Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ing. Vasile Ciorcaş: Unde pot fi cultivate ciupercile albe termofile - Agaricus edulis


Ciupercile Agaricus edulis pot fi cultivate în sistem intensiv industrial sau clasic - gospodăresc, în spaţii în care să se asigure necesarul termic fără consum energetic, acest lucru fiind posibil numai în timpul verii, când în majoritatea pivniţelor din ţara noastră temperatura este favorabilă.
Cultura intensivă se realizează în localuri special amenajate prevăzute cu instalaţii de încălzire, pasteurizare, sterilizare, ventilaţie şi apă. Asemenea localuri pot fi construite şi amenajate special pentru suprafeţe mai mari de cultură.

În localurile destinate culturii intensive, substratul nutritiv se aşează în straturi plane, amenajate pe stelaje cu 2-4 parapete din prefabricate de beton, ori în lăzi din mase plastice sau lemn dispuse suprapus în cazul în care tipul tehnologic de cultură este bizonal sau multizonal.

Cultura clasică se execută în localuri adaptate acestui scop: pivniţe, construcţii vechi sau în spaţii cu folosinţă mixtă (în perioada când sunt libere: sere înmulţitor, răsadniţe cu 2 pante, sere pentru forţat viţa de vie). Substratul nutritiv se aşează în saci din masă plastică. În funcţie de sistemul de cultură adaptat, se execută diferite amenajări care să asigure încălzirea (cu abur, aer condiţionat încălzit, cotloane, etc.) şi circulaţia aerului. În perioada incubării ciupercilor, necesarul de aer va fi de 0,5-1 m3/oră/m2. În perioada formării ciupercilor, necesarul de aer va fi de 1,5 m3/oră/m2, iar în perioada recoltării de 5-6 m3/oră/m2.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

În situaţii în care cultura de ciuperci se execută în sere cu încălzire tehnică, sere cu cotlon, solarii, răsadniţe cu 2 pante, cu şi fără încălzire, răsadniţe îngropate, trebuie să se asigure o izolare termică cât mai bună a acoperişului şi a pereţilor laterali, prin fixarea de şipci pe care se aşează un strat de rumeguş sau paie acoperite cu carton asfaltat, aceasta pentru a evita pierderile de căldură şi a preveni formarea condensului.

De asemenea, în camera de cultură nu se va intra direct, ci prin intermediul unui spaţiu tampon.

Pentru a asigura o bună dezinfectare a spaţiului de cultură, este necesar ca pardoseala localului să fie construită din cărămidă sau beton. Aceste condiţii nu sunt obligatorii pentru localurile în care cultura se execută sezonier (sere, solarii, ş.a.).

Variaţii mai mari de 3°C, de la zi la noapte, influenţează negativ creşterea miceliului şi formarea ciupercilor. De aceea se recomandă următoarele temperaturi optime ale aerului: 25-28°C, în perioada încălzirii miceliului, şi 23-25°C în perioada de recoltare.

Înainte şi după fiecare ciclu de cultură, localul se curăţă şi se dezinfectează. Dezinfecţia se execută fie pe cale chimică prin pulverizarea unor soluţii insecto-fungicide, urmată de gazarea cu sulf 30 g la m3 sau cu Formalină 20 cm3/m3, fie pe cale termică prin introducerea aburului în interiorul spaţiului de cultură, timp de 12 ore, până când temperatura ajunge la 70°C sau 24 ore la temperatura de 60°C.

După dezinfectare, accesul în local trebuie făcut după anumite reguli de igienă (la intrare se aşează perne ştergător sau covoare de burete îmbibate cu sulfat de cupru, precum şi cutii cu praf de var).

În cazul localurilor pentru cultura clasică, vor trebui evitate următoarele situaţii nefavorabile:

  • pardoseala din pământ care nu poate fi dezinfectată cu uşurinţă: (cu excepţia celor cu folosinţă mixtă – se va folosi cultura în saci din polietilenă);
  • lipsa camerei tampon la intrare care creează curenţi de aer;
  • lipsa condiţiilor de ventilaţie directă (nu sunt spaţii de acces ale aerului necesar spaţiului de cultură) sau dirijată;
  • existenţa pânzei de apă freatică în stratul de suprafaţă care creează pericolul inundării, sau infiltrarea apei provenită din diferite intemperii;
  • neizolarea termică şi lipsa posibilităţilor de ermetizare a spaţiului de cultură (cu excepţia localurilor cu folosinţă mixtă).

condiţii de microclimat şi pregătirea substratului nutritiv pentru ciuperca termofilă
Această ciupercă are nevoie la însămânţare de o temperatură de 28°C în substrat. Ea poate fi cultivată în pivniţe în perioada calda a anului (1 iunie – 1 octombrie). Poate fi cultivată în asociaţie cu ciuperca Pleurotus florida – buretele roşiatic, în care caz trebuie să se asigure: temperatura din substratul de formare a ciupercilor (după 10 zile de la însămânţare) de 26-27°C; temperatura din mediul ambiant la recoltare de 23-25°C; temperatura maximă letală în timpul culturii în mediul ambiant este de 38°C, iar în substrat de 40°C.

În primele 10 zile de la incubare şi în primele 7 zile după acoperire, nu este necesară ventilaţia. În următoarele 17 zile de formare, ventilaţia va fi de 2-3 schimburi/oră, cu durata de funcţionare de 10 minute/oră.

În timpul incubării, umiditatea relativă trebuie să fie de 95-100%, iar ulterior de 80-85%, mai scăzută la începutul şi mai ridicată la sfârşitul perioadei de recoltare. În perioada de incubare nu se fac stropiri, iar în perioada formării, imediat după acoperire, se efectuează 3-4 stropiri cu 1 litru/m2 şi apoi cu 0,25-0,50 litri/ m2 la 2-4 zile.

Concentraţia bioxidului de carbon din mediul ambiant poate fi de 0,2-0,3%, deci de 8-10 ori mai ridicată decât la Agaricus bisporus, aceasta ca urmare a unui regim de ventilaţie mai redus.

Substratul de cultură pentru ciuperca termofilă este de 70-80 kg/m2, fiind format din gunoi de cal, cu un adaos de 12-15% paie de grâu, cunoscut şi sub numele de compost clasic. Fermentarea se realizează într-o perioadă de 16-18 zile (compostarea aerobă), în timpul căreia se execută 5 întoarceri (mai mult faţă de Agaricus bisporus), din care cauză compostul trebuie să fie scurt şi bine fermentat.

Cu 12-14 zile înainte, se face preînmuierea. Culoarea substratului pregătit trebuie să fie brună-negricioasă, fără miros de amoniac, cu pH-ul 7,5-8, paiele să se rupă uşor, iar umiditatea să fie de 62-65%, (strâns în mână să nu murdărească mâna).

aşezarea substratului nutritiv şi însămânţarea ciupercii termofile
Substratul se aşează în straturi plane, presate, cu o grosime de 16-18 cm sau în saci din polietilenă, cu diametrul de 50 cm, şi adâncimea de 30-35 cm. Aşezarea substratului nutritiv în saci din polietilenă să fie mult folosită.

Însămânţarea miceliului se face prin mestecare, când temperatura din substrat este de 30°C, folosindu-se 500-600 g miceliu pe suport granulat, pentru 100 kg compost. După însămânţare, straturile se acoperă cu hârtie care se umezeşte periodic, la 1-2 zile cu apă sau cu o soluţie de Formalină 0,5-1%.

împânzirea miceliului la ciuperca termofilă
Împânzirea miceliului în substrat este foarte activă când temperatura este de 24-32°C (valoarea optimă fiind de 28°C), iar umiditatea relativă a mediului ambiant de 95-100%, care se obţine prin udarea hârtiei care acoperă straturile. Pentru protecţia culturilor se aplică stropiri cu substanţe pesticide, sub formă de soluţie sau fumigaţie, aerosoli.

Amestecul de acoperire va avea grosimea de 3,5-4 cm. Se poate folosi şi amestecul rezultat din turbă neagră şi dolomită în proporţie de 2:1.

În primele 2-3 zile după acoperire, straturilor de cultură li se aplică două prăfuiri succesive cu Zineb 1 g/m2 şi stropiri cu apă, folosind 1 l/m2, după care numai la 3-4 zile se vor mai aplica stropiri cu cantităţi de 0,3-0,5 litri/m2.

În perioada de formare a ciupercilor (4 săptămâni), necesarul de aer creşte la 2 schimburi/oră, umiditatea relativă a mediului ambiant se menţine la 95-100%, iar temperatura mediului nu va depăşi 26°C. Pentru protecţia culturii, în această perioadă se aplică săptămânal o stropire cu Zineb 0,2% şi Formalină 0,5%.

Agaricus edulis este rezistent la atacul viruşilor, bacteriilor şi mult mai rezistent la atacul ciupercilor parazite Verticillium şi Mycogone, comparativ cu Agaricus bisporus.

Autor: ing. Vasile Ciorcaş

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton