MIPE: 2,5 miliarde de euro pentru mediul privat
Publicat la data de 16 Dec. 2022 in:
Stiri Programul Tranzitie Justa a fost aprobat de Comisia Europeana, cu o alocare de 2,5 miliarde de euro. In acest sens, se vor finanta masuri pentru atenuarea impactului inchiderii sau transformarii unor activitati economice dominante in economia locala a sase judete din tara.
Programul vizeaza sase judete din Romania precum Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures. Cu ajutorul programului se va facilita tranzitia acestora la neutralitatea climatica.
Avand in vedere semnarea acestui program, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a organizat joi, un eveniment la sediul institutiei. Alaturi de delegatia MIPE condusa de ministrul Marcel Ioan Bolos, au fost participat si reprezentantii autoritatilor locale din cele sase judete incluse in Programul Tranzitie Justa 2021 - 2027. De asemenea, in cadrul evenimnetului s-a semnat declaratia comuna de colaborare pentru sustinerea tranzitiei la neutralitatea climatica, potrivit comunicatului transmis de institutie.
"Parteneriatul cu autoritatile locale este unul dintre pilonii strategiei noastre de crestere a absorbtiei fondurilor destinate Romaniei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Declaratiile comune pe care le-am semnat astazi pentru fiecare dintre judetele incluse in Programul Tranzitie Justa confirma angajamentul nostru de a lucra impreuna, oricand si oricat este nevoie, pentru a valorifica oportunitatile pe care acest program le aduce pentru regiunile care se confrunta cu provocari economice si sociale.
Sunt 2,5 miliarde euro care vor fi directionate catre mediul privat, pentru a crea locuri de munca si catre persoanele active, pentru a le ajuta sa se recalifice, dar se vor finanta si masuri de eficienta energetica si de protejare a mediului, astfel incat sa dam tuturor acestor comunitati sansa de a se dezvolta si de a se reinventa.
Felicit autoritatile locale din aceste 6 judete si sunt convins ca rezultatul demersurilor de acum se vor vedea, in cativa ani, in fiecare dintre comunitatile care vor beneficia de aceste finantari", a declarat ministrul Marcel Bolos.
In ceea ce priveste cele 2,5 miliarde de euro alocate judetelor prin Programul Tranzitie Justa, suma alocata vizeaza:
- 11.000 locuri de munca directe nou create
- 6.000 de intreprinderi care vor beneficia de sprijin pentru diversificarea economiei teritoriilor si crearea de locuri de munca durabile si de calitate
- 30.000 de persoane care vor beneficia de programe de reconversie profesionala pentru ocuparea locurilor de munca, suprafete insumand 266 de hectare care vor beneficia de actiuni de decontaminare si reconversie
- 24.000 de gospodarii care vor fi sprijinite pentru dobandirea statutului de prosumator, se mai precizeaza in comunicatul MIPE
"Incepand cu luna ianuarie 2023, ne propunem sa lansam ghidurile in dezbatere publica, iar in luna aprilie sa deschidem apelurile de proiecte. Vom lasa deschise apelurile de proiecte o perioada suficienta pentru pregatirea si depunerea proiectelor.
Primul apel este destinat investitiilor pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, fiind una dintre prioritatile Programului Tranzitie Justa, pentru toate cele sase judete, cu o alocare totala de peste 700 milioane euro.
In cadrul apelului, vom acorda finantare atat proiectelor intre 200.000 si 2 milioane de euro, cat si proiectelor mai ambitioase cu o valoare cuprinsa intre 2 si 5 milioane euro. De asemenea, vom utiliza mecanisme de guvernanta participativa in procesul de elaborare a ghidurilor, implicand beneficiarii in pregatirea acestora, in vederea atingerii obiectivelor programului si a tintelor de absorbtie asumate.
Ghidurile vor fi simple si suple astfel incat sa asiguram un proces eficient de absorbtie a fondurilor europene", a precizat secretarul de stat Ovidiu Cimpean.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>