Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR, conditii noi pentru ajutorul aferent ameliorarii raselor de animale

madr-conditii-noi-pentru-ajutorul-aferent-ameliorarii-raselor-de-animale

MADR anunta conditii noi pentru ajutorul acordat ameliorarii raselor de animale. Anuntul a fost facut de ministrul Adrian Oros.


Conditiile privind obtinerea ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale vor fi modificate, cu scopul de a creste si garanta calitatea animalelor si a lupta cu vanatorii de subventii, sustine Oros.
 
"Incepand de anul acesta, nu vom accepta sa se elibereze certificate de origine pentru reproducatori, doar daca se face acel test de genotipare, care sa ne garanteze apartenenta si testul de filiatie. (...) Vrem, ca, macar incepand de acum, subventiile sa ajunga la adevaratii crescatori de animale si nu la vanatorii de subventii. Eu am spus-o de ani de zile, din pacate, in agricultura romaneasca, s-au infiltrat foarte multi vanatori de subventii, iar banii pe care trebuiau sa ii ia agricultorii si crescatorii de animale, cei care fac aceasta activitate de dinainte a de a aparea subventiile, si care cu siguranta o sa faca aceasta activitate si dupa ce dispar subventiile, foarte putini bani au ajuns la ei pentru ca au aparut acesti vanatori de subventii. Noi vrem sa oprim, sau sa diminuam, mai corect spus, acest fenomen daunator agriculturii romanesti", a subliniat Adrian Oros.
 
Acesta a explicat ca ministerul plateste, pe langa subventii, un ajutor de stat pentru ameliorarea raselor de animale. Numai pentru cererile depuse in luna aprilie, suma totala autorizata a fi platita catre 85 de solicitanti este de 16,1 milioane lei, pentru servicii de intocmire si mentinere a registrelor genealogice ale rasei si pentru determinarea calitatii genetice a raselor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Programul este necesar pentru a creste "calitatea genetica a efectivelor pe care le avem si insusirile morfoproductive, in asa fel incat animalele care sunt crescute in Romania sa aiba productii foarte bune si sa fie rentabila cresterea animalelor", a adaugat seful MADR.
 
Un alt argument invocat de Oros in favoarea introducerii obligatiei genotiparii a fost existenta in Romania, inca din 2014, a scrapiei (encefalopatia spongiforma ovina), o boala neurodegenerativa, animalele care contacteaza boala avand susceptibilitate sau rezistenta genetica.
 
"Boala este netratabila si eradicarea ei costisitoare, descoperirea unui singur caz intr-o turma presupunand sacrificarea intregii turme si despagubirea fermierului. De aceea singura modalitate de a preveni aceasta boala, care are o predispozitie genetica, este de testare precoce a ovinelor si eliminare a indivizilor care sunt slab-rezistenti, care sunt predispusi" , a mai spus ministrul.
 
Nu in ultimul rand, Oros a mentionat ca sunt anumite state, care au sistat importurile din cauza evolutiei scrapiei in Romania, iar una dintre acestea este Turcia.
 
"La targul de la Berlin am avut chiar o discutie in acest sens cu omologul meu din Turcia si mi-a spus ca, atunci cand o sa rezolvam problema scrapiei o sa reia importurile si de ovine si de carne, dar sunt si alte tari care au retineri in a importa de la noi, mai ales din acest motiv al evolutiei scrapiei. Nu am o evaluare exacta a sumelor care s-au dat pentru eradicarea scrapiei si pentru despagubiri, dar oricum sumele sunt considerabile. Se ucid toate animalele din turma si se despagubesc si e pacat ca se intampla acest lucru. Oricum boala nu se opreste, dar cel mai simplu ar fi ca prin aceasta testare, prin aceasta analiza genomica, sa eliminam din start de la reproductie toti indivizii care sunt sensibili si in acelasi timp sa stabilim paternitatea, dar rezolvam si problema certificatelor de origine care este contestata de catre majoritatea oierilor. Rezolvam si o problema de sanatate a ovinelor, iar efortul financiar nu ar foarte mare pentru a face o asemenea testare", a mentionat Adrian Oros.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016