Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ISTIS estimează că va încasa în 2009 din testare 1,5 milioane lei
Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) estimează că va încasa în acest an din testare suma de 1.500.000 lei, cu 4,3% mai mult decât în anul 2008, când a obţinut 1.438.195 lei, a declarat pentru NewsIn directorul executiv adjunct al ISTIS, Aurelian Popa.
Institutul efectuează testul de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate (DUS), testul pentru valoarea agronomică şi de utilizare (VAU) şi cel de rezistenţă la boli.
Până în prezent, Institutul a efectuat un număr de 1.308 teste, din care a încasat suma de 779.875 lei. Astfel, pentru plantele agricole au fost realizate 330 de teste DUS, 515 teste VAU şi 42 de teste pentru rezistenţa la boli. Pentru legume au fost efectuate 125 de teste DUS şi 176 de teste pentru rezistenţa la boli. Un număr de 16 teste DUS au fost efectuate pentru plante ornamentale, iar pentru pomi fructiferi s-au realizat 79 de teste DUS. Pentru viţa de vie au fost realizate 25 de teste de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate.
În anul precedent, ISTIS a efectuat 1.064 de teste, dintre care 526 de teste DUS, 506 teste VAU şi 32 de teste de rezistenţă la boli, din care a încasat 1.438.195 lei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Directorul executiv adjunct al ISTIS, Aurelian Popa, declara recent pentru NewsIn că Institutul riscă să rămână cu doar 20 de centre pentru testarea soiurilor, deoarece încă trei unităţi sunt revendicate de foştii proprietari. Potrivit lui Popa, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor dispunea la înfiinţare, în anul 1953, de 52 de centre de testare a soiurilor. Acest număr a fost redus constant, până în prezent, din cauza retrocedărilor. În anul 2007 a fost retrocedat centrul de la Arad, cu o suprafaţa de teren de 40 de hectare, iar în 2009 a mai fost retrocedat şi centrul de la Tâncăbeşti care deţinea 52 de hectare de teren.
Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) şi realizează examinări ale soiurilor pentru care se solicită înregistrarea în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultură din România, elaborează metodologia de examinare tehnică şi de prezentare a noilor soiuri, în vederea înregistrării în Registrul soiurilor şi a publicării în Catalogul oficial.
De asemenea, asigură depozitarea probelor de seminţe din soiurilor înregistrate, efectuează verificarea anuală a purităţii varietale a soiurilor multiplicate, dispusă de autoritatea de control şi certificare, redactează şi editează Catalogul Oficial naţional al soiurilor.
În prezent, Institutul îşi desfăşoară activitatea de testare pe o suprafaţă de 820 de hectare de teren.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News