Exclusiv
Publicat in: Stiri
Înfiinţat în 1953 pentru examinarea soiurilor pentru care se solicită înregistrarea în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de Cultură din România, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) riscă să rămână cu doar 20 dintre cele 52 de unităţi în posesia cărora se afla iniţial.

Potrivit directorului executiv adjunct al ISTIS, Aurelian Popa, trei dintre aceste centre sunt revendicate de foştii proprietari, institutul aflându-se deocamdată în proces cu aceştia, scrie Curierul National.

"Suntem în proces, în prezent, pentru retrocedarea a trei centre de testare a soiurilor din Portăreşti, Satu Mare şi Sibiu. La primele două ne sunt revendicate decât sediile, în timp ce la Sibiu este revendicat şi terenul deţinut de centru", a declarat Popa pentru NewsIn, precizând că alte două unităţi au fost retrocedate în 2007 şi 2009.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



Potrivit lui Popa, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor dispunea la înfiinţare, în anul 1953, de 52 de centre de testare a soiurilor. Acest număr a fost redus constant, până în prezent, din cauza retrocedărilor. În anul 2007 a fost retrocedat centrul de la Arad, cu o suprafaţa de teren de 40 de hectare, iar în 2009 a mai fost retrocedat şi centrul de la Tâncăbeşti care deţinea 52 de hectare de teren.

Directorul executiv adjunct al ISTIS a adăugat că activitatea institutului nu a fost afectată, până acum, de pierderea centrelor de testare, însă speră să nu piardă şi cele trei centre.

"Până acum nu am avut probleme în efectuarea testărilor, mai ales că utilizăm mai multe centre pentru testarea aceloraşi soiuri sau hibrizi, deci închiderea unuia, nu a dus la imposibilitatea testării unor anumite soiuri. Oricum, sperăm, ca aşa cum s-a mai întâmplat, să câştigăm procesele şi să păstrăm centrele", a adăugat Aurelian Popa.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton