Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institut de cercetări horticole avansate, înfiinţat la Cluj prin fonduri europene
Universitatea de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca va demara construcţia unui Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT), în cadrul unui proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 55.131.492 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă - de 45.000.000 lei.
Potrivit rectorului USAMV, dr. Doru Pamfil, noul institut, proiectat într-o structură desfăşurată pe patru etaje, propune 44 de laboratoare de specialitate dedicate exclusiv cercetării, 13 depozite care să deservească aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare şi prelucrare de date, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, bibliotecă şi bază de date, un centru de valorificare a cercetării tip IRC, sere interioare pentru cercetare aplicată. diverse alte spaţii tehnice şi administrative. În afara clădirii institutului vor fi modernizate la standarde europene două sere destinate activităţilor de cercetare aplicată. De asemeni, proiectul cuprinde şi dotarea Centrului de Cercetare pentru Biodiversitate, cunoscut ca Banca de Gene – care va deservi majoritatea laboratoarelor horticole nou înfiinţate.
“Este prima dată cînd avem posibilitatea unui proiect gîndit de la construcţie şi pînă la partea finală, a dotării, a mobilierului şi aparaturii. Vă pot spune chiar că, prin proiect, fiecare aparat are deja locul lui. Este o şansă unică, pentru că de obicei adaptăm spaţiile existente la laboratoarele pe care le facem. De data aceasta, fiind totul prevăzut «la milimetru», lucrurile vor fi mult mai bine concepute” – a declarat rectorul USAMV, dr. Doru Pamfil.
Potrivit rectorului USAMV, care este şi directorul proiectului, noul institut va reuni toate domeniile horticol-agricole moderne ce se studiază în universităţile de profil, propunîndu-şi în acelaşi timp să desfăşoare cercetări avansate în domeniul ştiinţelor agricole, în conformitate cu standardele de ultimă oră: genetica şi ameliorarea plantelor, biotehnologii horticole, microbiologie, floricultură şi peisagistică, arboricultură ornamentală, legumicultură, pomicultură şi pomologie, viticultură (inclusiv ampelografie şi oenologie), tehnologia produselor horticole, măsurători terestre şi cadastru ş.a.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Proiect: amprenta genetică a vinurilor
În cadrul institutului va fi înfiinţat şi un departament care va certifica tipurile de vin comercializate în magazinele româneşti.
“O tematică deosebită este cercetarea în domeniul amprentei genetice la vin. 30% din piaţa românească a vinurilor este ocupată de vinuri cu etichete falsificate. Pe o sticlă scrie că e Merlot, dar ştim sigur doar că este un vin roşu. Noi vom extrage ADN-ul din vin ca să ştim dacă e numai Merlot, ca atunci când plătim pentru un vin să ştim dacă plătim pentru unul de calitate”.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura