Publicat in: Stiri
MADR: Romania, 500.000 de ha de agricultura bio pana in 2021
Un secretar de stat din MADR sustine ca Romania trebuie sa ajunga la o suprafata de 500.000 de hectare certificate in agricultur bio pana in 2021.
Romania trebuie sa ajunga la o suprafata de 500.000 de hectare certificate in agricultura bio pana in 2021, in conditiile in care in prezent exista in jur de 364.000 de hectare si 10.000 de beneficiari inregistrati, iar piata de profil a crescut cu circa 30% in ultimii ani, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
 
"La ora actuala avem 364.000 de hectare certificate si peste 10.000 de beneficiari inregistrati in agricultura bio. Anul 2021 trebuie sa ne gaseasca cu o suprafata de 500.000 de hectare. S-a creat aceasta Agentie pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare, azi a fost aprobata in Parlament si va pleca la Presedintie pentru promulgare - iar toate aceste produse de calitate vor avea directii foarte clare, cu o politica unitara, si vom finanta exact segmentul care va trebui finantat. Eu astept o revigorare a acestui sector", a spus Botanoiu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
El a precizat ca anul trecut piata bio din Romania a ajuns la 20 de milioane de euro, inregistrand an de an o crestere de circa 30%, dar sunt alte state care ajung la 9 si 10 miliarde de euro, precum Elvetia, Germania sau Franta, state cu putere mai mare de cumparare.
 
"Eu cred ca in segmentul acesta trebuie sa mergem mai mult pe procesare ca sa adaugam valoare materiei prime si de aceea in viitorul program PNDR 2021-2027 vrem sa avem mai multe sume alocate pe partea de procesare, cu o cofinantare pentru a sustine dobanzile subventionate la banci, sa cream aceste oportunitati fermierilor. De aceea am creat si Casa Unirea tocmai pentru a prelua marfa, a o stoca si a o valorifica impreuna cu marile lanturi. De asemenea, am redus si TVA la 5%. Piata de produse bio a crescut cu 30% anul trecut fata de 2017, la fel si in 2017 fata de anul anterior si a ajuns acum la 20 de milioane de euro", a subliniat Botanoiu.
 
Romania are in prezent un numar de 1.008 produse bio autorizate, iar in afara de cereale, produce uleiuri, vinuri, branzeturi, ceaiuri, miere, sapun, detergenti etc.
 
Incepand din luna martie, Carrefour Romania a initiat cel mai amplu program integrat de sustinere a fermierilor romani care vor sa treaca la un model de business de tip agricultura bio/ecologica. Programul - denumit "Crestem Romania BIO" - reprezinta un angajament pe termen lung, deschis oricarui fermier roman care doreste sa fie certificat bio, prin care Carrefour va oferi suport direct pe toata durata procesului de conversie.
 
In primele 2 luni, peste 200 de fermieri s-au inscris in program si 75 dintre ei sunt eligibili pentru a incepe conversia la bio, acestia beneficiind de sprijin financiar pentru primul an, contracte ferme de preluare a productiei in perioada de conversie si 2 ani dupa obtinerea certificarilor necesare, cat si consultanta si promovare. Produsele recoltate in perioada conversiei vor ajunge pe rafturile magazinelor Carrefour cu o eticheta speciala, de tranzitie - 'in conversie la BIO' - iar dupa certificare, cu eticheta ecologica, in conformitate cu normele europene.
 
"Exista un potential mare in tara. Pentru a converti acest potential intr-un model de dezvoltare, e nevoie de contributia tuturor. Cred sincer ca trebuie sa lucram impreuna: fermieri, retaileri, autoritati, organizatii de mediu, ONG-uri si camere de comert. Fermierii inscrisi in program sunt plini de curaj si creativitate, dispusi sa incerce culturi BIO diverse, precum cartofi, morcovi, ardei, mure, afine si altele. Bio va fi o parte esentiala a agriculturii romanesti, iar Carrefour vrea sa puna piatra de temelie", a precizat Jean Richard de Latour, CEO Carrefour Romania, prezent la evenimentul de lansare al acestui program.
 
La randul sau, Michele Ramis, ambasadorul Frantei in Romania, a indemnat toti actorii implicati sa beneficieze de oportunitatile actuale. "Agricultura romaneasca are de jucat rolul sau in acest mod de productie si pe piata comuna europeana, care, sa ne amintim, este una dintre cele mai ravnite piete din lume, datorita puterii noastre de cumparare si a nivelului cererii. Este o sansa care merita sa fie exploatata", a spus Michele Ramis, care a transmis un mesaj in limba romana.
 
Directorul general Ecocert, Liliana Ciobanu, reprezentantul unei autoritati acreditate in Romania sa acorde certificari bio, a subliniat ca acest proces de certificare presupune multe rigori, iar producatorii aflati in conversie trebuie sa faca fata combaterii daunatorilor fara pesticide si fara ingrasaminte chimice.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
Romania a importat carne de 600 milioane de euro
Romania a importat carne de 600 milioane de euro
In primele patru luni din acest an, Romania a exportat animale vii in suma de 195,8 milioane euro...
Startup Nation: Finantare de 50.000 de euro pentru afacerile deschise in agricultura
Startup Nation: Finantare de 50.000 de euro pentru afacerile deschise in agricultura
Acesta urmeaza sa se deschida in nul in curs. Fata de editiile precedente a suferit transformari...
Executari silite in fermele din Romania
Executari silite in fermele din Romania
Reprezentantii Guvernului urmeaza sa aiba o intalnire cu fermierii, in care se va discuta si...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016