Modificari la plata despagubirilor de seceta. Unii fermieri vor fi obligati sa dea bani inapoi
Publicat la data de 05 Dec. 2022 in:
Stiri Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta. Acesta prevede o serie de schimbari ale cadrului legislativ cu privire la despagubirea fermierilor care au detinut culturi afectate de seceta.
Ministerul Agriculturii a publicat in transparenta decizionala un proiect de Odonanta de Urgenta prin care propune modifcarea OUG 157 din 2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022. De asemenea, in cadrul acesteia a fost istituita o schema de ajutor de stat sub forma de grant, in valoare de 365.638.260 lei. Suma a fost destinata producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului trecut si au fost afectate de seceta pedologica in cursul anului 2022.
MADR a notificat Comisia Europeana cu privire la acordarea acestei forme de sprijin. In acest sens, in procesul de evaluare, CE a consemnat faptul ca sunt necesare urmatoarele modificari:
- reformularea, in tot cuprinsul textului actului normativ, a sintagmei care vizeaza gradele de afectare ale suprafetelor cultivate, cuprinse intre 30% si 100%, pentru a se evita orice echivoc in interpretarea acestor valori
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
- completarea art.3 cu definitia intreprinderilor aflate in dificultate
- completarea articolelor 6, 8, 10 si anexa 1
- completarea textului art.15 cu modalitatile prin care sunt respectate principiile stabilite la pct. 128-131 din Orientarile UE in ceea ce priveste transparenta schemei
In ceea ce priveste producatorii agricoli care sunt si detinatori ai unui contract de asigurare pentru seceta si beneficiari ai masurii 17.1 din PNDR 2014 - 2020 pentru prima de asigurare la seceta, despagubirea de la firmele de asigurare calculata per hectar insumata cu grantul per hectar acordat prin prezenta schema conduc la o depasire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile. In acest sens, fermierii trebuie sa restituie contravaloarea sumei care reprezinta depasirea in cauza cu plata dobanzii aferenta pietei.
Cheltuielile eligibile sunt:
- grau, secara, triticale – 4.241,30 lei/ha
- orz, orzoaica, ovaz – 4.168,00 lei/ha
- rapita – 4.703,50 lei/ha
In cazul producatorilor agricoli care sunt beneficiari ai masurii 17.1 din PNDR 2014 - 2020 pentru prima asigurare la seceta si au primit in cont sumele de la firmele de asigurare drept despagubiri pentru seceta calculate per hectar, anterior datei de depunere la DAJ a cererilor de solicitare a grantului, acestia au obligatia de a mentiona in cererile de plata, la sectiunea Decalaratii si nagajamente, sumele pimite de la societatile de asigurare. De asemenea, DAJ are obligatia de a verifica indeplinirea conditiilor prevazute si de a stabili sumele cuvenite beneficiarilor, efectuand plati catre acestia sau sumele de restuit cu plata dobanzii aferenta pietei.
Prin modificarile impuse de Comisia Europeana, actul normativ respecta toate liniile directoare asupra acordarii ajutoarelor de stat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>