Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul dezminte categoric informatia potrivit careia se va scumpi painea
Productia medie de grau la hectar s-a diminuat cantitativ cu 20% in acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar pretul graului la producatori a crescut cu circa 20-25% in timpul recoltarii, insa calitatea este "nemaiintalnita in ultimii 25 de ani", au anuntat, marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Agriculturii, reprezentantii Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate".
"Din punct de vedere al calitatii s-a constatat la grau o calitate mai buna in acest an, cu o diminuare cantitativa ca randament pe unitatea de suprafata de circa 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza secetei si a conditiilor meteo care au fortat in ultima perioada aceste culturi", a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
Presedintele Organizatiei Interprofesionale, Aurel Popescu, a confirmat calitatea productiei de grau din acest an, catalogand-o ca "nemaiintalnita in ultimii 25 de ani".
"intr-adevar, avem o productie medie de grau la hectar mai mica decat anul trecut, dar avem o calitate exceptionala, nemaiintalnita in ultimii 25 de ani, iar din acest punct de vedere o cantitate foarte mare de grau pleaca la export. De aceea vrem sa facem o balanta, la sfarsitul recoltarii, sa stim pe ce surse de grau contam, sa nu avem probleme pe parcursul recoltei. Productia medie este mai mica, dar producatorii au un pret mai mare decat in anii anteriori cu circa 20-25 de procente, cam cu cat este pierderea medie la hectar, dar nu vor avea pierderi in activitatea de productie agricola", a spus Popescu.
in ceea ce priveste efectele acestor cresteri in pretul painii, seful organizatiei interprofesionale considera ca acestea se vor vedea in cel mult o luna. "Efectele se vad deocamdata la faina, iar la paine cel mai probabil dupa o luna. Daca piata nu absoarbe, atunci este pierdere curata pentru brutari", a adaugat seful organizatiei interprofesionale, Aurel Popescu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, pana la aceasta data s-a recoltat 90% din suprafata cultivata cu orz, 30% din cea cu grau si secara, la rapita - 50%, la orzoaica de toamna 85%, iar la cea de primavara - 25% din suprafata. Pierderea medie la hectar la orz este estimata la 17% in aceasta perioada.
Oficialul MADR a precizat ca recoltatul se va finaliza in cel mult 10 zile, daca se lucreaza in ritmul actual si daca nu vor fi incidente climatice.
Potrivit datelor INS, productia de grau a Romaniei in 2011 a fost de 7,103 milioane tone fata de 5,812 milioane tone in 2010, cea de orz si orzoaica de 1,355 milioane tone (1,311 milioane tone in 2010), iar productia de ovaz a depasit anul trecut 376.000 tone fata de 304.000 tone in anul precedent.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi