Exclusiv
Publicat in: Stiri
Semănatul sorgului furajer în ogor propriu se poate face după culturi perene, cereale, prăşitoare. Consumul mare de elemente nutritive se consideră că sorgul nu este o bună premergătoare pentru cereale de toamnă. Sorgul se poate semăna pe acelaşi teren timp de 4-5 ani.
Îngrăşămintele. Sorgul reacţionează bine la îngrăşămintele chimice cu azot şi fosfor. Dozele de azot pot fi de până la 80-100 kg/ha substanţă activă în zonele cu precipitaţii mai ridicate şi de 50-60 kg/ha în zonele mai secetoase. Fosforul se administrează în doze de 30-50 kg./ha. substanţă activă pe solurile care au un conţinut în fosfor mobil mai mic de 4-5 mg./100 g sol. Asocierea fosforului la îngrăşarea cu azot este necesară şi pentru diminuarea conţinutului de acid cianhidric din plante.

Sub influenţa îngrăşămintelor chimice, conţinutul de proteină brută din plante creşte cu până la 50%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Îngrăşămintele cu fosfor se încorporează în sol sub arătura de toamnă iar cele cu azot la pregătirea patului germinativ.

Gunoiul de grajd se administrează la planta premergătoare. Pe solurile acide sunt necesare amendamentele cu calciu.

Pregătirea terenului. Toamna se execută o arătură adâncă, iar primăvara înainte cu 5-7 zile de semănat, se pregăteşte patul germinativ.

Sămânţa şi semănatul. Puritatea minimă a seminţelor admise la semănat este de 90%, iar capacitatea minimă de germinaţie de 70%. Seminţele au M.M.B. de 9-10 g.

Epoca optimă de semănat corespunde cu temperatura solului de 10-12°C, calendaristic după semănatul porumbului, la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai.

Distanţa de semănat este de 12,5-25 cm. între rânduri, pentru masă verde şi de 60-70 cm între rânduri, pentru siloz. În primul caz, trebuie să se realizeze o desime de 150-160 plante/mp, iar în cel de-al doilea o desime de 50-60 plante/mp. Norma de sămânţă va fi de 40-45 kg/ha şi respectiv 15-20 kg/ha.

Sorgul se poate cultiva şi în amestec cu leguminoase anuale, îndeosebi cu soia. Pentru masă verde se seamănă 25 kg/ha sorg în amestec cu 35 kg/ha soia. Producţiile de masă verde din aceste amestecuri sunt mai mici, însă producţia de proteină este mai mare, de până la 900 kg/ha.

Lucrările de îngrijire. Imediat după răsărire, în perioada alungirii rădăcinilor, creşterea în înălţime a sorgului este foarte lentă. În această perioadă se poate produce inburuienari culturii de aceea este indicată erbicidarea cu Gesaprim sau Pitezin, în cantitate de 2,5 kg./ha, în soluţie cu 300-400 litri de apă, asemănător cu erbicidarea porumbului. Dacă nu s-a făcut acest procedeu de erbicidare preemergentă şi apar buruieni, se execută un tratament cu 2,4 D, în cantitate de 0,3-0,4 kg/ha, în soluţie cu apă, în perioada de vegetaţie. Culturile semănate la rânduri distanţate se prăşesc mecanic, de câte ori este necesar. Pentru grăbirea otrăvirii este utilă grăparea după recoltare. Irigarea asigură totuşi sporuri de producţie de peste 40%.

Recoltarea şi păstrarea. Recoltarea pentru masă verde începe la faza de burduf a plantelor şi se termină la începutul înfloririi. Recoltarea mai târzie determină obţinerea unor producţii mai mari, însă de calitate mai slabă, nutreţul fiind grosier.

Recoltarea pentru însilozare se execută la formarea boabelor. Însilozarea se face în mod asemănător cu porumbul.

Producţii. La prima recoltare, în faza de burduf, producţia de masă verde este de 20-25 t/ha. şi ajunge la 40-50 t/ha. în faza de înflorire. În cazul administrării unor cantităţi mari de îngrăşăminte chimice, hibridul sorg x iarbă de Sudan poate realiza şi până la 80 t/ha. masă verde. Recolta a doua dă o producţie mică, de până la 20 t/ha masă verde, obţinându-se la interval de 35-40 zile după prima recoltare.

Autor: ing. Vasile CIORCAŞ

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton