Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege adoptata. Piata nationala de lactate va fi monitorizata

o-noua-lege-adoptata-piata-nationala-de-lactate-va-fi-monitorizata

Parlamentul Romaniei a adoptat Legea Laptelui. In acest sens, se va infiinta Observatorul Laptelui pentru monitorizarea pietei nationale de lactate, potrivit actului normativ.


In ceea ce priveste produse care contin lapte, acestea vor fi diferentiate la raft de cele care au inlocuitori, potrivit noii legi adoptate. De asemenea, proiectul a fost aprobat miercuri, 19 octombrie, de Camea Deputatilor, cu 255 voturi "pro", 1 contra si 3 abtineri. In cazul acesta, legea va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, urmand publicarea in Monitorul Oficial pentru intrarea in vigoare.
 
Florin Barbu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, a anuntat votul privind Legea Laptelui.
 
"Atentie! Lapte si produse din lapte obligatoriu pe rafturi separate in magazine si supermarketuri. Legea Laptelui si a produselor lactate a fost adoptata, azi (miercuri 19 octombrie n.r), in Parlamentul Romaniei, cu unanimitate de voturi! 
Este o lege corecta si responsabila, care va proteja cetatenii de marketingul inselator si va transforma laptele produs in Romania intr-un adevarat -brand-, procesatorii primind recunoastere si respect", a anuntat presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor din Parlament, Florin Barbu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Sectorul laptelui si produselor lactate este reglementat prin acest act normativ. Astfel, se creeaza un cadru juridic pentru prezentarea si comercializarea produselor, respectarea conditiilor de igiena si informarea corecta a consumatorului.
 
In ceea ce priveste modificarile aduse, acestea prevad inscriptionarea informatiilor suplimentare pe etichetele produselor, precum indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta si ingredientele primare folosite. Scopul acestei modificari este reducerea marketingului inselator si concurentei neloiale.
 
"Stipuleaza ca produsele pe baza de lapte cu adaos de grasimi vegetale si produsele vegetale sa se comercializeze in spatii de prezentare si vanzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate fata de produsele lactate autentice, cu atentionare explicita catre cumparator a continutului acestor produse", a spus demnitarul.
 

Observatorul Laptelui

 
In cadrul Legii este mentionata infiintarea Observatorului Laptelui. Acesta se va afla in structura directiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si va avea rolul de a monitoriza productia de lapte de vaca, bivolita, oaie si capra, centralizarea datelor de pe piata, urmarirea si analizarea tendintelor de consum, a productiei, a echilibrului intre cerere si oferta si a costurilor.
 
"Se interzice folosirea denumirilor ”Lapte” sau ”Produse lactate” pe eticheta produselor care nu contin lapte. Le multumesc atat colegilor mei din Comisia pentru Agricultura, cat si tuturor celor au votat aceasta lege, procesatorilor din domeniu, alaturi de cale am dezbatut fiecare articol din actul normativ! 
 
Impreuna am reusit sa fim un adevarat sprijin pentru procesatori si pentru romani care vor sti ca laptele pe care il cumpara este 100% lapte, 100% romanesc, pentru ca au ales raftul corect", a declarat Florin Barbu.
 
In vederea centralizarii datelor, Observatorul laptelui si produselor lactate colecteaza urmatoarele:
 
a) efectivul matca de vaci de lapte, bivolite, oaie, capra
 
b) cantitatea de lapte crud materie prima produsa
 
c) cantitatea de lapte crud materie prima livrata direct pe piata
 
d) cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre prim cumparatori
 
e) cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre procesatori
 
f) numarul operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, precum si capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care sa rezulte:
 
(i) cantitatea si pretul laptelui crud materie prima colectat de catre acestia
 
(ii) cantitatea de lapte procesat
 
(iii)cantitatea de produse lactate realizata
 
g) achizitiile intracomunitare si importulexportul din tari terte, de cantitati de lapte crud materie prima, produse semiprocesate si produse finite, indiferent de tip
 
"Observatorul laptelui si al produselor lactate monitorizeaza piata laptelui de vaca, bivolita, oaie, capra si piata produselor lactate si are ca scop centralizarea datelor de pe piata, urmarirea si analizarea tendintelor actuale si viitoare in Romania, a productiei, a echilibrului dintre cerere si oferta, precum si a costurilor de productie (…) Observatorul laptelui si al produselor lactate este organismul de legatura cu Observatorul pietei laptelui din UE, constituit la nivelul Comisiei Europene. 
 
Transmiterea datelor catre Observatorul pietei laptelui de la nivel European se realizeaza prin Sistemul Informatic pentru Managementul si Monitorizarea Pietei Agricole", se arata in noua legislatie votata de deputati.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton