Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai in gluma, mai in serios: Cercetatorii britanici au constatat ca productia anuala de lapte poate spori cu aproximativ 260 de litri, pentru vacile care poarta nume


O vaca de lapte careia i s-a dat un nume si care beneficiaza, din partea fermierului, de un tratament individualizat, are o productie considerabil mai mare decat surata ei fara nume si tratata “la gramada”. Descoperirea a fost facuta de specialisti de la universitatea britanica Newcastle.

Cercetatorii Catherine Douglas si Peter Rowlinson au constatat ca productia anuala de lapte a unei vaci “cu identitate” ii poate aduce in plus fermierului, intr-un an, cu aproximativ 260 de litri de lapte. Autorii studiului publicat miercuri in editia online a revistei de specialitate Anthrozoros au comparat productia de lapte a vacilor din doua tipuri distincte de ferme zootehnice: ferme unde fiecare vaca este scoasa din anonimat cu ajutorul unui nume – si ferme unde vitele sunt membre anonime ale unui grup mai mare de animale. “Tot asa cum oamenii reactioneaza mai favorabil la un tratament individualizat, vacile sunt mai fericite si mai relaxate atunci cand ingrijitorul ii acorda atentie. Studiul nostru nu face decat sa confirme ceea ce multi fermieri priceputi stiu dintotdeauna ” – a declarat dr. Douglas, de la Facultatea de Agricultura a universitatii mentionate. Cercetatorul din Newcastle a adaugat: “Acordand mai multa importanta fiecarui animal in parte, de exemplu chemand fiecare vaca pe numele ei si interactionand mai mult cu animalul pe masura ce creste, nu numai ca ii imbunatatim calitatea vietii si perceptia pe care o are despre ingrijitor, dar si obtinem de la ea mai mult lapte”.

Citeste mai mult in Romania Libera

Si romanii par sa fie de aceeasi parere. Corina, o cititoare, afirma:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Socrul meu, pensionar care locuieste intr-un orasel texan, are vreo 50-55 de vaci. Am putut observa imediat, cand i-am vizitat ferma zootehnica, cat de diferit aratau vacile lui fata de cele din satul bunicilor mei teleormaneni. Vacile lui sunt lasate libere sa pasca unde doresc pe proprietatea sa.

In timp ce consatenii bunicilor mei tin(eau) vacile legate, le bat, le trateaza ca pe niste sclavi, socrul meu le iubeste din suflet si le "baga in seama" in fiecare zi cand le hraneste. Ca pe niste copiii, le cheama pe nume si glumeste cu fiecare.

Cand l-am intrebat cum s-a decis sa creasca vaci, mi-a spus urmatoarele: "cand am inceput afacerea asta, mi-am zis ca daca am crescut atatia copiii, pot sa cresc si niste vitei".

Mentionez ca in familia sotului meu au fost 8 copii, iar socrul meu a fost cadru militar (acum veteran).
Vacile lui sunt grase, frumoase, fericite! Am fost socata cand le-am vazut prima data, pt. ca eu nu mai vazusem alte vaci decat cele romanesti.

Nu lucrez in domeniul zootehnic. Constatarea mea este doar din buna-credinta, desi voi pastra mereu in minte(si suflet) locurile copilariei in care imi petreceam vacantele. Nu arunc cu pietre in nimeni, doar consider ca ar fi bine sa li se impartaseasca oamenilor experienta altora din strainatate si sa se incerce si in Romania sa se schimbe anumite atitudini.

Nu ma interesase niciodata subiectul - zootehnie, dar copil crescut la oras fiind, observi animalele ca pe o curiozitate cand ai ocazia.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016