Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modelul de afaceri în agricultură, varianta 2011. Facem comerţ sau producţie?


Pornind de la dezbaterea privind intentia ministerului agriculturii de a impozita proprietarii de terenuri nelucrate, cititorii Recolta au pornit o discutie despre rentabilitatea cultivarii unui hectar de teren. Intrebarile la care cautam raspunsuri sunt:

  • Merită sau nu să faci agricultură în 2011?
  • Care este modelul de afaceri în agricultură anul acesta: producţie sau comerţ?
  • Care sunt cele mai rentabile culturi pe care le putem înfiinţa în 2011?


Pe piaţa cerealelor, ceea ce s-a întâmplat anul trecut i-a ajutat pe unii producători să rămână cu profit în buzunar. Preţul principalelor cereale a săltat la nivel internaţional datorită secetei din Rusia şi nu sunt şanse să scadă în 2011. Aceasta este opinia celor mai mulţi oameni din piaţă, care mi-au spus hotărât: grâul nu mai scade anul acesta. Desigur, fermierii vor sta cu un ochi pe ştiri şi cu altul pe cer, pentru că agricultura românească depinde de condiţiile meteo. Anul trecut, de exemplu, cine a pus grâu l-a recoltat încolţit în spic; producţiile au fost mari, dar de calitate slabă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre porumb, pentru care anul agricol 2010 a fost unul de excepţie.

În privinţa grâului şi porumbului, găsiţi aici calcule detaliate, făcute de Dan. Citiţi, socotiţi şi spuneţi-vă părerea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Concluzia specialiştilor este următoarea:

Apuca-te de comert Dane, ca e extrem de profitabil. Vezi ca nu ai luat in calcul si plata arendei, care-ti mareste valoarea devizului. Sa speram ca piata produselor agricole va fi mai acoperitoare fata de cheltuielile efectuate, caci altfel preocuparea esentiala a oricarui agricultor ramane aceea de a nu pierde si nu cat poate castiga din aceasta afacere. - Marcel Cucu

Şi bonus

Felicitări Dan pentru articol, ar trebui înrămat si pus pe sediul Ministerului Agriculturii. - Mircea

Dacă ne-am lămurit în privinţa cerealelor, să trecem la rapiţă. Potrivit ing. Gabriel Ioniţă, rapiţa a fost rentabilă anul trecut şi probabil că va fi şi anul acesta.

Cum stau lucrurile în legumicultură?
Potrivit unui articol publicat în numărul trecut din Lumea satului, cultivarea freziilor a ajuns să fie mai rentabilă decât cultivarea roşiilor în sere. Cel puţin, aceasta este concluzia unui fermier din comuna Izbiceni, judeţul Olt.

Dar în sectorul plantelor tehnice? Sfeclă şi cartof?
La începutul anului trecut, inginerul Dumitru Moraru recomanda sfecla de zahăr ca fiind „rentabilă dacă respecţi tehnologia”. Cultivatorii braşoveni l-au contrazis în toamnă.

“Personal am renunţat încă de anul trecut să mai cultiv sfeclă de zahăr şi ca mine sunt mai sunt şi alţi fermieri în judeţ care au renunţat. Fabrica de zahăr Bod are restanţe de plată către fermieri încă de anul trecut. Ca să cultivi un hectar de sfeclă şi să-l întreţii te costă 6.000 de lei, iar profitul aproape că nu există. În schimb, dacă cultivi un hectar de rapiţă cheltui circa 1.600 de lei, iar profitul este substanţial pentru că la un hectar cheltuiala este de 1.600 de lei, iar beneficiul de 6.000 de lei având în vedere că este o cultură mecanizată sută la sută”. - Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România.

Aşadar, situaţia nu este deloc dulce pe piaţa zahărului, nici de partea cultivatorilor de sfeclă, nici de cea a procesatorilor.

La cartof, anul 2010 a fost anul manei. Condiţiile meteo nu au ţinut cu această cultură, drept urmare producţiile au fost mult diminuate.

A mai rămas ceva? Sigur, internetul abundă în soluţii magice care îţi promit îmbogăţirea din cultivarea cătinei albe, a cătinei de gard, din culesul fructelor de pădure şi plantelor medicinale. În zootehnie, aidoma, avem afaceri cu melci, cu ouă de melci, cu venin de viperă şi multe altele.

Ştiu că adevăraţii agricultori vor zâmbi amar citind ultimul paragraf. Totuşi, este producţia vegetală rentabilă în 2011?
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton