Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marinan Stoicescu: "nu s-a acordat de la bugetul de stat niciun ban pentru administrarea padurilor particulare"


Autoritatea publica centrala ce raspunde de silvicultura nu a emis, in anul 2008, normele metodologice de accesare a fondurilor bugetare in vederea administrarii padurilor particulare pana in 30 de hectare, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Marian Stoicesu, presedinte al Federatiei pentru apararea padurilor, azi, in cadrul unei conferinte de presa, anunta Agerpres.
'Cei care trebuiau sa acceseze fondurile bugetare, administratorii de paduri (Regia Nationala a Padurilor- Romsilva si ocoalele silvice private) au depus eforturi deosebite, in conditiile in care nu au primit bani de la buget in acest sens pentru activitatea de gospodarire a celor un milion de hectare paduri particulare cu drept de subventionare', sustine liderul sindical. Conform art. 97 alin 1 a) din Codul Silvic, administrarea padurilor particulare pana in 30 ha se asigura integral de la bugetul de stat. Conform art. 99 din Codul Silvic, pana la 27 iunie 2008, autoritatea publica centrala ce raspunde de silvicultura trebuia sa obtina Hotararea de Guvern prin care se aproba Metodologia de accesare a acestor fonduri de la bugetul statului.

'Din 27 iunie pana la sfarsitul anului 2008, nerespectandu-se prevederile Codului silvic, nu s-a acordat de la bugetul de stat niciun ban pentru administrarea padurilor particulare', afirma Marian Stoicescu. Conform sindicalistilor, Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, avand contracte de administrare cu proprietari particulari de paduri, a pus in aplicare in cursul anului 2008 aceste contracte, desi nu a beneficiat de subventii asa acum era prevazut in lege. Se estimeaza ca pagubele produse in acest mod regiei depasesc 125 milioane lei (1.250 miliarde lei vechi). De asemenea, in anul 2008, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, trebuia sa elaboreze Metodologia de acordare a unor compensatii proprietarilor de paduri, carora le este interzisa recoltarea de masa lemnoasa din padurile lor (acestea avand functia de protectie).

Nerespectarea art. 99 din Codul Silvic, care prevede obligativitatea obtinerii unei Metodologii de acordare de compensatii pana la 27 iunie 2008, a facut ca proprietarii de paduri sa fie prejudiciati cu peste 12 milioane lei (120 miliarde lei vechi). Neacordarea fondurilor de la bugetul de stat, conform prevederilor Codului silvic, administratorilor si proprietarilor de paduri, a avut in 2008 efecte deosebit de grave asupra administrarii si gospodaririi padurilor, care au accelerat fenomenul de distrugere a padurilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Deoarece, noua conducere a Departamentului Padurilor din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a luat masurile necesare in vederea elaborarii metodologiilor de accesare a fondurilor bugetare pentru administrarea padurilor particulare si pentru acordarea de compensatii proprietariilor de paduri, ramanand insa problema recuperarii fondurilor bugetare neacordate in 2008 si a celor care s-au facut vinovati, in acest mod, de crearea de prejudicii padurii, proprietarilor si administratorilor de paduri, sindicalistii au suspendat protestele. 'Consideram ca astfel vor fi salvate si locurile de munca', sustine Marian Stoicescu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016