Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legume romanesti la preturi-record. Samsarii le-au scumpit de patru ori
Primele legume romanesti care au aparut in piete se vand la preturi exorbitante. Desi toata lumea astepta aparitia acestora pentru a cheltui mai putin pe mancare, in prezent, produsele autohtone sunt mai scumpe chiar si cu peste 50% fata de importuri. Astfel, rosiile romanesti s-au vandut, saptamana aceasta, cu 20 lei/kg in pietele din Bucuresti, in timp ce producatorii din Izbiceni le vand cu 4 lei/kg. Aceeasi situatie este si la ardei si castraveti, unde pretul se tripleaza de la producator la consumator. Bisnitarii fac legea in piete, si tot ei hotarasc preturile, spun specialistii din domeniu.
Chiar daca au aparut de o saptamana, rosiile romanesti de solar se vand, in unele piete din Bucuresti, cu 20 lei/kg. In piata Domenii, de exemplu, kilogramul de rosii de Dambovita se vinde cu 15-18 lei. La aceeasi taraba, vanzatorul are si rosii de import, din Argentina, la oferta, cu 5-7 lei/kg, in functie de marime. In alte piete, ca si cea din Berceni, rosiile romanesti se vindeau, ieri, cu 7-9 lei/kg. Fata de pretul de producator, rosiile din piete se vand la preturi chiar si de patru ori mai mari, avand in vedere ca producatorii din Izbiceni dau rosiile cu 4 lei/kg, angro.
„Preturile difera foarte mult, de la piata la piata. Ceea ce demonstreaza ca in nici una din piete nu vand producatorii, ci bisnitarii. Primariile ar trebui sa faca periodic controale, nu sa ii lase pe acesti intermediari sa faca legea in piete. Au autorizatiile luate cu bani multi, dar nimeni nu ii verifica pentru a vedea daca sunt, intr-adevar, producatori. Eu garantez ca peste 90% din ei sunt doar precupeti. Plus ca ei nici nu patesc TVA, ci doar excrocheaza clientii”, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Gardianul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura