Exclusiv
Publicat in: Stiri
Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) estimează că va încasa în acest an din testare suma de 1.500.000 lei, cu 4,3% mai mult decât în anul 2008, când a obţinut 1.438.195 lei, a declarat pentru NewsIn directorul executiv adjunct al ISTIS, Aurelian Popa.

Institutul efectuează testul de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate (DUS), testul pentru valoarea agronomică şi de utilizare (VAU) şi cel de rezistenţă la boli.

Până în prezent, Institutul a efectuat un număr de 1.308 teste, din care a încasat suma de 779.875 lei. Astfel, pentru plantele agricole au fost realizate 330 de teste DUS, 515 teste VAU şi 42 de teste pentru rezistenţa la boli. Pentru legume au fost efectuate 125 de teste DUS şi 176 de teste pentru rezistenţa la boli. Un număr de 16 teste DUS au fost efectuate pentru plante ornamentale, iar pentru pomi fructiferi s-au realizat 79 de teste DUS. Pentru viţa de vie au fost realizate 25 de teste de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


În anul precedent, ISTIS a efectuat 1.064 de teste, dintre care 526 de teste DUS, 506 teste VAU şi 32 de teste de rezistenţă la boli, din care a încasat 1.438.195 lei.


Directorul executiv adjunct al ISTIS, Aurelian Popa, declara recent pentru NewsIn că Institutul riscă să rămână cu doar 20 de centre pentru testarea soiurilor, deoarece încă trei unităţi sunt revendicate de foştii proprietari. Potrivit lui Popa, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor dispunea la înfiinţare, în anul 1953, de 52 de centre de testare a soiurilor. Acest număr a fost redus constant, până în prezent, din cauza retrocedărilor. În anul 2007 a fost retrocedat centrul de la Arad, cu o suprafaţa de teren de 40 de hectare, iar în 2009 a mai fost retrocedat şi centrul de la Tâncăbeşti care deţinea 52 de hectare de teren.

Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) şi realizează examinări ale soiurilor pentru care se solicită înregistrarea în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultură din România, elaborează metodologia de examinare tehnică şi de prezentare a noilor soiuri, în vederea înregistrării în Registrul soiurilor şi a publicării în Catalogul oficial.

De asemenea, asigură depozitarea probelor de seminţe din soiurilor înregistrate, efectuează verificarea anuală a purităţii varietale a soiurilor multiplicate, dispusă de autoritatea de control şi certificare, redactează şi editează Catalogul Oficial naţional al soiurilor.

În prezent, Institutul îşi desfăşoară activitatea de testare pe o suprafaţă de 820 de hectare de teren.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton