Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modelul olandez in agricultura: grupati micii fermieri pentru a atrage investitiile mari


Guvernul ar trebui sa incurajeze micii fermieri, care au o vaca si o jumatate de hectar de teren, sa se uneasca pentru a fi mai eficienti. Olandezii au inceput acest proces in urma cu 40 de ani si au ajuns al doilea producator agricol din lume, spune Jaap Warner, ambasadorul Olandei la Bucuresti.
Olanda, tara cu o suprafata de sase ori mai mica decat a Romaniei, este al doilea exportator de produse agricole din lume dupa SUA, fiind cel mai eficient stat din lume in utilizarea potentialului agricol. Suprafata arabila a Olandei este de 820.000 de hectare, de 10 ori mai mica decat cea a Romaniei, care se ridica la 9 milioane de hectare, insa doar o treime sunt exploatate la standarde europene. De altfel, circa 70% din produsele agricole de pe piata romaneasca sunt importate, potrivit unei declaratii recente a primului-ministru Emil Boc.

Investitiile in agricultura, fie ele locale sau straine, sunt esentiale in momentul in care guvernul intentioneaza sa dezvolte acest sector la potentialul lui maxim, care este impresionant, dar foarte putin exploatat. Principala problema a sectorului agricol roman este lipsa de organizare si numarul ridicat de mici fermieri", spune Jaap Werner, ambasadorul Olandei la Bucuresti. Guvernul trebuie sa incurajeze domeniul legislativ si sa-si dea seama ca sprijinirea micilor producatori agricoli, care au o vaca sau o jumatate de hectar, nu ajuta la dezvoltarea agriculturii.

"Nu putem avea o agricultura eficienta cu mai mult de 30% din populatia tarii lucrand in acest sector. Guvernul trebuie sa incurajeze dezvoltarea unor activitati alternative fata de agricultura si diversificarea surselor de venit din mediul rural. Fondurile UE sunt deja disponibile pentru astfel de proiecte", spune Werner, care da exemplul unui caz din Olanda, unde mai multi fermieri mici dintr-o zona au fost incurajati sa renunte la agricultura prin transformarea terenului pe care il aveau intr-un lac, in jurul caruia a fost construita o statiune turistica.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016