In acest sfarsit de saptamana, in localitatea mehedinţeană Sviniţa a avut loc cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Smochinelor. Evenimentul a cuprins o serie de competiţii sportive, o paradă a costumelor populare dar şi activităţi specifice unei astfel de manifestări, printre care o întrecere de cules smochine în portul popular.
Programul a cuprins si un simpozion cu tema Cultivarea smochinului si o masa rotunda privind diseminarea proiectului Dezvoltarea comunitara durabila în localitatea Svinita, finantat cu 74.000 de dolari prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Implementarea acestui program a facut posibila extinderea suprafetei cultivate cu smochini cu inca 1,6 hectare si achizitionarea de instalatii de uscare a fructelor de pădure.
Dulceata de smochine a devenit emblematica pentru Svinita.
O recolta buna de smochine inseamna chiar si cinci tone de fructe intr-un an, scrie Dan Gheorghe pe blogul sau. Recolta depinde si de vreme, sa nu fie verile prea secetoase, dar nici iernile prea aspre. Gerul e singura napasta prin partile astea, unde zapada nu prea se face simtita. Oamenii spera ca timpurile ce vor veni le vor aduce recolte mai bogate.
Asa ca in comuna a fost inaugurata o uscatorie de smochine, din bani europeni, iar in proiect e si o fabrica in care dulceata "exotica" sa fie preparata dupa retetele traditionale. Chiar si primarul e convins ca "oaza aceasta mediteraneana" poate aduce prosperitate micii comunitati.
"Uscatoria inaugurata in acest an poate fi un impuls pentru familiile care vor sa dezvolte o afacere din smochine", ne-a zis edilul. Si asta se intampla intr-un loc in care mai mult decat pescuit si cresterea animalelor nu se poate face. "Am invitat niste persoane cu multa carte sa le explice satenilor cele mai moderne metode pentru cultivarea smochinelor, ca sa avem o productie cat mai buna", conchide oficialul comunei.
Programul a cuprins si un simpozion cu tema Cultivarea smochinului si o masa rotunda privind diseminarea proiectului Dezvoltarea comunitara durabila în localitatea Svinita, finantat cu 74.000 de dolari prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Implementarea acestui program a facut posibila extinderea suprafetei cultivate cu smochini cu inca 1,6 hectare si achizitionarea de instalatii de uscare a fructelor de pădure.
Dulceata de smochine a devenit emblematica pentru Svinita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O recolta buna de smochine inseamna chiar si cinci tone de fructe intr-un an, scrie Dan Gheorghe pe blogul sau. Recolta depinde si de vreme, sa nu fie verile prea secetoase, dar nici iernile prea aspre. Gerul e singura napasta prin partile astea, unde zapada nu prea se face simtita. Oamenii spera ca timpurile ce vor veni le vor aduce recolte mai bogate.
Asa ca in comuna a fost inaugurata o uscatorie de smochine, din bani europeni, iar in proiect e si o fabrica in care dulceata "exotica" sa fie preparata dupa retetele traditionale. Chiar si primarul e convins ca "oaza aceasta mediteraneana" poate aduce prosperitate micii comunitati.
"Uscatoria inaugurata in acest an poate fi un impuls pentru familiile care vor sa dezvolte o afacere din smochine", ne-a zis edilul. Si asta se intampla intr-un loc in care mai mult decat pescuit si cresterea animalelor nu se poate face. "Am invitat niste persoane cu multa carte sa le explice satenilor cele mai moderne metode pentru cultivarea smochinelor, ca sa avem o productie cat mai buna", conchide oficialul comunei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News