Exclusiv
Publicat in: Stiri
Aspectele legate de organismele modificate genetic (OMG), inclusiv importul acestora, vor fi discutate in guvern, executivul urmand sa decida cum vom proceda, a declarat, miercuri, la Urlati, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Prezent la inaugurarea fabricii Procter & Gamble de la Urlati, acesta a subliniat ca a semnat o nota pentru interzicerea OMG-urilor in Romania, adaugand ca problema organismelor modificate genetic va fi discutata atat in guvern, cat si la Consiliul pentru Mediu din 14 octombrie de la Bruxelles.

"Voi fi pentru aceste OMG daca din punct de vedere stiintific se va demonstra ca nu dauneaza mediului. Deocamdata, sunt discutii aprinse si la nivelul UE. Probabil, va fi aprobat un regulament prin care se va da posibilitatea tarilor sa decida, deci va fi o decizie nationala. Noi trebuie sa pregatim toate datele stiintifice si de aceea am zis sa avem un moratoriu pana cand nu se clarifica la nivel European si la nivelul Romaniei ca acestea nu sunt daunatoare", a spus Borbely.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Seful MMP a adaugat ca sprijina orice productie care vine in sprijinul fermierilor, al productiei de cereale, dar nu sprijina nicio initiativa care este impotriva mediului.

"Deocamdata nu s-au clarificat si nici nu sunt date finale care sa ma convinga", a subliniat el.

Borbely a admis ca, deocamdata, utilizarea OMG-urilor in Romania nu este un lucru extraordinar de grav, fiind vorba despre doua specii, una de porumb si una de cartof.

"Nu este ceva spectaculos, dar din punct de vedere legal trebuie sa luam toate masurile. vom discuta in guvern pentru ca sunt puncte de diferite de vedere la Ministerul Agriculturii si la cel al Mediului. Acestea trebuie puse impreuna si guvernul va decide cum sa procedam in consecinta", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, ar fi trebuit sa-l consulte in privinta utilizarii biotehnologiilor in agricultura romaneasca.

"Eu sunt azi la sedinta de guvern unde voi ridica aceasta problema si unde voi oferi toate datele necesare pentru a justifica punctul meu de vedere. Pe mine nu ma intereseaza domnul ministru Tabara, daca e implicat sau nu personal. Am inteles ca este de acord, evident cu utilizarea OMG-urilor. Trebuie sa discutam principial si la nivelul guvernului. Vom stabili toate masurile si in legatura cu importul acestora", a conchis Borbely.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat recent pentru Agerpres ca va sustine utilizarea biotehnologiilor in agricultura romaneasca, urmand sa prezinte Comisiei Europene (CE) un material stiintific bine documentat pentru cultivarea plantelor modificate genetic, in conformitate cu reglementarile europene.

"Eu sunt un sustinator total al biotehnologiilor pentru Romania pentru ca sunt expresia progresului stiintific. Aceste tehnologii se aplica in lume pe 150 de milioane de hectare. E o mare cucerire pentru ca este vorba de un mediu protejat, de plante performante, de calitate si fara riscuri", a precizat ministrul Agriculturii.

Tabara a fost acuzat de organizatia Agent Green ca se afla in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic.

"Pot spune ca nu exista nici un fel de riscuri in cultivarea soiei modificate genetic. Ce fac ei, cei de la Agent Green, e un fals aruncat in piata ca sa sperie lumea. Spun ca sunt incompatibil pentru ca am colaborat cu institute de cercetare din Europa si din lume si le-am vizitat, dar nu am nici un fel de obligatii fata de ele", a precizat noul ministru al Agriculturii.

Potrivit acestuia, UE importa 40 milioane tone de soia modificata genetic pe care o consuma, Romania fiind de asemenea obligata sa importe soia pentru mentinerea fermelor.

"Romania este obligata sa importe soia pe bani grei pentru ca nu are dreptul sa o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. Romania pierde anual ca nu cultiva soia modificata genetic un miliard de euro, dar importa din Brazilia ca sa-si intretina fermele de animale.Politica Romaniei nu contravine legilor comunitatii europene. Din Europa suntem singura tara care are conditii foarte bune pentru aceasta cultura", a mai spus Valeriu Tabara.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Stelian Fuia este de acord cu  UE in privinta culturilor de organisme modificate genetic
Stelian Fuia este de acord cu UE in privinta culturilor de organisme modificate genetic
In prezent, singurele organisme modificate autorizate pentru cultivare in UE sunt porumbul MON810,...
Suprafata cultivata cu organisme modificate genetic a ajuns la 10% din totalul suprafetei agricole a lumii
Suprafata folosita pentru culturi modificate genetic din intreaga lume s-a marit anul trecut pana la...
Fermierii către Tabără: "Vrem să cultivăm organisme modificate genetic"
Agricultorii români fac lobby la ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, susţinând cultivarea...
EVZ intreaba: Ai cumpăra produse cu eticheta organisme modificate genetic?
În România este permisă cultivarea doar a unei varietăţi de porumb modificat genetic, însă...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton