MADR: Peste 1,2 milioane ha, afectate de seceta. Fermierii ar trebui sa-si faca asigurari
Publicat la data de 24 Iun. 2020 in:
Stiri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) transmite ca peste 1,2 milioane de ha au fost afectate de seceta si le recomanda fermierilor sa-si faca asigurari.
"Am constituit acele comisii care constata pagubele produse de seceta si am totalizat in fiecare judet, in fiecare parcela, la fiecare fermier, in fiecare comuna si avem o situatie finala: avem 1,2 milioane de hectare care sunt afectate intr-un grad mai mare de 30% si ma refer la culturi semanate in toamna anului trecut, dintr-un total de 2,9 milioane hectare. Pentru aceste suprafete, pe care acum le-am centralizat, vom aloca asa cum am spus, inainte de inceperea campaniei de toamna, vom da despagubiri pentru toate aceste suprafete care au fost calamitate de seceta", a spus Oros, la B1 TV.
El a precizat ca nu pot fi dati bani din fonduri europene pentru despagubiri, insa Ministerul Agriculturii are asigurate in prezent fondurile pentru despagubirile pe seceta, nu insa si pentru pagubele inregistrate in cazul inundatiilor din ultima perioada.
"Banii pentru seceta avem, dar problemele cu inundatiile au aparut in aceste zile si va trebui sa identificam alte surse cu care sa intervenim. Stim ca ceea ce s-a intamplat este foarte grav", a mai spus ministrul Agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Este foarte grav ceea ce s-a intamplat acum, dar in afara de seceta, pe viitor, sfatul meu este catre toti fermierii sa-si faca asigurari, pentru ca in afara de seceta, unde societatile de asigurare intr-adevar impun niste conditii aproape de neacceptat, pentru toate celelalte fenomene extreme asiguratorii fac asigurari. Noi avem un program, pe care l-am flexibilizat anul acesta si l-am simplificat, mai mult de atat nu se poate. Am alocat peste 40 de milioane de euro pentru incurajarea asigurarii productiilor de catre fermieri, in care noi platim 70% din polita de asigurare", a transmis Adrian Oros.
El a mentionat ca programul este derulat din bani europeni, iar sesiunea este deschisa pana in luna octombrie.
"Eu indemn toti fermierii sa-si faca asigurari, pentru ca anul acesta si inca doi ani de zile avem bani cu care venim sa-i incurajam sa faca aceste asigurari, dupa care ei se vor obisnui sa-si asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii pe care ii avem o sa-i mutam spre alta masura unde vrem sa imbunatatim sau sa incurajam, sa sprijinim. Nu putem lasa banii doar intr-o singura masura. Noi venim trei ani de zile sa-i ajutam in acest scop. Repet, am avut discutii si cu ei si cu asiguratorii pentru seceta, dar foarte putini asiguratori fac acest lucru, iar conditiile sunt aproape de neacceptat, insa pentru toate celelalte fenomene se asigura, iar noi dam 70% din polita de asigurare", a mai spus Oros.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.