Anii trecuti, la mijlocul lunii martie, oile ieseau deja in iarba, remarca fermierii. In 2010 insa, sunt slabe sanse ca acest lucru sa se intample chiar si la 1 aprilie. Iarna prelungita si faptul ca Pastele va sosi mai devreme ii pun in dificultate pe crescatorii autohtoni, ai caror miei nu vor atinge greutatea optima pentru sacrificare. Intr-o astfel de logica, solutia imediata pentru piata interna ar constitui-o importurile masive de carne.
Totusi, unii crescatori mai spera ca mielul romanesc va fi vedeta Pastelui 2010, chiar daca animalele bune de sacrificat sunt mai putine decat ar fi trebuit. Cum e posibil totusi asa ceva? Raspunsul il dau de la sine, cred unii crescatori, posibilitatile tot mai scazute ale romanilor, afectati deja de spectrul crizei economice.
"La puterea de cumparare actuala, mult mai scazuta decat in anii trecuti, vor fi suficienti miei de la crescatorii interni. Si aici ma refer la producatorii mici. Ei, oricum, ii furajeaza mai bine", spune Andrei Marcel, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine (SNCOC). Exista si mari producatori care nu au luat o decizie si doar pandesc piata. In rest, multi dintre crescatorii ai caror miei vor fi prea mici de Paste vor fi nevoiti sa mai astepte cateva luni pentru a livra animalele la export. Ioan Giurgiu, oier din Vurpar (Sibiu), se afla in aceasta situatie: nu va taia pentru piata interna nici un miel din cei 600 pe care ii are. "Abia daca au vreo 6 kilograme, dar ca sa-i scoti pe piata ar trebui sa aiba 10 kilograme."
Citeste mai mult in Romania Libera.
Totusi, unii crescatori mai spera ca mielul romanesc va fi vedeta Pastelui 2010, chiar daca animalele bune de sacrificat sunt mai putine decat ar fi trebuit. Cum e posibil totusi asa ceva? Raspunsul il dau de la sine, cred unii crescatori, posibilitatile tot mai scazute ale romanilor, afectati deja de spectrul crizei economice.
"La puterea de cumparare actuala, mult mai scazuta decat in anii trecuti, vor fi suficienti miei de la crescatorii interni. Si aici ma refer la producatorii mici. Ei, oricum, ii furajeaza mai bine", spune Andrei Marcel, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine (SNCOC). Exista si mari producatori care nu au luat o decizie si doar pandesc piata. In rest, multi dintre crescatorii ai caror miei vor fi prea mici de Paste vor fi nevoiti sa mai astepte cateva luni pentru a livra animalele la export. Ioan Giurgiu, oier din Vurpar (Sibiu), se afla in aceasta situatie: nu va taia pentru piata interna nici un miel din cei 600 pe care ii are. "Abia daca au vreo 6 kilograme, dar ca sa-i scoti pe piata ar trebui sa aiba 10 kilograme."
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Romania Libera.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News