Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O nota a Ministerului Mediului privind cultivarea plantelor ameliorate genetic starneste revolta fermierilor
O nota datata 27.05.2010 a fost publicata in aceasta saptamana pe site-ul ANPM (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului), aprobata de ministrul mediului Laszlo Borbely, “privind oportunitatea introducerii unui moratoriu pe o perioada limitata pentru cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul Romaniei”.
Descarca documentul: Nota OMG
Aparitia acestui document a coincis cu desfasurarea, la Casa Oamenilor de Stiinta din Bucuresti, a unei prestigioase manifestari stiintifice, organizata de Academia Romana si Academia de Stiinte Agricole si Silvice, dedicata tocmai acestui controversat domeniu stiintific – ameliorarea pe cale genetica a plantelor.
La aceasta manifestare au fost prezenti, in afara reprezentantilor de marca ai celor doua academii, ai unor institutii universitare de profil, reprezentanti ai agricultorilor, si reprezentanti de frunte ai EFSA – organismul european de siguranta alimentara – care au prezentat, la nivelul stiintific cel mai inalt, concluziile acestui for privind siguranta utilizarii in domeniul alimentar si al furajarii animalelor, a produsele rezultate din plante ameliorate genetic.
Aparitia acestei note, in paralel cu desfasurarea dezbaterilor, in cadrul manifestarii stiintifice, a creat stupoare in mediul agriculturii si a fost perceputa ca o incercare de dinamitare controlata a unui posibil progres a agriculturii in Romania. Nota se adreseaza, in mod evident, mediului ignorant in materie, din zona politica, in vederea unor decizii vizate, reprezentantilor media, dispusi a propaga alerta, panica si atitudine, in randul consumatorilor dar si principalilor beneficiari, producatorii de pesticide, care-si vad periclitate afacerile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, isi intemeiaza atitudinea, pe “argumentele” unui domn semidoct, aflat permanent intr-o stare conflictuala cu ratiunea si realitatea si pe unele zvonuri ca ar exista si unele cercetari stiintifice conforme cu convingerile domniei sale.
In Nota se vorbeste despre “lipsa consensului stiintific”, cand ambele academii romane au un total acord cu privire la rezultatele cercetarilor stiintifice, ca “nu s-au realizat studii stiintifice privind efectele…”, cand chiar in manifestarea de miercuri, reprezentantii EFSA pun concluzii contrare, ca “au fost publicate mai multe descoperiri stiintifice noi…”, fara a fi personalizate (exista un singur “mare specialist” – Seralini – pus la punct de toata lumea stiintifica). Nota cuprinde o multitudine de aberatii, greu de enumerat, dar in numele carora d-l Ministru propune “un moratoriu de cinci ani privind cultivarea plantelor modificate genetic in Romania”.
Sa fie oare, o initiativa de interes national, aceasta a d-lui Ministru? Sau, poate, este inspirat de atitudinea unor tari, care nu au conditii de cultivare, de exemplu, a soiei ameliorate genetic. Se pot face si unele presupuneri, in acest sens, dar care pot deveni insinuari. Romania si agricultorii romani, au inregistrat si inregistreaza pierderi enorme, datorita interdictiei de cultivare, acceptata cu nonsalanta de politicienii romani, atat ca valoare a productiei nerealizate, a importurilor aceluiasi produs, dar si a disparitiei aportului de azot din sol, echivalent a 100 Kg/ha substanta activa.
Din pacate interesele nationale incep, din ce in ce mai evident, sa se subordoneze intereselor unor structuri straine intereselor economice ale Romaniei si a cetatenilor ei, atitudinea opiniei publice este influentata de propaganda desucheata caracterizata de ignoranta agresiva, a unor insi fara cea mai elementara pregatire in domeniu, luati ca autentici sfatuitori de politicienii nostri. Agricultorii se afla, in mod cert, in mijlocul unui razboi economic: firmele mari producatoare de pesticide sunt amenintate de aparitia acestor biotehnologii, care le pot pune in pericol afacerile. Razboiul lor cu biotehnologia, duce la falimentul agricultorilor: piata este din ce in ce mai acoperita de produse biotehnologice, de calitate, mai ieftine si mai rentabile. Argentina s-a reabilitat, din colapsul economic, prin agricultura biotehnologica, si impreuna cu Brazilia, Canada, China si altele, au urcat, langa Statele Unite, in topul mondial al agriculturii.
Cercetarea stiintifica, a revolutionat intotdeauna, civilizatia omenirii. Tavalugul stiintei nu poate fi oprit de politicieni de doi bani, lumea evolueaza. Diferentierea are loc, totusi, in detrimentul populatiei care depinde de astfel de politicieni.
Guvernul Romaniei, ministerele implicate, au datoria de a intocmi si implementa programe de informare corecta a populatiei, de indepartare a panicii induse, iresponsabil, de propaganda isterica a unor diversi “pauni”. Institutiile statului si liderii acestora, au o responsabilitate istorica, fata de populatia pastorita vremelnic. Orice taraganare, sau “prudenta” prelungita, pot genera pagube incomensurabile, pe termen lung, pentru populatie.
Nu cred ca vor mai fi procese de “subminare a economiei nationale”, dar daca vor mai fi, clienti pot deveni destui.
Marcel Cucu
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News