Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Liviu Timar, DADR Mures:
Fermierii romani sunt mult in urma celor din vest si din cauza utilajelor folosite


Directorul Directiei Agricole Mures, Liviu Timar, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca fermierii romani sunt cu mult in urma celor din alte tari europene si din cauza utilajelor vechi pe care le folosesc, afirmand ca un femier roman ara cu cinci tractoare cat unul din vest cu un utilaj, informeaza NewsIn.

"La tractoare, in UE exista 15-20 ha/tractor, iar la noi, in Mures, unde avem 224.000 de ha, teoretic este in jur de 50 de ha/teren. Tractoarele noastre au un consum de motorina de 30-32 de litri/ha, la aratura de baza, iar dincolo se face cu 16-18l/ha. In ceea ce priveste productivitatea, un tractor de-al nostru ara 2-2,5 ha pe zi, iar unul de dincolo 15-20 ha. Deci un fermier de-al nostru trebuie sa are cu cinci tractoare pentru a ara cat ara unul dintre fermierii din vest”, a declarat Timar.

El a mai spus ca in judetul Mures sunt 4.812 de tractoare, din care aproape 70%, adica peste 3.000 de tractoare sunt amortizate, tractoare vechi. In ceea ce priveste combinele, sunt 886 de bucati, dintre care 700 sunt amortizate. „Avem CP 12, combine ramase inainte de revolutie, pe care oamenii inca le folosesc. Dupa aceea sunt foarte multe combine care s-au adus din vest, dar nu s-au adus combine noi, ci vechi.

Intalnim combine inca din anii '70, sunt alea mici, cu masa mica de lucru. Sunt foarte putini producatori agricoli care si-au permis sa-si cumpere combine performante, iar asta este una din cauzele pentru care nu reusim sa recoltam la timp. Nu ca fermierii francezi sau germani sunt mai destepti decat noi. Dar ei, avand o dotare corespunzatoare, daca intr-o saptamana e timp bun, ei termina de recoltat”, a afirmat Timar.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



Seful DADR Mures s-a referit si la situatia productiei agricole din judet. „Daca la un moment dat am crezut ca anul este compromis, totusi productiile sunt. Noi avem si estimarile productiilor facute cu inginerii de la centrele agricole: la orz de toamna estimam o productie medie de circa 2.583 de kg/ha, la grau de toamna 2.632 de kg, la orzoaica de toamna 2.014 kg, la orzoaica de primavara 1.075 de kg/ha, la ovaz 1.117 kg/ha, la mazare boabe 1.500 de kg/ha, la rapita 1.330 de kg/ha iar la mustar 900 de kg/ha”, a apreciat Timar.

Potrivit acestuia, cele mai afectate culturi sunt orzoaica de primavara si ovaz, unde productia va fi mai mica cu 40-50%, iar la orz si grau cam cu 10-15-20% mai mica fata de productia de anul trecut.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016