Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masuri extinse in cazul focarului de gripa aviara din Letea


Medicii veterinari supravegheaza populatiile de pasari domestice din toate gospodariile particulare din comuna tulceana C.A. Rosetti, ca o masura suplimentara de prevenire a aparitiei unor noi probleme, dupa ce s-a confirmat suspiciunea de gripa aviara aparuta in satul Letea. Prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, a declarat miercuri pentru Agerpress ca medicii veterinari verifica si starea de sanatate a pasarilor domestice din localitatile Cardon, C.A. Rosetti si Sfistofca, pana in prezent neaparand noi suspiciuni cu virusul gripei aviare H5N1.
"In continuare se executa dezinfectia celor doua gospodarii din Letea in care s-au gasit pasarile ce purtau virusul gripei aviare, procedurile vizand trei etape.

Acestea vor fi urmate, la un interval de trei saptamani, de aducerea puilor santinela, iar daca probele care se vor preleva de la acestia vor confirma faptul ca nu mai sunt probleme, focarul din Letea va fi declarat inchis", a afirmat Vasile Gudu. El a spus ca politistii, jandarmii si politistii de frontiera monitorizeaza traficul de persoane in zona, traficul animalelor vii sau sacrificate in zona fiind interzis. "Astazi, primaria din comuna C.A. Rosetti va pune covoare dezinfectante la fiecare institutie publica si societate comerciala din zona", a precizat prefectul Gudu. In ceea ce priveste starea de sanatate a celor sase persoane din cele doua gospodarii in care s-au descoperit pasarile infectate cu virusul H5N1, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Adriana Argetoianu, a declarat ca doar una dintre ele, un copil de 10 ani, nu avea vaccinul antigripal facut. "Vom monitoriza membrii celor doua familii timp de zece zile, in urma controalelor efectuate deja stabilindu-se ca nu exista antecedente de stare virala. Niciuna dintre cele sase persoane nu prezinta semne de afectare virala, iar atunci cand acestea vor aparea medicii vor prelua exudate care vor fi analizate", a afirmat Adriana Argetoianu. Conform planului de supraveghere si masuri, in Spitalul Judetean de Urgenta din Tulcea a fost amenajat circuitul special in sectia de boli infectioase inca de la aparitia virusului gripei noi A/H1N1, ASP detinand in stocuri 1.000 de cutii de Oseltamivir si 500 de flacoane de Relenza pentru persoanele care ar putea fi afectate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


La sfarsitul saptamanii trecute, patru pasari domestice din doua gospodarii particulare din satul Letea au murit, proprietarii acestora anuntand medicul veterinar din orasul Sulina. Acesta a prelevat probe de la pasarile domestice, in urma analizelor efectuate in Laboratorul Sanitar-Veterinar din Tulcea semnalandu-se prezenta virusului H5N1. Analizele au fost reconfirmate luni de laboratorul de specialitate din Bucuresti, autoritatile tulcene demarand punerea in practica a procedurilor prevazute in planul antiepizootic. Primul focar de gripa aviara din Romania a fost inregistrat pe 7 octombrie 2005, in localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, virusul H5N1 raspandindu-se apoi in intreaga tara. In noiembrie 2007, un nou focar de gripa aviara a aparut in localitatea Murighiol din judetul Tulcea, acest focar fiind stins in decembrie 2007. In 2008, medicii veterinari au continuat monitorizarea starii de sanatate a pasarilor domestice, prelevand probe si de la pasarile migratoare, in primavara lui 2009, conform Directiei Sanitar-Veterinare fiind confirmat un caz de gripa aviara slab patogena la o pasare salbatica din Delta. Comisia Europeana a confirmat marti zonele de risc semnalate de autoritatile romane in legatura cu izbucnirea gripei aviare H5N1, cu grad ridicat de patogenie, in localitatea Letea.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016