Publicat in: Stiri
Mierea, vinul si carnea sunt pe lista pentru export in China
China va importa din Romania miere de albine, vin si carne de bovine, iar MADR vrea sa ajute producatorii romani.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ministrul roman al Agriculturii, Petre Daea, a primit miercuri o delegatie a Republicii Populare Chineze condusa de doamna Jiang Yu, ambasadorul Chinei in Romania, intalnire la care a participat si Roxana Zarma, directorul general al Directiei generale Afaceri europene si Relatii internationale.
 
"Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare in China, deschiderea pietei chineze pentru produsele romanesti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine si identificarea unor solutii pentru transportul marfurilor, consolidarea cooperarii pentru transferul de tehnologie si a investitiilor chinezesti in Romania, precum si stimularea schimburilor comerciale", se arata in comunicat MADR.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ambasadorul Chinei a precizat ca agricultura reprezinta unul din domeniile importante de colaborare bilaterala dintre cele doua tari, adaugand ca se doreste o mai buna prezenta a produselor agroalimentare romanesti pe piata din China, la expozitiile si targurile de profil. Ea a mentionat ca apreciaza competitivitatea produselor romanesti si ca exista deschidere pentru piata chineza, cu respectarea criteriilor privind calitatea si cantitatea, subliniaza MADR.
 
In cadrul intalnirii, Jiang Yu a prezentat existenta unui plan ambitios pentru transportul marfurilor din Romania folosind trenul expres dintre China si Uniunea Europeana, prin portul Pireu.
 
De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiaza agricultura chineza, privind sistemele de irigatii si utilajele agricole, iar partea chineza si-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperarii in tehnologia si industria agricola in vederea obtinerii unor avantaje mutuale, un model in acest sens fiind Parcul Stiintific si Tehnologic pentru Agricultura China-Romania.
 
"Ambasadorul Jiang Yu si-a exprimat convingerea ca Ministerul Agriculturii va continua sa creeze un mediu favorabil pentru transferul de tehnologie si investitii din partea intreprinderilor chineze", spun reprezentantii MADR.
 
La randul sau, ministrul Daea a remarcat indelungata traditie a relatiilor de cooperare dintre Romania si China, amintind actiuni concrete, respectiv schimburi tehnologice importante, in domeniul viticulturii si al aviculturii intre Romania si China, care au apropiat interesele celor doua state.
 
Ministrul a propus ca in perioada urmatoare sa fie organizata o intalnire intre directorul general al Casei de Comert Agroalimentar Unirea si echipe de specialisti chinezi, in vederea stabilirii elementelor si a posibilitatilor concrete privind exportul de vin, dar si al altor produse autohtone, precum si discutarea importantelor aspecte conexe: oferta de export, structura acesteia si cantitatea, modalitatile de transport, conditiile fito-sanitare, de sanatate si calitate pe care trebuie sa le indeplineasca produsele solicitate.
 
Totodata, Daea a apreciat oportunitatea realizarii transferului de informatii privind realizarea schimbului tehnologic in domeniul irigatiilor, in cazul in care exista interes investitional din partea intreprinzatorilor chinezi in acest sector in Romania, intrucat, desi statul roman aloca sume importante pentru investitii, sunt multe alte obiective care ar putea fi abordate.
 
Potrivit datelor INS, prelucrate de MADR, in anul 2018, Romania a exportat in China o cantitate de 3.112,91 tone de produse agroalimentare, in valoare de 8,173 milioane de euro, dar a importat 28.018,77 tone de alimente in valoare de 47,464 milioane euro. Vinurile, laptele, carnea de porc proaspata sau refrigerata, fructele, produsele de patiserie si de brutarie si ciocolata au fost printre cele mai exportate produse romanesti pe piata chineza, in timp ce importurile din China au vizat intestine si stomacuri de animale, fileuri de peste, tutunuri brute si neprelucrate, tomate preparate sau conservate, seve si extracte vegetale si uleiul de origine vegetala, citrice proaspete legume uscate, piper.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016