Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Moţiunea pe agricultură depusă de PSD va fi dezbătuta marţi în Camera Deputaţilor


Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca dezbaterea si votul asupra motiunii simple pe agricultura initiate de 66 de deputati PSD si PC prin care se solicita demiterea ministrului Mihail Dumitru sa aiba loc marti incepand cu ora 16.00. Motiunea, intitulata "Programul national pentru agricultura si dezvoltare al guvernului Boc pe anul 2010: Falimentul fermierilor din Romania", are ca idee centrala faptul ca Executivul nu si-a onorat datoriile si promisiunile facute agricultorilor romani, astfel incat s-a ajuns la situatia paradoxala in care acestia din urma au ajuns sa finanteze statul roman in loc sa primeasca subventiile necesare.
Astfel, semnatarii imputa Guvernului Boc faptul ca fermierii mai au de incasat restante pe anul 2009 de 520 de milioane de lei.

De asemenea, actul normativ privind ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli pe anul 2010 nu a fost inca adoptat, fapt care face ca unele subventii sa nu mai fie acordate deoarece campania de insamantari este aproape incheiata, iar subventiile nu se acorda retroactiv.

Executivului i se reproseaza faptul ca nu a luat nicio masura de reabilitare a sistemului de irigati in conditiile in care pe 3.000.000 de hectare nu pot fi recuperate cheltuielile de infiintare a culturilor daca nu sunt irigate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

"In prezent, statiile de pompare, de repompare si de punere sub presiune sunt debransate de la reteaua de energie electrica din cauza neplatii de catre guvern a subventiei, precum si a penalitatilor, iar furnizorii privati de energie electrica nu rebranseaza consumatorii de apa la retelele electrice pana nu se platesc datoriile", se arata in motiune.

Semnatarii semnaleaza si ca ministerul nu finanteaza dobanda bancara la creditul pentru agricultura, asa cum este in intreaga Uniune Europeana si nici nu au fost platite datoriile statului catre fermieri provenite din asigurari si calamitati naturale.

"Pentru toate aceste modalitati de subventionare a statului de catre fermieri, apreciem ca afirmatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca in ultimii 10 ani s-au acordat subventii de circa 30 de miliarde si s-au incasat doar 400 de milioane de lei din agricultura este nereala, demagogica si politicianista", se arata in documentul sustinut de catre deputatii PSD.

Un alt set de critici se axeaza pe lipsa de protectie a producatorilor autohtoni in fata concurentei, uneori neloiale, a produselor agroalimentare straine. In plus, este mentionata lipsa de profesionalism cu care au fost derulate programele in colaborare cu Uniunea Europeana, dar si lipsa de coerenta a politicilor din domeniu.

"Renuntarea mult prea usor la sistemul de consultata (OJCA) si infiintarea Camerelor Agricole, care au trecut din subordinea MADR in subordinea prefecturilor, au creat o stare de confuzie generala in ceea ce priveste rolul acestora. Masura luata de Guvern nu rezolva nici descentralizarea si nici solicitarile fermierilor cu privire la locul si rolul pe care trebuie sa le aiba Camerele Agricole", sustin deputatii social-democrati.

Din aceste motive, semnatarii cer demiterea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, "care s-a dovedit incapabil sa administreze multitudinea problemelor cu care se confrunta agricultura si agricultorii din Romania".

Totodata, este propus un set de masuri menit sa redreseze situatia agriculturii. Prima este emiterea ordonantelor de urgenta care stabileasca concret ajutoarele de stat si cand se acorda acestea, urmata de o rectificare bugetara pe anul 2010. Alte doua propuneri se refera la inlocuirea Legii creditului agricol cu o alta forma de sustinere financiara si reducerea urgenta a accizei la motorina pana la 21 euro pe tona.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016