Exclusiv
Publicat in: Stiri
Duminica va informam ca suprafata irigata a scazut, anul acesta, pana la cinci procente, conform unor statistici ale ANIF (Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare).

România ar putea implementa, insa, măsuri antisecetă după modelul Portugaliei, a declarat Marius Postelnicescu, la întâlnirea de astăzi, de la Lisabona, cu omologul său, Jose Rocha Afonso, vice-preşedinte al Insistuto da Agua I.P.- INAG, informeaza AmosNews.
Conform sursei citate, in cadrul întâlnirii de la Lisbona şi în baza Protocolului de cooperare din domeniul gospodăririi apelor, semnat între cele două ţări, în data de 10 iulie a.c., au fost stabilite echipe mixte de lucru care vor căuta soluţii la problemele comune. Echipele vor lucra pe cinci domenii: hidrologie, combaterea secetei, gestionarea inundaţiilor, realizarea planurilor de management bazinal, zonele costiere şi amenajarea litoralului. Prima întâlnire a echipelor de lucru va avea loc la Bucureşti, la sfârşitul lui noiembrie, unde vor fi stabilite obiectivele şi calendarul de acţiuni pentru anul viitor. Datele obţinute în urma acestor schimburi de experienţă între specialiştii români şi portughezi vor fi colectate şi analizate la nivelul Comisiei Europene, în vederea adoptării unei posibile Directive europene privind Seceta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

În România, în perioade secetoase, dificultăţile pot apărea pe fondul dezvoltării economice în zonele urbane şi din subdezvoltarea zonelor rurale, unde alimentarea cu apă se realizează din „foraje domestice” (fântâni clasice, unele realizate cu sprijiniri din piatră şi nedecolmatate de zeci de ani). În acelaşi timp, pe fondul unei secete prelungite, chiar în condiţiile asigurării resurselor cantitative de apă, se poate înregistra o tendinţă de scădere a calităţii acestora.

Lipsa oxigenării şi prezenţa nitraţilor favorizează eutrofizarea temporară a lacurilor, iar prezenţa nitraţilor-nitriţilor în corpurile de apă subterană face dificilă tratarea pentru potabilizare a apelor. În condiţiile păstrării distribuţiei geografice actuale a cerinţei de apă, infrastructura existentă pentru asigurarea resursei poate face faţă creşterii cerinţei de apă cel puţin în viitorii 3-5 ani.

Având în vedere toate aceste riscuri, scopurile celor două ţări în combaterea deficitului de apă rămân aceleaşi, respectiv asigurarea resursei de apă cu prioritate către populaţie, din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Prin prisma noii politici europene, se impune găsirea unor soluţii europene comune, cu costuri reduse, care să urmărească realizarea unui nou echilibru între disponibilul de apă şi cerinţa de apă a folosinţelor, soluţii care să-şi dovedească beneficiile chiar şi în lipsa unor condiţii climatice extreme, Marius Postelnicescu, director general ANAR.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANIF: Suprafaţa irigată a crescut în ultima săptămână cu peste 9%, la 520.130,3 ha
Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) a crescut suprafaţa irigată în...
ANIF: Suprafaţa irigată a crescut în ultimele trei săptămâni cu circa 21%
Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) a crescut suprafaţa irigată în...
ANIF: Suprafata irigata a crescut in perioada 26 mai-1 iunie cu peste 62%, la 133.901 hectare
Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) a crescut suprafata irigata in perioada 26...
Suprafata irigata din Olt va creste cu 1.500 hectare
Daca stam un pic si ne uitam in urma, ne aducem aminte de vizita pe care a facut-o acum doua...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton