Exclusiv
Publicat in: Stiri
O treime din alimentele şi băuturile alcoolice consumate de români sunt din producţia proprie şi numai două treimi provin din comerţ, cel mai mare autoconsum înregistrându-se la ouă, unde populaţia cumpără mai puţin de jumătate din cantitatea totală.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), pentru trimestrul al treilea, un român a consumat în medie 13,12 ouă pe lună, din care numai 5,63 de ouă au fost cumpărate, ceea ce înseamnă că în medie 7,5 ouă au provenit din producţia proprie, respectiv 57% din total.

Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situează legumele, respectiv 35,12% din cantitatea medie consumată. Din 9,31 kilograme de legume consumate lunar de o persoană, aproape 3,3 kilograme sunt produse în gospodării pentru consum propriu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Românii consumă în medie 6,13 litri de lapte pe lună, din care doar 4,07 litri sunt cumpăraţi, iar 2,06 litri provin din gospodărie, ceea ce înseamnă un autoconsum de 33,6% din total.

Ponderi importante se regăsesc şi în cazul fructelor, cu 33,52%, şi a băuturilor alcoolice, unde cantitatea produsă pentru consum propriu acoperă 33,3% din total.

Astfel, un român consumă lunar puţin peste 2 litri de băuturi alcoolice, din care 0,7 litri sunt din producţie proprie.

Autoconsum ridicat se mai înregistrează la cartofi, cu 31,2% (1,03 kg dintr-un total de 3,3 kg medie lunară), şi la brânză şi smântână, cu 30,6%.

Datele privind consumul de carne şi preparate din carne relevă că doar o pătrime provine din producţia proprie, dar ponderea mai scăzută este explicabilă prin faptul că preparatele din carne sunt în general rezultatul unei procesări industriale.

Ponderi mai reduse ale autoconsumului sunt la pâine, unde 90% din cantitate provine din comerţ, ciocolata şi produsele zaharoase (83% din comerţ), precum şi apa minerală şi băuturile nealcoolice (87% din comerţ).

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton