Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norma sanitara veterinara privind conditiile generala de igiena in exploatatiile zootehnice de animale producatoare de lapte


Art.1. Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte conditiile generale de igiena aplicabile in exploatatiile de animale producatoare de lapte.

Art.2. În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) exploataţie de animale producatoare de lapte : -unitatea in care sunt ţinute una sau mai multe vaci, oi, capre sau bivoliţe producatoare de lapte;
b) autoritate veterinara competenta : -autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti reprezentata prin directiile sanitare veterinara judetene si a municipiului Bucuresti, precum si autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscriptia sanitara veterinara pentru controlul alimentelor si circumscriptia sanitara veterinara zonala, cu atributii in domeniul supravegherii si controlului sanitar veterinara;
c) autoritate veterinara centrala : -autoritatea veterinară centrală a României reprezentata prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Art.3. Autoritatea veterinara competenta se va asigura ca toate exploatatiile corespund conditiilor stabilite in anexa nr.1 la prezenta norma sanitara veterinara.

Art.4. Autoritatea veterinara centrala poate stabili conditii suplimentare de igiena in exploatatiile de animale producatoare de lapte.


Anexa nr.1
la prezenta norma sanitara veterinara

conditii generale de igiena aplicabile in
exploatatiile de animale producatoare de lapte

Capitolul I
Conditii generale de igiena pentru spatiile
de cazare a animalelor

Spatiile pentru cazarea animalelor vor indeplini urmatoarele conditii de igiena :
1. spatiile in care sunt cazate animalele producatoare de lapte precum si spatiile adiacente acestora, trebuie sa indeplineasca permanent conditiile constructive si sa fie mentinute in conditii de curatenie si igiena corespunzatoare.
2. accesul in spatiile in care sunt cazate animalele producatoare de lapte precum si in spatiile adiacente acestora trebuie sa fie in permanenta stare de curatenie, fara acumulari de dejectii sau ape reziduale.
3. canalele de colectare a dejectiilor trebuie sa fie curatate ori de cate ori este necesar.
4. grajdurile trebuie sa fie mentinute uscate, daca este necesar, prin folosrea unui asternut pentru animale.
5. spatiul pentru muls, spatiul destinat depozitarii laptelui, spatiile de spalare si de depozitare, precum si echipamentele aferente acestor spatii trebuie sa fie mentinute permanent in conditii de curatenie si igiena corespunzatoare.
6. dezinfectia spatiilor de cazare a animalelor si a spatiilor adiacente acestora se executa astfel incat operatiunea sa nu prezinte risc de depreciere sau contaminare a laptelui.
7. este interzisa cazarea altor specii de animale in spatiile de muls.
8. in spatiile in care sunt cazate animale precum si spatiile adiacente acestora toate insectele si animalele indezirabile vor fi combatute prin metode eficiente.
9. a) nu este permisa depozitarea substantelor chimice, de orice natura, precum si a produselor biologice si medicamentoase in spatiile in care sunt cazate animale.
b) depozitarea substantelor chimice, de orice natura, precum si a produselor biologice si medicamentoase se face in spatii special amenajate, cu acces restrictionat.
10. nu este permisa depozitarea furajelor si alimentelor care pot influenta calitatea laptelui in spatiile in care sunt cazate animale.


Capitolul II
Conditii generale de igiena a echipamentelor si
instrumentelor folosite la muls si la manipularea laptelui

Echipamentele si instrumentele folosite la muls si la manipularea laptelui vor indeplini urmatoarele conditii :
1. echipamentele si instrumentele trebuie sa fie mentinute permanent in stare de intretinere buna si in conditii de igiena corespunzatoare.
2. echipamentele si instrumentele se curata, se igienizeaza, se dezinfecteaza si se limpezesc cu apa potabila, dupa care se depoziteaza intr-un spatiu curat.
3. recipientele de depozitare a laptelui, dupa golire, igienizare si dezinfectare, se lasa cu unul din orificii deschis pana la refolosire.

Capitolul III
Conditii generale de igiena referitoare la muls

1. a) Fiecare animal trebuie sa fie individualizat pentru a fi identificat de catre autoritatea veterinara competenta.
b) Animalele trebuie sa fie curate si bine intretinute.
c) Inaintea mulsului, se face igiena glandei mamare si a zonelor adiacente acesteia la fiecare animal.
2. Nu se permite nici o operatiune care ar putea avea efect nociv asupra laptelui, inainte si in timpul mulsului.
3. a) Inaintea mulsului efectiv, operatorul inspecteaza aspectul laptelui, iar in cazul in care se constata modificari fizice ale acestuia, laptele va fi oprit de la livrare.
b) animalele cu boli clinice ale glandei mamare se mulg la terminarea mulsului colectiv sau cu un echipament separat sau se mulg manual, iar laptele astfel obtinut se colecteaza separat si nu se livreaza.
4. Animalele in lactatie cu afectiuni ale glandei mamare se trateaza cu substante cu actiune locala, spray-uri speciale, sau in alt mod dispus de autoritatea competenta numai dupa muls.
5. Personalul care efectueaza mulsul si manipuleaza laptele trebuie sa poarte echipament adecvat, conform normelor de igiena.
6. a) Personalul care executa mulsul trebuie sa aibe mainile curate in permanenta. Mainile se vor spala inainte si in timpul mulsului ori de cate ori este necesar.
b) In acest scop, in apropierea locului de desfasurare a mulsului trebuie sa existe facilitati pentru spalarea mainilor si a bratelor.
c) Plagile deschise si orice alte leziuni se acopera cu pansamente rezistente la apa.
7. Dupa muls, laptele se depoziteaza intr-un spatiu separat.
8. Spatiile pentru depozitarea laptelui trebuie sa fie folosite numai pentru activitati legate de manipularea laptelui si echipamentelor de muls.
9. Pe durata stationarii in spatiile de cazare a animalelor, recipientele pentru lapte se acopera sau se transporta in spatii special amenajate.
10. a) Daca laptele este filtrat in timpul mulsului, filtrul utilizat se inlocuieste sau se curata inainte de depasirea capacitatii sale de filtrare, ori de cate ori este necesar.
b) La fiecare muls se utilizeaza un filtru nou.
c) Este interzisa utilizarea ca filtru a materialelor textile.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016