Exclusiv
Publicat in: Stiri
In Romania, pretul la legume si fructe este mai mare decat in tari europene mult mai dezvoltate, ca Italia, Germania, Belgia sau chiar si Luxemburg. Desi anotimpul cald se apropie cu pasi repezi si verdeturile ar trebui sa se ieftineasca, legumele si salatele sunt mai scumpe chiar si decat carnea. Specialistii din domeniu spun ca nu exista o explicatie obiectiva in formarea preturilor, comerciantii practicand adaosuri comerciale colosale, avand in vedere ca primavara, de regula, vanzarile pe acest segment cresc. Astfel, legumele din supermarketuri si piete se vand la un pret cu aproximativ 50-60% mai mare fata de pretul real.
„Preturile au luat-o razna din cauza importurilor masive, a deprecierii leului si a lipsei produselor autohtone. Nimeni nu mai calculeaza acum pretul la legume sau fructe, nici producatorii romani, nici importatorii. Toata lumea cere cat mai mult, pentru ca oricum nu se fac controale pentru a stopa evaziunea fiscala din domeniu. Preturile din piata sunt cu 50-60% mai mari decat ar trebui sa fie in mod normal.

Astfel, o salata care se vinde cu 5 lei nu ar trebui sa coste mai mult de 2 - 2,5 lei. Chiar si la acest pret, vanzatorii ar avea un adaos comercial de peste 25%. Rosiile, care acum se vand cu 9 lei, nu ar trebui sa fie mai mult de 5 lei, iar castravetii, in loc de 7 lei, ar trebui sa coste 4 lei. De asemenea, pretul real al ardeiului, chiar si din import, nu este de 10 lei/kg, ci de 6-7 lei. In loc de aceste adaosuri colosale, chiar si de 60%, ar fi de bun-simt un plus de maximum 15-20%”, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Preturile sunt facute de intermediari, si nu pe baza unui calcul obiectiv, sustine si Stefan Nicolae, presedintele sindicatelor din agricultura si alimentatie – Agrostar.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Gardianul

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton