Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 5%, importurile au scăzut cu 18%


Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut în primele 10 luni din 2009 cu circa 5%, la 1,84 mld. euro, faţă de 1,75 mld. euro în perioada similară din 2008, în timp ce importurile au scăzut cu 18%, de la 3,41 mld. euro la 2,8 mld. euro. Astfel, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) , în intervalul ianuarie-octombrie 2009, România a exportat produse agroalimentare în valoare de circa 1,4 mld. euro în ţările din Uniunea Europeană, faţă de 1,14 mil. euro în perioada similară din 2008. În ceea ce priveşte exporturile extracomunitare, acestea s-au cifrat, în primele 10 luni din anul trecut, la 430,9 mil. euro, faţă de 604,2 mil. euro, în intervalul corespunzător din anul 2008, informează NewsIn.
De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii, în primele 10 luni ale anului 2009, România a importat produse agroalimentare din ţările UE în valoare de aproximativ 2,22 mld. euro, faţă de 2,70 mld. euro, în perioada similară din 2008. În ceea ce priveşte importurile din afara Uniunii, în intervalul ianuarie-octombrie 2009, România a importat produse agroalimentare în valoare de 586,7 mil. euro, faţă de 717,6 mil. euro în perioada corespunzătoare din 2008. "Uniunea Europeană este principalul partener în comerţul agricol al României, astfel în primele 10 luni din 2009, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 77%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 80%", se arată în datele MADR.

''Cifrele nu sunt concludente''

În ciuda acestor cifre prezentate de minister, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) susţine că singura explicaţie a unei astfel de scăderi a importurilor şi o creştere pe segmentul exporturilor este aceea că ''în anul 2009 a fost înregistrată o recoltă mai bună la plantele tehnice, precum şi la fructe şi legume. Aceasta este singura explicaţie şi nu trebuie să ne avântăm să spunem că România a ajuns la un nivel la care poate să spună că importurile au scăzut datorită unei producţii interne. Avem nevoie de o încurajare a asocierii societăţilor în domeniul fructelor şi legumelor, aceasta ar ajuta foarte mult'', a declarat pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu. Reprezentantul FNSIA a subliniat faptul că era firesc ca importurile să scadă în acest segment de piaţă pentru că dacă discutăm de importuri per total constatăm că am avut câteva luni în care am beneficiat de fructe şi legume din plin, aşa că nu am mai importat mult.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte exporturile, Frumosu se declară a fi rezervat în legătură cu cifrele anunţate, acesta atrăgând atenţia asupra faptului că ''sunt mulţi şmecheri care lucrează în domeniu. Să luăm exemplul grâului. Samsarii au achiziţionat mult grâu în vară, la un preţ foarte mic şi apoi l-au trimis la export. Am exportat mult grâu şi acum ne trezim în situaţia că nu mai avem grâu de panificaţie şi suntem nevoiţi să importăm, numai că acum plătim un preţ mult mai mare. În acest caz, există situaţii în care acelaşi grâu exportat în vară să fie importat acum, după ce a stat luni întregi pe vapoare, departe de ochii lumii, pentru a aştepta această tranzacţie. De aceea sunt rezervat în ceea ce priveşte exporturile'', a subliniat Frumosu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Mai mult, chiar acesta susţine că ''deşi cifrele arată scăderi de importuri şi majorări ale exportului consider că acestea nu sunt concludente, doar dacă ne pot demonstra că încasările la buget sunt mai mari şi atunci putem spune cu adevărat că exporturile au crescut ca volum''.

România a exportat peste 2 mil. tone de grâu

Potrivit datelor MADR, cele mai importante exporturi realizate în perioada ianuarie-octombrie 2009 sunt cele de ţigări de foi şi trabucuri, care s-au ridicat la 15.700 de tone în valoare de 300,3 mil. euro, urmate de cele de grâu, fiind trimise la export peste două milioane tone în valoare de 271,2 mil. euro, şi de cele de seminţe de rapiţă (757.200 tone de 217,5 mil. euro). Tot în primele 10 luni din anul trecut, România a exportat peste 1,22 mil. tone de porumb (187,3 mil. euro), 70.600 tone de animale vii (139,8 mil. euro), 482.300 tone de seminţe de floarea-soarelui (123,5 mil. euro), 477.400 tone de orz (53,1 mil. euro). De asemenea, în primele 10 luni, au fost livrate la export 27.100 tone de carne de pasăre în valoare de 41,3 mil. euro, precum şi 62.900 tone de ulei de floarea-soarelui şi soia (38,9 mil. euro).

Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016