Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legumicultura: Multe din legumele care ajung pe piata romaneasca sunt refuzate de alte tari din cauza calitatii proaste
Romanii consuma legume si fructe din import la preturi exorbitante, calitatea multora dintre acestea fiind indoielnica, daca nu de-a dreptul proasta. Tara noastra a ajuns aproape un cos de gunoi, romanii avand la dispozitie tot ce nu accepta alte state din cauza proastei calitati a produselor si a problemelor fito-sanitare pe care le au. Numai ca, in piata, acest lucru nu se vede. Autoritatile statului nu au luat pana acum niciun fel de masuri pentru protectia consumatorilor, chiar daca au fost sesizate. Preturile nu tin seama decat de pofta de profit, fara nicio legatura cu calitatea. Iar romanii sunt obligati sa cumpere asa, pentru ca, in piete, se instituie adevarate carteluri, pretul fiind la fel peste tot. Presedintele Traian Basescu a precizat, recent, ca impozitul forfetar are menirea si de a descuraja activitatea firmelor care se ocupa cu importul de legume si fructe din Turcia si Polonia si care nu platesc nici o taxa la statul roman.
Piata romaneasca de legume este invadata de produsele din Orient, Turcia detinand suprematia, mai ales ca este cea mai apropiata de tara noastra. Romania a ajuns debuseu pentru supraproductia de legume din aceasta tara, rosiile fiind in prim-plan. Producatorii turci au o mare problema cu piata de desfacere, din cauza aspectelor fito-sanitare ale produsele lor. Tratamentele chimice pe care le aplica legumelor au efecte negative puternice, ducand la deprecierea accentuata a acestora, cu toate neajunsurile pe care le presupune acest lucru. Rusia, principala piata de desfacere a rosiilor turcesti, a stopat importurile de astfel de produse, ceea ce a dus la cresterea presiunii asupra pietei romanesti de profil. "La ora actuala, pentru Romania se practica preturi de dumping din partea exportatorilor turci, pentru a scapa de marfa", a declarat Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale Legume Fructe Prodcom.
"Regulile comunitare privind importurile din tari terte dezavantajeaza, in acest caz, Romania. Potrivit acestora, controlul fito-sanitar la legume se face la intrarea in spatiul comunitar, adica la granita Bulgariei cu Turcia. Noi trebuie sa luam de bun rezultatul controlului facut de bulgari", a adaugat Tanase. Calitatea produselor care au ajuns pe piata au determinat Prodcom sa sesizeze Protectia Consumatorilor ca sa verifice marfa provenita din Turcia. "Am incercat sa sesizam si alte organisme, dar ni s-au inchis usile in nas", a spus Tanase. El sustine ca autoritatile statului ar trebui sa faca presiuni asupra celor bulgare, pentru a nu mai permite intrarea in spatiul comunitar a produselor de asemenea factura. Aurel Tanase a precizat ca tratamentele chimice la care sunt supuse legumele turcesti produc boli transmisibile pentru plante, care polueaza mediul, iar consumatorii "dau bani cat nu face".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Ziua
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News