Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lucrări agricole de sezon: SEMĂNATUL
Semănatul este lucrarea care condiţionează în bună măsură nivelul şi calitatea producţiei obţinute. La executarea semănatului se ţine seama de pregătirea patului germinativ, de cerinţele faţă de umiditatea şi temperatura solului, de adîncimea de semănat specifică fiecarei culturi etc. În acest scop trebuie să fie respectate epoca optimă de semănat, distanţa dintre rânduri şi între plante pe rând şi folosirea cantităţii de sămînţă care asigură densitatea stabilită.
Agregatele folosite la semănat diferă în ceea ce priveşte productivitatea în lucru, cât şi în privinţa speciilor semănate (culturi semănate în rânduri dese si culturi care pretind distanţa mai mare între rânduri plantele prăşitoare).
Pentru semănatul în rânduri dese, de la 12,5 cm, cum sunt cerealele păioase, se folosesc agregatele: U-302+ SUP – 15(17); U-445+ SUP-21; U-650+SUP-29.
Alături de aceste semănaturi de tip mai vechi, existente în producţie, s-au realizat semănatorile SC-2,6, cu 21 rânduri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru semănatul culturilor prăşitoare, cu distanţa între rânduri de 40-80 cm, se folosesc agregatele: U-302+SP-4; U-445+SPC-6; U-650+SPC-8.
Reglajele efectuate la semănătorile tip SUP
Reglarea orizontalitatii semănatorii, în plan longitudinal şi transversal, astfel încât maşina să fie paralelă cu suprafaţa solului, se realizează cu ajutorul tiranţilor ridicătorului hidraulic, prin lungirea sau scurtarea corespunzătoare a acestora. Întinzătorii se strâng, pentru a nu permite joc lateral tiranţilor longitudinali şi semănătorii.
Reglarea adâncimii de semănat se obţine introducând cale de lemn sub roţile de sprijin, care a căror grosime este egală cu adâncimea de semănat, mai puţin 2-3 cm cât se afundă roţile în sol. Când roţile se găsesc pe cale, brăzdarele trebuie să atingă platforma pe care se face reglajul, iar arcurile să fie tensionate uniform. În caz contrar, se acţionează asupra axului de susţinere a brăzdarelor (la tipurile mai vechi de semănători) sau asupra roţilor de sprijin (la tipurile noi de semănători).
Reglarea deschiderii marcatoarelor de urmă se face în funcţie de modul cum se conduce tractorul la parcursul următor, cu ajutorul roţii din faţă sau, „pe buşon’’. În primul caz se aplică formula
A - B
L = ----------------- + a
2
A= distanţa dintre brăzdarele marginale
B= distanţa dintre roţile din faţă ale tractorului
a= distanţa dintre rânduri
În al doilea caz se elimină,, B’’ din formula.
Reglarea debitului de săminţa se realizează cu ajutorul Tabelului indicator existent în cartea tehnică a maşinii sau pe cutia de seminţe a semănătorii.
În funcţie de cultura însămânţată se urmăresc în tabel: poziţia subărelor, poziţia fundurilor mobile şi angrenajul care trebuie realizat în cutia de viteze, pentru a distribui cantitatea de sămânţa stabilita.
La staţionar Se alimentează buncarul cu 15-20 kg de sămânţa uniform repartizată. Se pune în mişcare axul distribuitor, prin învârtirea lui cu ajutorul manivelei de 9 şi 1/2 ori pentru SC-2 şi 7 şi ½ ori SUP-29 M, ceea ce corespunde cu însămânţarea a 100 mp. Sâmânţa se colectează în jgheabul special al semănătorii sau pe o prelată. Sămânţa obţinută se cântăreşte şi trebuie să fie egală cu 1/100 din cantitatea ce se dă la ha, respectiv 2,07 kg.
În lucru. Sămânţa existentă în buncăr (cca jumătate din capacitate) se nivelează şi se trage o linie cu creta pe buncar, la nivelul sămânţei. Se adaugă o cantitate de sămânţa cântărită exact, corespunzătoare unui parcurs (dus–întors). După efectuarea parcursului se nivelează din nou sămânţa din buncăr şi dacă se menţine la nivelul liniei înseamnă că reglajele au fost corecte.
Reglajele la semănătorile de tip SPC
Reglarea distanţei între rânduri se realizează prin deplasarea simetrică a secţiilor de semănat pe bara – cadru, începând de la centru către margini. Se slăbesc bridele şi se deplasează secţiile pe locul cuvenit, măsurând distanţa între vârfurile brăzdarelor. În prealabil, s-a determinat centrul barei şi s-a verificat în ce măsura exhaustorul este montat în centru. Pentru distanţa de 70 cm între rânduri, secţiile centrale se montează pe baza – cadru cu câte o bridă care fixează placa suport cu şuruburi ce se introduc prin orificiul suportului exhaustorului.
Reglarea distanţei între boabe pe rând se obţine prin schimbarea roţilor dinţate de lanţ ale transmisiei şi a discului distribuitor cu număr de orificii diferit. Mecanismul de transmisie poate realiza 8 raporturi de transmisie prin montarea roţilor de lanţ 9,10,11 şi 16 dinţi pe axul roţii trasatoare şi cu 22 şi 30 dinţi pe axul distribuitor. Numărul şi diametrul orificiilor discului distribuitor diferă în funcţie de cultură şi densitate dorită se confecţionează discuri corespunzătoare din discuri oarbe. Există diferite tipuri de tabele cu care se pot stabili roţile dinţate şi discul, pentru a avea o anumită densitate.
În tabel, pe cele patru coloane se caută distanţa dorită între boabe pe rând, şi în funcţie de valoarea găsită, se extrag toate celelalte elemente.
De exemplu, pentru distanţa de 19 cm. între boabe pe rând trebuie să se asigure o roată cu 10 dinţi pe axul roţii tasatoare, cu 30 dinţi pe axul distribuitorului, iar discul sa aibă 22 orificii.
Reglarea răzuitorului de boabe la semănătorile mai vechi se realizează prin acţionarea furcii cu pârghie din camera de alimentare a distribuitorului. Pentru a rămâne un singur bob la fiecare orificiu este necesar ca picioruşele furcii să fie drepte, iar distanţa dintre vârfurile ei şi suprafaţa discului să fie de 0,5-1 mm. Pârghia furcii trebuie să fie bine fixată pe zimţii plăcuţei de blocare. La semănătorile de fabricaţie mai recentă, răzuitorul este modificat şi permite o mai mare precizie la reglaj.
Verificarea funcţionării corecte a răzuitorului se realizează prin ridicarea fiecarei secţii de semănat (când extinctorul este in funcţiune) şi învârtirea manuala a roţii tasatoare, observându-se numărul de boabe reţinute la fiecare orificiu.
Reglarea adâncimii de semănat se efectuează pe o platforma plana, de dorit betonată, în prealabil, se asigură orizontalitatea maşinii în plan longitudinal şi transversal, prin reglarea corespunzătoare a tiranţilor ridicătorului hidraulic al tractorului. Se introduc sub roţile de sprijin ale semănătorii cale de lemn a căror grosime este egală cu adâncimea de semănat, mai puţin 2-3 cm cât acestea se afundă în sol.
Se acţionează şurubul de reglaj până ce brăzdarele ating suprafaţa platformei, iar roţile de sprijin sunt asezate pe cale. Arcurile secţiilor de semănat se tensionează corespunzător gradului de tasare a solului, pentru a asigura menţinerea adâncimii reglate. Nu trebuie să se exagereze cu tensionarea arcurilor, deoarece se forţează pătrunderea mai adăncaă a părţii anterioare a brăzdarelor şi ridicarea roţii tastatoare. Aceasta patinează şi nu mai asigură transmiterea mişcării în mod corespunzător la distribuitor.
În cazul când reglajul din roţile de sprijin nu este suficient, se recurge la coborârea secţiilor de semănat, prin montarea de bară - cadru, prin orificiile superioare, a plăcilor suport. De asemenea, bara cadru se poate monta în orificiile superioare ale suportului vertical.
Reglarea roţilor de sprijin se executa deplasându-se bara-cadru astfel încât să calce pe urmele roţilor tractorului.
Reglarea întinderii curelelor trapezoidale, care acţionează exhaustorul, se realizează prin deplasarea lagărului fuliei superioare cu ajutorul şurubului cu colier, după ce, în prealabil au fost slăbite cele patru şuruburi de fixare a exhaustorului pe suportul său.
Reglarea întinderii lanţului dintre roata tasatoare ăi distribuitori se realizează prin deplasarea corespunzătoare a întinzătoarelor cu rolă.
Reglarea marcatoarelor urmăreşte realizarea distanţei egale între rândurile de la doua treceri succesive ale agregatului de semănat. Se execută asemănător cu reglajul de SUP. Pentru a verifica dacă reglajele efectuate corespund cerinţelor privind distanţele şi densităţile stabilite se efectuează proba semănătorii.
Proba de staţionar constă în: - alimentarea buncărelor cu seminţe;
- cuplarea prizei de putere şi acţionarea exhaustorului:
- ridicarea, pe rând, a fiecărei secţii de semănat şi învârtirea în mâna a roţii tasatoare, urmărindu-se dacă se invîrtesc discurile distribuitoare, dacă sunt absorbite seminţe la toate orificiile, dacă răzuitorul este bine reglat şi menţine, la fiecare orificiu, numărul de seminţe stabilit.
Proba de mers constă în: - alimentarea buncărelor cu seminţe;
- deplasarea agregatelor de semănat, în funcţiune, pe teren tare, astfel încât brăzdarele să nu pătrundă în sol şi sămânţa să rămână la suprafaţă;
- măsurarea a 10-20 m din distanţa parcursă şi numărarea seminţelor căzute pe acest interval;
- compararea numărului respectiv cu cel reglat.
Proba în lucru se efectuează astfel: în parcela în care se execută semănatul, după trecerea agregatului se dezvelesc rîndurile semănate pe o anumită lungime şi se măsoară distanţa între seminţe, distanţa între rânduri, adâncimea de semănat şi distanţa între două semănători.
Autor: ing. Vasile Ciorcaş, Negreşti Oaş
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News