Exclusiv
Publicat in: Stiri
O vaca de lapte careia i s-a dat un nume si care beneficiaza, din partea fermierului, de un tratament individualizat, are o productie considerabil mai mare decat surata ei fara nume si tratata “la gramada”. Descoperirea a fost facuta de specialisti de la universitatea britanica Newcastle.

Cercetatorii Catherine Douglas si Peter Rowlinson au constatat ca productia anuala de lapte a unei vaci “cu identitate” ii poate aduce in plus fermierului, intr-un an, cu aproximativ 260 de litri de lapte. Autorii studiului publicat miercuri in editia online a revistei de specialitate Anthrozoros au comparat productia de lapte a vacilor din doua tipuri distincte de ferme zootehnice: ferme unde fiecare vaca este scoasa din anonimat cu ajutorul unui nume – si ferme unde vitele sunt membre anonime ale unui grup mai mare de animale. “Tot asa cum oamenii reactioneaza mai favorabil la un tratament individualizat, vacile sunt mai fericite si mai relaxate atunci cand ingrijitorul ii acorda atentie. Studiul nostru nu face decat sa confirme ceea ce multi fermieri priceputi stiu dintotdeauna ” – a declarat dr. Douglas, de la Facultatea de Agricultura a universitatii mentionate. Cercetatorul din Newcastle a adaugat: “Acordand mai multa importanta fiecarui animal in parte, de exemplu chemand fiecare vaca pe numele ei si interactionand mai mult cu animalul pe masura ce creste, nu numai ca ii imbunatatim calitatea vietii si perceptia pe care o are despre ingrijitor, dar si obtinem de la ea mai mult lapte”.

Citeste mai mult in Romania Libera

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Si romanii par sa fie de aceeasi parere. Corina, o cititoare, afirma:

Socrul meu, pensionar care locuieste intr-un orasel texan, are vreo 50-55 de vaci. Am putut observa imediat, cand i-am vizitat ferma zootehnica, cat de diferit aratau vacile lui fata de cele din satul bunicilor mei teleormaneni. Vacile lui sunt lasate libere sa pasca unde doresc pe proprietatea sa.

In timp ce consatenii bunicilor mei tin(eau) vacile legate, le bat, le trateaza ca pe niste sclavi, socrul meu le iubeste din suflet si le "baga in seama" in fiecare zi cand le hraneste. Ca pe niste copiii, le cheama pe nume si glumeste cu fiecare.

Cand l-am intrebat cum s-a decis sa creasca vaci, mi-a spus urmatoarele: "cand am inceput afacerea asta, mi-am zis ca daca am crescut atatia copiii, pot sa cresc si niste vitei".

Mentionez ca in familia sotului meu au fost 8 copii, iar socrul meu a fost cadru militar (acum veteran).
Vacile lui sunt grase, frumoase, fericite! Am fost socata cand le-am vazut prima data, pt. ca eu nu mai vazusem alte vaci decat cele romanesti.

Nu lucrez in domeniul zootehnic. Constatarea mea este doar din buna-credinta, desi voi pastra mereu in minte(si suflet) locurile copilariei in care imi petreceam vacantele. Nu arunc cu pietre in nimeni, doar consider ca ar fi bine sa li se impartaseasca oamenilor experienta altora din strainatate si sa se incerce si in Romania sa se schimbe anumite atitudini.

Nu ma interesase niciodata subiectul - zootehnie, dar copil crescut la oras fiind, observi animalele ca pe o curiozitate cand ai ocazia.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016