Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ing. Vasile Ciorcas: Semănatul borceagurilor de toamnă după cereale pentru boabe
Cele mai bune premergătoare pentru măzărichile de toamnă sunt cerealele pentru boabe, iar pentru măzărichea de primăvară prăşitoarele. La rândul lor, măzărichile sunt premergătoare excelente pentru toate culturile, inclusiv pentru culturile succesive. Măzărichile se autosuportă, însă nu se practică monocultura.
De pe urma folosirii gunoiului de grajd se realizează sporuri mici de producţie la cultura măzărichilor, însă se obţin creşteri însemnate de producţie la culturile următoare.
Îngrăşămintele chimice determină sporirea producţiei borceagurilor cu până la 20%. Rezultate bune se obţin la administrarea de P40-50 N50-60. În cazul fertilizării numai cu azot, participarea măzărichilor în structura recoltei totale se diminuează cu 50-70%. Epoca optimă de administrare a îngrăşămintelor chimice la borceagurile de toamnă este toamna, la pregătirea terenului pentru semănat. Pentru borceagul de primăvară, îngrăşămintele cu fosfor se administrează toamna, iar cele cu azot primăvara, înainte de semănat.
Asocierea amendamentelor cu calciu la îngrăşămintele chimice determină sporirea producţiei cu 10-15% pe solurile acide.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pregătirea terenului
Semănatul borceagurilor de toamnă după cereale pentru boabe necesită mobilizarea superficială a miriştei cu grapa cu discuri, la eliberarea terenului. Înainte cu 8-10 zile de semănat se execută arătura, urmată de pregătirea patului germinativ. La semănatul după premergătoare mai târzii se execută doar arătura şi pregătirea patului germinativ.
Pentru borceagurile de primăvară se execută ogorul de toamnă şi pregătirea patului germinativ în primăvară.
Pentru ambele cazuri este desigur utilă şi nivelarea terenului.
Sămânţa şi semănatul
Pentru seminţele de măzăriche, puritatea minimă admisă la semănat este de 90%, iar capacitatea minimă de germinare, de 80%.
Seminţele măzărichilor de toamnă au M.M.B. de 20-40 gr., iar cele ale măzărichii de primăvară de 45-80 gr.
Seminţele de măzăriche se tratează cu Nitragin înainte de semănat, dacă pe terenul respectiv nu au fost cultivate leguminoase timp de 5-6 ani. Seminţele cerealelor se tratează împotriva tăciunelui sau a mălurai. Seminţele de măzăriche pot fi scarificate, în scopul reducerii procentului de seminţe tari.
Amestecul seminţelor de cereale cu cele de măzăriche se execută în magazie, înaintea semănatului.
Epoca optimă de semănat pentru borceagurile de toamnă este prima jumătate a lunii septembrie, iar pentru borceagul de primăvară, în prima urgenţă primăvara. Pentru a avea producţie o perioadă mai îndelungată, borceagul de primăvară se poate semăna eşalonat, la interval de 10-15 zile între epoci. La semănatul după 20 aprilie, producţiile scad.
Norma de sămânţă pentru borceagurile de toamnă este de 140-160 kg/ha, la raportul cereală: măzărichea de 1: 1 sau 1:2. Pentru borceagul de primăvară, norma de sămânţă este de 150 kg/ha, cu raportul cereală: măzăriche de 1:2.
Distanţa de semănat este de 12,5 cm. între rânduri. Semănatul se execută cu semănătorile obişnuite pentru cereale. Adâncimea de semănat este de 3-6 cm.
Terenul ocupat cu borceag de primăvară se tăvălugeşte după semănat, îndeosebi dacă rezerva de apă din sol este redusă. În cazul descălţării culturii de borceag de toamnă, primăvara se execută tăvălugitul. Nu este necesară combaterea chimică a buruienilor.
În cazul folosirii borceagurilor de toamnă pentru masă verde, recoltarea se eşalonează prin începerea ei la înălţimea cerealei de 40-50 cm, când producţia este de 10-15 t/ha şi terminarea ei la începutul înspicării, în cazul amestecurilor cu secară sau cu orz, respectiv la înspicarea completă, în cazul amestecurilor cu grâu. Asemănător se eşalonează şi recoltarea borceagului de primăvară pentru folosirea ca masă verde.
Borceagurile de toamnă se folosesc ca masă verde, dependent de cereala de susţinere, în următoarele perioade calendaristice: 20 aprilie-5 mai pentru borceagurile cu secară, 1-15 mai pentru borceagurile cu orz şi 10-30 mai pentru borceagurile cu grâu. Borceagul de primăvară se foloseşte ca furaj verde în perioada 1-20 iunie, în cazul semănatului primăvara devreme, în prima urgenţă. Se înţelege că datele indicate mai sus au valoare orientativă. Recoltarea pentru însilozare (siloz sau semi-siloz) poate întârzia până la înspicarea completă a cerealelor, respectiv până la formarea primelor păstăi la măzărichi.
Borceagurile de toamnă dau producţii de 25-30 t/ha masă verde la recoltarea în faza de început de înspicare a cerealelor. Borceagul de primăvară dă producţii ceva mai mici, însă de peste 20 t/ha masă verde.
Autor: ing. Vasile Ciorcaș
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News