Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lucrările de tăiere la trandafiri, în perioada repausului vegetativ
Toamna după căderea frunzelor în parcuri şi grădini tufele de trandafirii se muşuroiesc cu pământ sau gunoi de grajd mai păios. Pentru a înlesni această lucrare având în vedere că în timpul anului tufa s-a dezvoltat vom face câteva lucrări de tăiere. Trandafirilor li se fac tăieri în fiecare an în perioada repausului vegetativ.
Trandafirii cărora nu li se execută această operaţie se vor dezvolta haotic, vor da lăstari slabi, unii dintre ei fără flori, le vor creşte un număr mare de drajoni, lăstari sălbatici, iar o parte din trandafiri se vor epuiza şi vor muri.
Tăierile la trandafir se pot face atât primăvara cât şi toamna. Tăierile de toamnă se fac cu scopul de a înlesni lucrarea de muşuroire. Tăierea de toamnă constă în înlăturarea ramurilor prea lungi sau de prisos.
Această lucrare se face cu mult discernământ deoarece o iarnă geroasă sau un atac de dăunători poate provoca daune tufelor de trandafiri dacă am înlăturat prea multe ramuri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ce vom tăia toamna?
- ramurile prea lungi le vom scurta;
- ramurile prea slabe;
- ramurile cu muguri florali nedezvoltaţi;
- drajonii;
- ramurile sălbatice care apar de la bază;
- lăstarii care cresc prea viguroşi
Ştim că trandafirii înfloresc pe ramuri de 1 an sau pe ramuri apărute în cursul aceluiaşi an.De aceea se aleg 3-5 ramuri de 1 an bine plasate restul se înlătură, apoi ramurile sunt scurtate în funcţie de grupa de trandafir din care face parte.
O importanţă deosebită o au poziţia ramurilor care determină formarea mugurilor florali, cu cât poziţia ramurilor este mai aproape de orizontală cu atât numărul mugurilor floriferi va fi mai mare.
Tăierile se vor face în funcţie de grupa din care fac parte trandafirii:
- trandafiri pitici (Thea hybrida, Polyantha, Floribunda);
- trandafiri cu trunchi;
- trandafiri semiurcători;
- trandafiri urcători;
- trandafiri pletoşi-plângători.
Tăierile făcute la timp şi corect asigură trandafirilor o creştere viguroasă, o înflorire abundentă, regulată, stimulează formarea ramurilor pentru înflorirea trandafirilor în anul următor, dezvoltarea sistemului radicular puternic, evitarea îmbătrânirii premature.
Când se fac tăierile? Tăierile se fac toamna după căderea frunzelor sau primăvara înainte ca plantele să intre în starea activă de vegetaţie.
Tăierile sunt de 3 feluri:
1. tăieri de uşurare, aerisire, rărire – de curăţire;
2. tăieri de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase;
3. tăieri de reîntinerire, de prelungire a vieţii plantelor.
Tăierile de curăţire se aplică la toate cele 5 grupe de trandafiri. Această operaţie se execută de regulă toamna după căderea frunzelor şi are drept scop curăţirea tufei de ramurile inutile cum ar fi: ramuri uscate, atacate de dăunători, ramuri bătrâne, slab dezvoltate sau prea dese, ramuri rău plasate, drajonii, ramurile lacome.
Tăierile de echilibrare şi menţinere a unei creşteri şi dezvoltări armonioase se execută în timpul perioadei de vegetaţie şi are rolul de a crea un raport armonios între creştere şi înflorire pentru ca planta să emită în permanenţă cât mai mulţi lăstari floriferi.
Tăierile de reîntinerire au scopul de a reînnoi ramurile din tufă.aceste lucrări se fac de regulă primăvara cât mai devreme dar şi în timpul perioadei de vegetaţie dar nu mai târziu de 1-10 iulie, pentru a da posibilitate lăstarilor tineri să se maturizeze pînă la venirea iernii. Tăierile de reîntinerire se fac la intervale de 4-5-6 ani.
Autor: ing. Elena Mihalca
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News