Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR vrea să ia 1,4 mld lei din Trezorerie pentru finalizarea plăţilor pe suprafaţă aferente 2009


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa ia din veniturile obtinute din privatizare, inregistrare la Trezoreria Statului, suma de 1,4 miliarde lei, fara dobanda, pana la finele anului 2010, pentru finalizarea achitarii platilor pe suprafata din FEGA, pentru anul agricol 2009, informeaza NewsIn.
"Suma prevazuta este destinata asigurarii surselor necesare efectuarii prefinantarii cheltuielilor aferente Schemelor de plata implicate in derularea Fondului European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) pentru anul agricol 2009", se arata intr-un proiect de hotarare postat pe site-ul MADR.

"Ca sa nu imobilizam fondurile din bugetul ministerului, am hotarat sa luam acest imprumut, care ne permite sa dam Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura banii imediat solicitati si platile sa poata fi efectuate pana la data de 30 iunie 2010, evitand astfel penalitatile Comisiei Europene", au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Agriculturii.

In cadrul campaniei SAPS 2009, au fost depuse 1.121.107 cereri. MADR mai are de achitat avansul de 70% din platile pe suprafata destinate producatorilor agricoli (SAPS) aferente anului 2009 pentru circa 27% dintre fermierii care au solicitat acest sprijin. De asemenea, MADR trebuie sa mai achite restul de 30% din SAPS pentru anul 2009 pentru toti fermierii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Desi avem termen sa restituim banii pana la finele anului 2010, sigur vom reusi asta mai devreme, pentru ca primim repede deconturile de la Uniunea Europeana", au adaugat reprezentantii MADR.

Potrivit proiectului, scopul acestuia este asigurarea operativa a fondurilor necesare prefinantarii cheltuielilor generate de platile directe pentru anul agricol 2009 producatorilor agricoli din sectorul vegetal si efectuarea platilor catre beneficiari, cu efecte asupra gradului de asigurare a acestora cu resursele financiare pentru desfasurarea activitatilor din agricultura.

Fostul ministru al agriculturii Ilie Sarbu declara in luna august pentru NewsIn ca fermierii vor primi, incepand cu data de 16 octombrie 2009, pentru campania agricola de toamna un avans de 70% din schema de plata unica pe suprafata (SAPS) cuvenita pentru 2009, respectiv circa 209,7 lei/ha.

"In anul 2009 schema de plata pe suprafata este in valoare de 115,67 euro/ha, respectiv 71,12 euro/ha (SAPS) contributie din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si 44,55 euro/ha din plata nationala directa complementara (CNDP), contributie din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si bugetul national.

Astfel, se va putea acorda, incepand cu 16 octombrie, un avans de 70% din valoarea SAPS-ului, adica 49,78 euro/ha, ceea ce reprezinta aproximativ 209,07 lei/ha", explica la acea data Ilie Sarbu.

Astfel, potrivit HG 1211/07.10.2009, publicat in MO 696/16.10.2009, pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar.

Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180 lei/euro.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016