Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MADR: Proiect HG cu măsurile adiacente ale programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli pentru anul şcolar 2010-2011
Începând cu anul şcolar 2009/2010, România implementează programul comunitar de încurajare a consumului de fructe în şcoli, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Pentru anul şcolar 2010/2011, pe lângă distribuţia gratuită de fructe şi/sau legume, statele membre au obligaţia de a implementa măsuri adiacente al căror scop constă în formarea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul grupului ţintă ales.
În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului prin care sunt stabilite măsurile adiacente ale Programului pentru anul şcolar 2010-2011, şi anume:
* organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare;
* organizarea de activităţi de grădinărit sau concursuri tematice cu premii;
* realizarea de broşuri sau materiale didactice al căror scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acestea au ca scop conştientizarea, în rândul elevilor din clasele I-VIII, a specificului fructelor şi legumelor ca produse agricole, a rolului acestora în alimentaţia umană, precum şi a beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete şi, prin urmare, crearea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase.
Pe termen lung, implementarea acestui program la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni (de exemplu obezitatea şi diabetul) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă.
Conform proiectului de act normativ, măsurile adiacente vor fi implementate de Consiliile Judeţene şi/sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Conform cerinţelor UE, acestea au obligaţia să pună în aplicare cel puţin una dintre măsurile adiacente, în mod opţional.
„Fiecare autoritate locală poate implementa una sau mai multe măsuri, în funcţie de preferinţe şi buget. Decizia aparţine, în totalitate, acestora. Dacă aleg să organizeze vizite la ferme legumicole sau pomicole, dacă tipăresc broşuri şi materiale didactice sau optează pentru activităţi de grădinărit sau concursuri tematice ori dacă aleg două sau mai multe dintre aceste măsuri adiacente, totul depinde de hotărârea lor. Subliniez, o dată în plus, că măsurile sunt OPŢIONALE, iar copiii nu vor fi obligaţi, sub nicio formă, să facă”, ţine să atragă atenţia ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Mihail Dumitru.
Activităţile de grădinărit se încadrează în categoria activităţilor în aer liber şi au fost gândite ca un mod de relaxare în natură a copiilor, iar participarea elevilor este opţională, nu obligatorie. Aşa cum, opţională, este şi consumarea mărului oferit în şcoală, chiar dacă furnizarea acestuia este obligatorie.
„În funcţie de vârstă, elevii pot participa, de exemplu, fie la plantatul unor arbuşti sau pomi fructiferi – şi când spun asta nu mă gândesc la plantatul unei întregi livezi, ci a unui puiet – fie la udatul florilor sau a legumelor cu ajutorul stropitorilor etc. La acest fel de activităţi ne-am gândit atunci când am ales activităţile în timpul liber ca activităţi adiacente programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi nu la a trimite copiii la muncă patriotică”, subliniază ministrul Dumitru.
Pentru anul şcolar 2010-2011 România a obţinut 9.659.220 euro, aproape dublul fondurilor alocate anului şcolar 2009/2010. Numărul total al elevilor din clasele I-VIII (public şi privat) care vor beneficia de programul fructe în şcoli este pentru anul şcolar viitor este de 1.688.995, iar limita valorii zilnice este 0,30 lei/elev.
La 26 februarie 2010, MADR a notificat Comisiei Europene strategia de implementare a programului, care cuprinde informaţii legate de:
* grupul ţintă – elevii din clase I-VIII din învăţământul public şi privat, aşa cum este prevăzut în art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli;
* produsul distribuit – mărul. Conform art. 3 alin. (2) din Regulamentul (CE) Nr. 288/2009 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare comunitare pentru aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu fructe şi legume, fructe şi legume prelucrate şi produse pe bază de banane destinate copiilor, statele membre se asigură că autorităţile de sănătate competente aprobă lista produselor eligibile în cadrul programului. Autoritatea de sănătate competentă, reprezentată de Ministerul Sănătăţii, a decis ca pentru anul şcolar 2010/2011, grupului ţintă să i se distribuie gratuit mere. În acest scop, la momentul notificării către Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii a anexat strategiei şi nota de aprobare a produselor emisă de Ministerul Sănătăţii.
* măsurile adiacente – au fost notificate următoarele măsuri adiacente: campanie TV, educaţie pentru sănătate (materiale didactice, film documentar) şi activităţi în aer liber (vizite la ferme, activităţi de grădinărit); precum şi un buget orientativ al acestora;
* bugetul programului – bugetul total al programului a fost calculat luându-se în considerare o limită a valorii zilnice de 0,3 lei/elev, 1,8 milioane elevi din clasele I-VIII şi maximul de zile de distribuţie prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, precum şi costurile cu măsurile adiacente.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura