Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Laszlo Borbely: Aspectele legate de organismele modificate genetic vor fi discutate in guvern


Aspectele legate de organismele modificate genetic (OMG), inclusiv importul acestora, vor fi discutate in guvern, executivul urmand sa decida cum vom proceda, a declarat, miercuri, la Urlati, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Prezent la inaugurarea fabricii Procter & Gamble de la Urlati, acesta a subliniat ca a semnat o nota pentru interzicerea OMG-urilor in Romania, adaugand ca problema organismelor modificate genetic va fi discutata atat in guvern, cat si la Consiliul pentru Mediu din 14 octombrie de la Bruxelles.

"Voi fi pentru aceste OMG daca din punct de vedere stiintific se va demonstra ca nu dauneaza mediului. Deocamdata, sunt discutii aprinse si la nivelul UE. Probabil, va fi aprobat un regulament prin care se va da posibilitatea tarilor sa decida, deci va fi o decizie nationala. Noi trebuie sa pregatim toate datele stiintifice si de aceea am zis sa avem un moratoriu pana cand nu se clarifica la nivel European si la nivelul Romaniei ca acestea nu sunt daunatoare", a spus Borbely.

Seful MMP a adaugat ca sprijina orice productie care vine in sprijinul fermierilor, al productiei de cereale, dar nu sprijina nicio initiativa care este impotriva mediului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Deocamdata nu s-au clarificat si nici nu sunt date finale care sa ma convinga", a subliniat el.

Borbely a admis ca, deocamdata, utilizarea OMG-urilor in Romania nu este un lucru extraordinar de grav, fiind vorba despre doua specii, una de porumb si una de cartof.

"Nu este ceva spectaculos, dar din punct de vedere legal trebuie sa luam toate masurile. vom discuta in guvern pentru ca sunt puncte de diferite de vedere la Ministerul Agriculturii si la cel al Mediului. Acestea trebuie puse impreuna si guvernul va decide cum sa procedam in consecinta", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, ar fi trebuit sa-l consulte in privinta utilizarii biotehnologiilor in agricultura romaneasca.

"Eu sunt azi la sedinta de guvern unde voi ridica aceasta problema si unde voi oferi toate datele necesare pentru a justifica punctul meu de vedere. Pe mine nu ma intereseaza domnul ministru Tabara, daca e implicat sau nu personal. Am inteles ca este de acord, evident cu utilizarea OMG-urilor. Trebuie sa discutam principial si la nivelul guvernului. Vom stabili toate masurile si in legatura cu importul acestora", a conchis Borbely.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat recent pentru Agerpres ca va sustine utilizarea biotehnologiilor in agricultura romaneasca, urmand sa prezinte Comisiei Europene (CE) un material stiintific bine documentat pentru cultivarea plantelor modificate genetic, in conformitate cu reglementarile europene.

"Eu sunt un sustinator total al biotehnologiilor pentru Romania pentru ca sunt expresia progresului stiintific. Aceste tehnologii se aplica in lume pe 150 de milioane de hectare. E o mare cucerire pentru ca este vorba de un mediu protejat, de plante performante, de calitate si fara riscuri", a precizat ministrul Agriculturii.

Tabara a fost acuzat de organizatia Agent Green ca se afla in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic.

"Pot spune ca nu exista nici un fel de riscuri in cultivarea soiei modificate genetic. Ce fac ei, cei de la Agent Green, e un fals aruncat in piata ca sa sperie lumea. Spun ca sunt incompatibil pentru ca am colaborat cu institute de cercetare din Europa si din lume si le-am vizitat, dar nu am nici un fel de obligatii fata de ele", a precizat noul ministru al Agriculturii.

Potrivit acestuia, UE importa 40 milioane tone de soia modificata genetic pe care o consuma, Romania fiind de asemenea obligata sa importe soia pentru mentinerea fermelor.

"Romania este obligata sa importe soia pe bani grei pentru ca nu are dreptul sa o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. Romania pierde anual ca nu cultiva soia modificata genetic un miliard de euro, dar importa din Brazilia ca sa-si intretina fermele de animale.Politica Romaniei nu contravine legilor comunitatii europene. Din Europa suntem singura tara care are conditii foarte bune pentru aceasta cultura", a mai spus Valeriu Tabara.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016