Publicat in: Stiri
Masura de reducere a TVA-ului la carne prinde contur. Guvernantii anunta un proiect de lege in acest sens
Dupa ce Ungaria a decis reducerea TVA-ului la carnea de porc de la 27% la 5%, incepand cu ianuarie 2014, iar vecinii bulgarii au anuntat de asemenea ca isi propun sa urmeze acest model, reprezentantii Guvernul roman vehiculeaza la randul lor posibilitatea reducerii TVA-ului la carne de la 24% la 9%, dupa modelul aplicat produselor de panificatie.
„Reducerea TVA la carne este sustinuta de alianta PSD+UNPR+PC. Atat noi, cat si colegii parlamentari din PNL avem in lucru un astfel de proiect legislativ si mai mult ca sigur ca, in final va exista un proiect de lege comun”, a declarat deputatul PSD Liviu Harbuz, pentru publicatia Agrointeligenta.

Declaratia deputatului PSD vine in contextul in care tot mai multi producatori autohtoni se arata nemultumiti de masurile luate de autoritati pentru a sustine productia interna. In plus, firmele romanesti se simt amenintate de un posibil val de importuri masive din Ungaria.

“Crescatorii de porci sunt ingrijorati de importurile care vin din Ungaria, dupa ce de la 1 ianuarie la ei a scazut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine sa vanda aici, unde pretul e mai mare decat in Ungaria. Chiar daca vand la pretul de la ei, castiga din diferenta de TVA, care la noi e 24%”, declara in urma cu o luna Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Va fi o presiune pe piata romaneasca. Au inceput deja sa creasca importurile, dar doar regional, deocamdata, in Bihor, Satu Mare si Arad. Ungurii vin cu carnea si o vand unde pot, la magazine mici, la macelarii sau la procesatori mai mici. Ne asteptam ca in aceste conditii pretul carnii de porc pe piata romaneasca sa scada", a mai spus oficialul asociatiei.

Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton