Exclusiv
Publicat in: Stiri
Fără subvenţia pe lapte şi fără banii de la stat pentru efectuarea controalelor de producţie, ţăranii vor micşora preţul la lapte. Întrucât este vorba despre preţul cu care se vinde laptele către procesatori, efectul acestui fenomen nu va fi faptul că bistriţenii vor cumpăra mai ieftin produsul. În schimb, fermerii sunt aduşi în pragul falimentului.
Crescătorii din judeţ vor trebui să îşi vândă laptele mai ieftin, mai ales că cererea, în sezonul cald, este mai redusă. De asemenea, nesubvenţionarea controalelor de producţie, care se fac periodic pentru a atesta calitatea genetic a animalelor, va duce la scăderea preţului pe care fermierii îl pot cere pentru produsele vândute.

Adio subvenţiilor de la stat

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Dacă până anul trecut, statul se angaja să suporte 70 la sută din costurile pentru controalele periodice de producţie la vite, adică 105 pe an/ cap de animal, urmând ca fermierii să contribuie cu 30 la sută din costuri (45 de lei pe an/ cap de animal), de anul acesta s-a schimbat foaia. Statul a anunţat că îşi retrage contribuţia, aşa încât crescătorii trebuie să plătească integral taxa pentru contoalele de producţie (150 de lei pe an/ cap de animal). „Conform unui reglament european, statul trebuia să subvenţioneze 70 la sută din aceste costuri, dar, în ianuarie, ne-au anunţat că nu vor mai fi bani. Aceste controale se fac o dată la 42 de zile şi contează pentru înscrierea animalelor în registrul genealogic", explică Titus Negruţiu, secretar al Asociaţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Crescătorilor de Bovine. Practic, aceste controale dau valoare produselor fermierilor. „Dacă nu se fac controale avizate, crescătorii nu îşi pot vinde junincile la preţul de piaţă, pentru că nu are origine. Un animal fără origine nu are valoare", spune Iacob Onoe, un crescător de bovine din Bistriţa.

Citeste mai mult in Adevarul.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton