Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ion Cilea, vicepresedinte al PSD pe probleme de agricultura: Pomicultura Romaniei este in pom!

Tags: ion cilea

Nu este pentru prima data cand semnalez ca, desi are unul dintre cele mai favorabile potentiale, detinand locul 5 in Europa, cu cele 9,4 milioane ha de terenuri arabile, Romania risca sa devina o tara dependenta in totalitate de alimente importate. Datele statistice oficiale arata ca 80 la suta din legumele si fructele care se vand pe piata romaneasca, dar cu deosebire in supermarket-uri, provin din strainatate.
Nu sunt adeptul autohtonizarii cu orice pret mai ales in cazul legumelor si fructelor, dar nici nu pot ignora ceea ce se intampla astazi in reteaua de aprovizionare a populatiei. In piata nu mai este loc decat pentru mere din Italia, Franta sau Grecia. Anul trecut, de exemplu, exportul de mere romanesti a fost de 30 de ori mai mic decat importurile. Adevarul trist si grav este ca producatorii romani de legume si fructe au pierdut lupta cu importatorii. S-a ajuns in situatia absurda si ridicola sa importam 45 la suta din necesarul de consum la ceapa, usturoi, morcov, ba chiar si praz. Varza ajunge in magazine si pe tarabe pe seama importurilor din Belgia si Olanda.

Langa o varza romaneasca, pe piata se gasesc alte 137 de verze aduse din import. Ca sa se puna capac productiei noastre agricole, au fost impinse lucrurile pana acolo incat chiar si fasolea uscata s-o importam de peste mari s tari, tocmai din Brazilia si Argentina. De mania importurilor n-a scapat nici materialul semincer. Astazi semintele de rosii, castraveti si alte culturi legumicole provin intr-o proportie covarsitoare din Olanda, Franta, Grecia, Israel etc. Suprafata cultivata in tara noastra cu legume si fructe a scazut la jumatate fata de ceea ce era cu doua decenii in urma. Din modernele si intinsele plantatii cu meri, peri, pruni si alti pomi fructiferi n-au mai ramas decat 53%.

Mai concret spus, patrimoniul pomicol romanesc s-a redus de la 371.996 ha, cate existau in 1990, la 196.701 ha. Serele de culturi legumicole n-au avut nici ele o soarta mai fericita, asa incat suprafetele de legume in spatii protejate au scazut de la 1445 ha la numai 541 ha. Ridicolul situatiei in care au ajuns legumicultorii si pomicultorii romani este ilustrat, printre altele, de faptul ca doar 15% din productia autohtona de legume si fructe mai sunt destinate in prezent exportului. Asta nu inseamna ca am disparut cu totul din reteaua schimburilor comerciale externe. Inca mai exportam, dar ce anume? In prima jumatate a acestui an, de exemplu, am exportat cu 27% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut nuci de cocos, nuci de Brazilia, caju si alte fructe tropicale. La banane am batut toate recordurile posibile exportand cu 300% mai mult decat in semestrul I 2009. Probabil, ca sa incerc o gluma amara, de aici ni se trage si „renumele” de tara bananiera.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Scaderea dramatica a productiei romanesti de legume si fructe are cateva explicatii, in afara faptului ca a lipsit si lipseste in continuare vointa politica de a sustine sectorul agricol. O cauza principala deriva din lipsa depozitelor de sortare si refrigerare care sa favorizeze prezenta produselor noastre legumicole si pomicole pe piata de consum intr-o perioada mai lunga, nu doar 3 luni cum se intampla in prezent.

Astfel de depozite au existat in interiorul tuturor bazinelor de legume si fructe din tara, in schimb acestea au fost privatizate fara minime conditii, pentru ca, in final, sa dispara de tot. O alta cauza trebuie cautata si in zona de activitate a producatorilor pe care statul nu-i sprijina in nici un fel si nu-i stimuleaza pentru a se asocia si cultiva in comun suprafete mai mari de teren agricol. Atata timp cat legumicultura si pomicultura se vor mai afla in afara politicii economice de stat, atata timp cat Ministerul Agriculturii va ignora productia din gradini si livezi pentru consumul de pe piata romaneasca, nu se vor rezolva aceste probleme, ramanand la cea mai trista si stupida alternativa, aceea de a fi tributari importurilor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016