAMV Cluj-Napoca (Ziarul Faclia).


A venit la Cluj din tinuturile Albei (s-a nascut la 10 august 1941 la Gabud). Dupa absolvirea liceului teoretic din Ocna-Mures, a urmat cursurile Facultatii de Agronomie a Institutului Agronomic din Cluj (1965), devenind apoi cadru didactic la Agronomia clujeana.

"Sunt un om ca oricare altul, dar pe care destinul l-a purtat in lumea mirifica a vinului, dar mai ales m-a ajutat sa inteleg tainele licorii pe care un vechi proverb il defineste ca toiagul batranetii si nebunia tineretii", scria profesorul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

"M-am nascut pe Valea Muresului, la Gabud, un sat inconjurat de vii si plin de oameni vrednici. Dupa primele clase facute la scoala din satul natal, am urmat Liceul Teoretic din Ocna-Mures, iar apoi, din 1960, m-am inscris la cursurile Facultatii de Agronomie din Cluj-Napoca. Inca din primii ani de facultate m-am simtit irezistibil atras de domeniul care avea sa-mi devina crezul vietii – cel al viticulturii si al artei prepararii vinului. Asa se face ca, la terminarea facultatii, in anul 1965, am avut sansa sa-mi pot alege, in calitate de preparator universitar, disciplina preferata: Viticultura si Vinificatia. Impreuna cu profesorul Athanasie Bulencea – o somitate a viticulturii acelor vremuri – am inceput sa inteleg ce inseamna sa fii dascal, dar si sa te dedici unei profesii pe cat de frumoasa, la prima vedere, pe atat de completa si solicitanta in fond.

In anul 1970 am avut sansa obtinerii unei burse in Franta, in orasul Cognac – nume predestinat – unde am putut sa vad ce inseamna viticultura performanta. Acolo, ca si in Germania, pe Valea Moselei sau a Rhinului, am vazut ce trebuie sa faci pentru a te putea realiza in aceasta frumoasa profesie.

In anul 1986 mi-am sustinut teza de doctorat dar, ca majoritatea colegilor de generatie, pana in anul 1990 am fost doar sef de lucrari. Dupa anul 1990 evolutia mea profesionala a fost una normala, asa incat, in scurta vreme, am ajuns conferentiar, iar apoi profesor universitar”.

„M-am simtit atras de frumusetea viilor, a strugurilor si de farmecul vinului. Ce poate fi mai frumos decat toamna cu roadele ei aurii? Imi spun de fiecare data ca toamna e cel mai frumos anotimp... Si chiar daca multi nu sunt de acord cu mine, eu le sugerez sa se uite intr-o zi de toamna insorita la culoarea frunzelor ce dezvolta o adevarata simfonie de culori. Si daca nici acest argument nu rezista, atunci priviti o vie cu struguri atarnand pe vita, nu regretati sa-i gustati si abia apoi incercati a nega frumusetea toamnei.

Fara indoiala ca orice cules al roadelor pamantului, ca si recoltatul strugurilor, se constituie intr-o adevarata sarbatoare. Cu placere imi amintesc ca in copilărie asteptam culesul ca pe ceva deosebit. Carul – pe atunci tras de boi – incarcat cu cazi imense, urca agale spre via de pe coasta... Zumzetul viilor imi dadea senzatia ca langa fiecare butuc se afla un roi de albine. Aroma strugurilor copti avea nuanta celui mai fin parfum... De multe ori imi pun intrebarea, oare, azi, mai poti avea asemenea bucurii launtrice? Insa din fire sunt un optimist, si deci am ganduri de bine, astfel ca spun „...nu uitati, norocul ii ajuta pe cei indrazneti...”.

Date biografice:

Prof. Dr. Remus Iuoras s-a născut la data de 10 august 1941.

Funcţii didactice:

* din 1965 – preparator la Disciplina Viticultura si Vinificatie;
* din 1968 – asistent;
* din 1980 – sef lucrari la disciplinele de Oenologie Si Ampelografie;
* in 1986 – sustine la Iasi teza de doctorat cu titlul „Contributii la imbunatatirea complexului de masuri agrofitotehnice pentru sporirea productivitatii soiurilor de baza din viile centrului Transilvaniei”, elaborata sub coordonarea academicianului Valeriu Cotea;
* din 1990 – conferentiar universitar;
* din 1995 – profesor universitar, titularul disciplinelor de: Oenologie, Tehnologia vinului (Colegiu Blaj), Derivate si subproduse vinicole, Ampelografie.
* A elaborat şi publicat peste 120 articole, cursuri de specialitate, indrumatoare de lucrari practice, referate, brosuri, carti si manuale de specialitate.

Specializari in strainatate:

* Cognac – Franta (1970), Universitatea Catolica Louvain la Neuve – Bruxelles (1994), Dijon – Franta (1996, 1998), Brest – Franta (2001), Bordeaux – Franta (2002, 2003), Italia (2004).
* in anii 1996-1997 a organizat schimburile interprofesionale ale studetţilor si cadrelor didactice ale facultatii cu Liceul Agricol din Beaune – Franta, cu studenti francezi la Horticultura – Bourgogne, iar in anii 1998, 2000, 2001 cu Liceul Agricol Brehoulou – Reg. Fouesnant din Franta, cu studenti francezi, de la Horticultura - Bretagne.

A fost membru al mai multor asociatii profesionale:

ONVV, OIV, Societatea Internationala Stiintifica VITIS, Societatea Romana a Horticultorilor, etc.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton